Jump to content

OPORUKA


malitin1

Preporučene objave

  • 3 tjedna kasnije...

U upisnik oporuka (koji vodi Hrvatska javnobilježnička komora) se upisuje isključivo činjenica postojanja oporuke i mjesto gdje se ista čuva. Dakle, HJK ne čuva oporuke, već isključivo raspolaže podacima gdje se oporuka čuva (ako je oporučitelj o oporuci obavijestio HJK). 

Javni bilježnik ili sud će uvijek tražiti podatke iz upisnika oporuka, ali činjenica da oporuka nije prijavljena u upisnik ne utječe na valjanost oporuke. To znači da je moguće da oporuka postoji, ali da nije prijavljena u upisnik oporuka. U tom slučaju javni bilježnik ili sud nemaju načina da dođu do te oporuke, osim ako im ju netko ne dostavi. 

Znači, ili će javni bilježnik/sud utvrditi da je oporuka upisana u upisnik i pozvati osobu kod koje se oporuka čuva da ju dostavi ili bi, u slučaju kad oporuka nije upisana u upisnik, osoba koja čuva oporuku istu trebala sama donijeti i predati sudu ili javnom bilježniku koji vodi ostavinski postupak. 

Ponovno naglašavam da oporuke nisu dostupne u upisniku (ne pohranjuju se tamo). U upisniku su samo podaci o postojanju oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija