Jump to content

Spremište


ml77

Preporučene objave

Pozdrav,

situacija je sljedeca:

Prije 10-ak god kupljen je stan sa istim brojem spremista prema (stan 99 i spremiste 99) i tako je i navedeno u ugovoru. U trenutku preuzimanja kljuceva, dobijen je i kljuc od spremista i iznad spremista je postavljena oznaka koja odgovara oznaci stana (ali ne odgovara poziciji u nacrtima). Prije cca 3 godine, novi predstavnik stanara je postavio plocice sa oznakama spremista koje sada odgovaraju oznakama stanova po nacrtu. 
Nedavno je jedan stan prodan (koji je koristio spremiste koje kao i ovo iz naslova ne odgovara nacrtima) i s obzirom da smo sada u toj situaciji 3 vlasnika stana, pokusali smo se dogovoriti na nacin da bi ja (vlasnik A) trebao preseliti u spremiste od vlasnika B (a to je ujedno po nacrtima i spremiste koje odgovara broju stana) kako bi novi vlasnik stana C mogao uci u spremiste koje koristim 10-ak godina. Naravno sada nastaje problem sa vlasnikom B jer on ne zeli cuti za zamjenu spremista (sva spremista su iste povrsine tako da tu neka govora o vecem ili manjem spremistu, takodjer je vlasnik stana/spremista 10-ak godina i dobio je spremiste na isti nacin).

Kako pravno rijesti zavrzlamu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj poluozbiljan prilog na zadanu temu:

prije 4 sati , ml77 je napisao:

Kako pravno rijesti zavrzlamu?

Zavrzlamu ili stilske vježbe?

Da li je vaš novi predstavnik stanara bio svjestan da će ovakvim potezom on unijeti pravnu zavrzlamu u vaša dva postojeća kupoprodajna ugovora (vlasnika stanova A i B)? 

Ako su sva spremišta iste površine, te ako vlasnici stanova A i B koriste spremišta već 10ak godina, čemu onda manevri da bi se zadovoljile oznake iz nacrta, koje su mogle biti ovakve ili onakve. Možda je vlasnik stana B dotjerao svoje spremište - ofarbao ga, ili oličio stolariju, ili ugradio police za odlaganje stvari - nije niti bitno za svrhu koja bi se tim manevrom postigla, a postići će se narušavanje dobrosusjedskih odnosa, zbog čega? (ne smijem neke postupke nazvati pravim imenom na ovom mjestu, pa ću preskočiti taj dio mišljenja, i reći da se sa svojim mišljenjem ne slažem🤪).

Znam da se dosljedni pobornici formalnih pravila neće sa mnom složiti, ali ja sam pristalica realnog pristupa u sagledavanju problema, odnosno za pristup rješavanju problema koji neće generirati nove, veće (pravne) probleme...(da li je jednostavnije izmijeniti dva kupoprodajna ugovora koji su najvjerojatnije već provedeni u gruntovnici, s prodavateljima tih stanova bog-te-pita-gdje ili dvije pločice s oznakama spremišta):-?

Teška srca sam pritisnula tipku "objavi odgovor" ali zaista tako mislim i prepuštam nekom drugom da se pozabavi ozbiljnim odgovorom.

uređeno: od Antuntun56
promjena termina
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jutros sam se uozbiljila.

Možda neće trebati mijenjanje originalnih izvornih kupoprodajnih ugovora s prodavateljima stanova, ali će izvjesno biti potrebno sklopiti ugovor/e o zamjeni spremišta između vas troje (pod uvjetom da vlasnik stana B pristane) i takav ugovor sprovesti u zemljišnim knjigama. Zar samo vas troje ne koristite spremišta prema propisanim oznakama spremišta prema projektu zgrade? Niste valjda mislili da ćete izvršiti zamjenu "bez papira"? U slučaju da bi se išlo do kraja, ova zamjena spremišta  bi se (formalno) odražavala i na međuvlasnički ugovor u pogledu rasporeda korištenja pomoćnih prostorija, te time na eventualno etažiranje zgrade ako je napravljeno.

Blago vlasnicima stanova u vašoj zgradi, ako je to bio najveći problem za rješavanje stanja u zgradi, te mislim da je vaš novi predstavnik stanara otvorio Pandorinu kutiju s takvim dosljednim  inzististiranjem na oznakama spremišta prema projektu zgrade, a da nije prethodno provjerio sklonost vlasnika spremišta za zamjenu. S obzirom daje propao pokušaj dobrovoljnog pristanka vlasnika stana B na zamjenu spremišta, ostaje vam pokušaj medijacije, a ako i medijacija propadne, da li je zgrada voljna ići u eventualni sudski postupak sa vlasnikom stana B sa s neizvjesnim rezultatom postupka (pod pretpostavkom da ostali suvlasnici baš i nisu pretjerano zainteresirani za vođenje tog postupka zbog svojih ispravnih oznaka spremišta prema projektu zgrade?!). I da li je novi vlasnik stana C toliko zagrižen da mu pripadne spremište s oznakom nacrta iz zgrade? Čisto sumnjam, ako su sva spremišta iste površine. 

Što kaže vaš upravitelj zgrade na taj vaš (isforsirani) problem? - jer za pokretanje (eventualnog)sudskog postupka ipak se i njega nešto pita.

Ja sam također pristalica pridržavanja pravila koja su zadana, ali volim propitivati njihovu svrsishodnost, a kako svako pravilo ima svoje izuzetke,  pitanja iz prethodne objave ipak ostaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Da, novi vlasnik je poprilično zagrižen da se iselim iz tog spremišta, a to nije moguće dok se vlasnik stana B ne iseli iz svog (po nacrtima mog) spremišta jer u tom slučaju ostajem bez istog. Činjenica je da je vlasnik stana B uselio nekoliko mjeseci ranije od mene i po tome su mu prilikom prodaje stana dodjelili spremište koje bi trebalo po nacrtima pripasti mom stanu.

Šta bi uključivala medijacija?

Zašto mislite da je rezultat postupka neizvjestan? 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , ml77 je napisao:

Šta bi uključivala medijacija?

Medijacija je prevedeno na hrvatski mirenje, pa možete ukucati u tražilicu svejedno koji termin izbacit će vam obadva pojma, a medijacija je također regulirana Zakonom o mirnom rješavanju sporova objavljenom u NN 67/23.

prije 11 sati , ml77 je napisao:

Zašto mislite da je rezultat postupka neizvjestan? 

Za odgovor na ovo pitanje molim vas da mi ostavite vremena da uobličim konačnu (skraćenu) verziju odgovora...

Od koga ste vi, kao vlasnik stana A i vlasnik stana B kupili svoje stanove - od investitora zgrade, kad spominjete "dodjelu spremišta" ili prethodnog vlasnika, poput vlasnika stana C?

Koliko vaša zgrada uopće ima stanova - ako nema previše, možda je jedno od rješenja izmjena građevinske dozvole s izmjenom pripadajućeg glavnog projekta u pogledu izmjene oznaka spremišta, odnosno usklađivanja oznaka sa stvarnim rasporedom korištenja spremišta prema postojećem  vlasničkom stanju (problem je ovjera potpisa svakog od suvlasnika)

Preporuka - da se vi i vlasnik stana B pokušate držati skupa u obrani vlasništva svojih sadašnjih spremišta - zajedno ste jači, bolje rečeno teško pobjedivi...Lp🙂

uređeno: od Antuntun56
ispravak pravopisne greške
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu postoji kao opće prihvaćeno načelo zaštite stečenih prava stranke, na to načelo nadovezuje se načelo legitimnih očekivanja uz načelo pravne sigurnosti i kao osnovno, pravo zaštite vlasništva koje proizlazi iz Ustava RH.

Odakle pravo predstavniku stanara da ponovno promiješa karte i time zadire u vaše vlasnišvo spremišta, pa makar i na temelju izvornih oznaka iz nacrta kad ste vi, kao vlasnici stanova A i B, te prijašnji vlasnik stana C, imali već 10-ak godina stečena prava na tim spremištima (i k tome vjerojatno upisana u zemljišne knjige uz uključeno povjerenje u zemljišne knjige), a koje ste stekli u dobroj vjeri kupnjom svojih stanova sa uključenim spremištima, te koja vam je investitor zgrade dodijelio iz prve ruke.

Da ste s tog osnova poveli brigu o vašem vlasništvu nekretnine pred cca 3 godine, vi kao vlasnici stanova A, B ili prijašnji vlasnik stana C, imali bi vrlo dobro uporište za povoljno rješenje tog ishitrenog poteza predstavnika suvlasnika (barem u slučaju vas trojice) - putem prigovora ili upravitelju ili predstavniku suvlasnika, te dosljedno inzistirali na odgovoru i dobili bi pozitivno rješenje svog problema.

Ovako ste sva trojica bespravno, „bez papira“ cca tri godine koristili svoja spremišta. A ta igra sa status quo se uvijek kad-tad vrati kao bumerang. Dobro je dok je trajalo, a sad se pojavio novi igrač – novi vlasnik stana C koji polaže pravo na isto spremište kao i vi, pa je uzmutio (ustajalu) vodu.

Trebala sam napisati u neizvjesnom sudskom postupku (po vas), ali vidim da ste dobro shvatili. Pri tom ste vi stranka koja najviše gubi, te ako medijacija ne bude uspješna, sudski postupak će za vas stvarno imati neizvjestan rezultat budući da sud neće voditi brigu o vašoj nekrenini umjesto vas.

No, nikad se ne zna...

Možda sud stane na načelo razmjernosti u postupku,  jer je daleko jednostavnije naložiti vraćanje tih triju pločica s oznakama spremišta na staro nego naložiti te manevre sa zamjenom spremišta. No, kako je pravda slijepa, ne bih se previše nadala.

A sada je već prekasno i za legalan institut izmjene građevinske dozvole iz prethodne objave ako nema dobre volje svih zainteresiranih stranaka.

Ne znam tko pokreće postupak medijacije, ali slobodno ih nazovete na broj telefona objavljen na njihovoj stranici, pa ih pitate sve što vas zanima, ili im se obratite putem poruke. Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija