Jump to content

Fasada na privatnoj kući do pola kuće


niko567

Preporučene objave

U privatnoj kući su 3 stana, odnosno 3 suvlasnika. Odnosi nisu najbolji, radi se o 3 brata, a kuća nije etažirana. Brat 1 i brat 2 ne pričaju s bratom 3.

Brat 1 i 2 su stavili skelu i planiraju raditi fasadu na prizemlju i prvom katu (znači do pola kuće) dok na drugom živi brat 3 kojeg nisu obavijestili o izvođenju bilo kakvih radova niti pitali želi li biti uključen u obnovu fasade. Pravno gledano je li to dozvoljeno? Ima li nekih pravnih mogućnosti zaustaviti to budući da se radi o namjernom provociranju i po meni narušavanju izgleda privatne kuće.

uređeno: od niko567
Objašnjenje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Braća 1 i 2 krše Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (formalno)  bar po 2 osnova:

  • zbog suvlasništva u idealnim dijelovima nekretnine (tj nedostatku utvrđenih posebnih dijelova nekretnine), pa se formalno ne može utvrditi pojedinačno vlasništvo svake etaže - makar je kuća u naravi podijeljena po etažama
  • zgrada bila etažirana ili ne, fasada je njen zajednički dio

Ali je moguće, da kao većinski vlasnici nekretnine donesu odluku o obnovi fasade (cjekupne).

Prije poduzimanja bilo kakvih „pravnih mogućnosti“, preporučujem najjednostavniju mogućnost - civiliziranu komunikaciju - neka brat 3 učini prvi korak  i stupi u neposredan kontakt s braćom, a s obzirom da je  brat 3 još k tome u manjini, neka ih zatraži da i njega uključe u dogovor oko financiranja obnove fasade.

Ne kaže se uzalud da dogovor kuću gradi, a nesloga je razgrađuje...

Nadam se da do ovog, drugog dijela izreke neće doći, odnosno ćete se trgnuti na vrijeme i početi razgovarati o konkretnim problemima, ne samo o obnovi fasade, nego općenito o održavanju vaše nekretnine u zajedničkom vlasništvu, a to je, vjerujte, neicrpna tema...(pogotovo kad je financijska strana u pitanju), kojoj ćete kat-tad neminovno morati okrenuti sva trojica (bilo sudskom odlukom ili na temelju dogovora izvan suda).

Sudskim putem se takvi problemi rješavaju u vanparničnom postupku. Ali, što će vam takav način rješavanja problema donijeti, osim sudskih troškova?

Pa nećete valjda sve dogovore oko održavanja vaše zajedničke kuće rješavati preko suda, umjesto uljuđenim načinom komunikacije, a to se prije svega odnosi na  brata 3 (ostala dva brata su našla zadovoljavajući način komuniciranja, barem prema iznesenom problemu  iz upita).

Usput, takvim načinom rješavanja razmirica, na najboljem putu je ostvarenje i drugog dijela naprijed spomenute izreke...:confused:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija