Jump to content

Zajedničko dvorište


amimarko

Preporučene objave

 Na zajedničkoj  parceli suvlasnici su vlasnici stanova i grad.

Ukupno 8 suvlasnika

Želimo urediti dvorište nasipavanjem i srušiti jedno staro osušeno stablo koje prijeti da će se srušiti.

Pitanje :

Kako dijelimo financiranje tog projekta,a ideja je da to ide iz pričuve. Naime grad je u vlasništvu  dva stana i  poslovnog prostora od c/c 250 m2,a stanari svaki po jedan stan.

Stambeni prostori su etažirani,a dvorište nije.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Može malo konkretniji opis sa svrhom radova? Samo nasipavanje? Bez parkirališnih mjesta? Bez odvodnje s nasipane plohe? Bez ikakvih popratnih sadžaja?

 

Prvo - drvo ne smijete srušiti sami (iako prijeti da će se srušiti)- trebate se obrati nadležnom gradskom uredu za komunalno gospodarstvo zahtjevom za njegovo uklanjanje putem vašeg upravitelja.

Drugo - dvorište se ne etažira, već se samo može odrediti način njegovog korištenja.

Treće - pod uvjetom da je odluka o uređenju dvorišta nasipavanjem donesena jednoglasno, može se financirati i iz pričuve. Zar i grad nije obveznik plaćanja pričuve?

A sada malo o (ne)potrebi izdavanja upravnih akata, odnosno projekta na temelju kojeg se izvode spomenuti radovi:

Bez građevinske dozvole i glavnog projekta, mogu se izvoditi radovi iz članka 3. točka 4. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima „na uređenju građevne čestice postojeće građevine kao što je građenje staze, platoa i stuba oslonjenih cijelom površinom neposredno na tlo s pripadajućim rukohvatima, vrtnog bazena ili ribnjaka dubine do 1 m od razine okolnog tla, otvorenog ognjišta tlocrtne površine do 3 m² i visine do 3 m od razine okolnog tla, stabilnih dječjih igračaka“.

Ako bi uz stabilnu dječju igračku (spravu) postava još koje klupe bila uključena, te sadnja kojeg drveta – moguće je sufinaciranje takve investicije i od strane grada, odnosno ne samo iz pričuve – a tako uređeno dvorište dobilo bi značajno na ugodnosti boravka u njemu kao i na estetetskom dojmu...

Uz opasku da se nasipano dvorište može smatrati nekom vrstom platoa u dvorištu (budući da se nasipavanje građevne čestice izrijekom ne spominje), pod uvjetom da ne služi parkiranju motornih vozila.

Ukoliko bi nasipavanjem dvorišta dobili parkirališta, trebate za takav zahvat u prostoru imati glavni projekt bez ishođenja građevinske dozvole, sukladno članku 4. točka 22. istog Pravilnika.

Sve ovisi kolika je površina tog dvorišta namijenjena za nasipavanje i o vašoj upornosti za sufinanciranje od grada za neke (potencijalne) zahvate u dvorištu.

 

U svakom slučaju, bilo bi uputno da se konzultirate s upraviteljem zgrade koje bi radove bi,  uz nasipavanje, eventualno još bilo potrebno izvesti .

uređeno: od Antuntun56
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija