Jump to content

Zatvaranje balkona,lođe bez prenamjene


astorian

Preporučene objave

Poštovani
 
Javljam Vam se ovim putem,ako mi možete dati odgovor na moj upit ili me uputiti kome dalje.
Javljam se iz Pule.
Želim lođu zatvoriti ,u stambenoj zgradi ,griljama da bi zaustavio ulazak vode (kiša) i grančica (sa obližnjih stabala) u prostor.Dakle nemam namjeru mijenjati namjenu prostora.
Da li je to dopušteno?Ili mi treba dozvola,projekt?
 
Čitao sam o novom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada 2024.
No sada ne mogu pronaći informaciju da li je samo izišao prijedlog ili je i usvojen zakon.
 
Upravitelj zgrade kaže da je to strogo zabranjeno od nove godine,no na upit po kojemu zakonu nema odgovora.
Po kojemu trenutnu zakonu je to uređeno?Kojoj se instituciji obratiti jer za sada svi mailovi su mi ili neodgovoreni ili se upućuju na neke druge adrese.
 
Hvala
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Upravitelj nije u pravu – zasada je Zakon o upravljanju i održavanju zgrada samo u prijedlogu, odnosno nije u primjeni. O navedenom Zakonu provedeno je javno savjetovanje eputem koje je organiziralo MPUGiDI koje je trajalo do 20. ožujka ove godine, nakon kojeg je bilo predviđeno da se Zakon uputi u redovni saborski postupak (samo predviđeno).

A kad stupi na snagu, bit će to objavljeno na velika zvona u svim javnim medijima, jer je to značajan zakon kojim se uređuje područje upravljanja zgradama i njihovog održavanja s uključenim nizom novih pravnih instituta.

Prijedlog navedenog Zakona postoji na internetu pa ga možete pročitati radi osobne informiranosti.

Npr. link: na stranici

Istina je da ZoUiOZ zabranjuje zatvaranje lođa (članak 17.stavak 2), te će se povreda tog članka, prema prijedlogu zakona, kažnjavati kaznom od 1.000 do 5.000 eura.

Vrlo je izgledno da u dogledno vrijeme neće biti dopušten zahvat koji planirate.

Za sada je u primjeni Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji lođu tretira kao dio pročelja, odnosno zajedničkog dijela zgrade.

Uputno bi bilo da u međuvremenu dok ZoUiOZ ne stupi na snagu, kontaktirate nadležni Upravni odjel za poslove prostornog uređenja i graditeljstva grada Pule s vašim upitom o potrebnoj dokumentaciji za zatvaranje lođe griljama, također i u svjetlu odrebi važećeg prostornog plana ako prostorni plan propisuje nešto na tu temu, pa ćete ovisno o dobivenim informacijama odlučiti kako postupiti dok taj zahvat ne bude zabranjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da nitko od forumaša nije dopunio vaš dio upita o potrebnim dozvolama, dopunjujem moj odgovor svojim stavom prema zatvaranju lođa:

Kao prvo navodim da je pitanje lođa bilo uvijek u sivoj zoni građevinske regulative, pa se niti Ministarsvo u svojim tumačenjima nije jednoobrano postavljalo prema problematici zatvaranja lođa.

Kako vi namjeravate izvesi zatvaranje lođe griljama, kao neprozirnim elementom, Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, nema neku prikladnu odredbu koja bi se mogla primijeniti kod vašeg planiranog zahvata (o njegovom izvođenju samo na temelju glavnog projekta) - pa i u odgovarujućoj primjeni, te bi slijedom iznesenog trebali ishoditi građevinsku dozvolu.

Lođa pripada i posebnom dijelu zgrade (stanu), ali i zajedničkom dijelu zgrade kao dio fasade, pa smatram da je to od rijetkih GD gdje je u fokusu imovinsko-pravna strana, a sekundarna strana ispunjenje zahtjeva sukladno prostornoj i građevinskoj regulativi (glavni projekt i potvrde na glavni projekt)

Držim da bi vam za zatvaranje lođe bila dovoljna natpolovična većina suglasnosti suvlasnika (koja se računa prema korisnim površinama stanova) analogijom primjene članka 87. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji je još uvijek na snazi. Suglasnosti se mogu dati osobno u tijeku postupka izjavom u zapisnik ili se mogu priložiti zahtjevu u pisanoj formi (u tom slučaju trebaju biti ovjerene kod JB).

A što se tiče glavnog projekta za zatvaranje lođe, treba provjeriti da li pulski GUP ili neki drugi Urbanistički plan uređenja koji se primjenjuje na vašem području ima neku provedbenu odredbu u smislu zatvaranja lođe.

I požurite se jer pitanje je vremena kad će stupiti ZoUiOZ na snagu, a za bespravno zatvaranje lođe brana je upraviteljev odlučni stav. Što je bilo, bilo je...

A također nadalje vrijedi završni ulomak mog prehodnog očitovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznajem da je malo nategnuta analogija primjene 87. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - APP...:ideja:

U suprotnom, trebali bi se svi suvlasnici suglasiti s vašim namjeravanim zahvatom, ovaj puta primjena članka 87. stavak 1. istog zakona - sa 100% suglasnosti svih suvlasnika ne može se pogriješiti.

Ionako će biti zadnja nadležnog tijela graditeljstva - ako se uopće odlučite na pokretanje postupka izdavanja građevinske dozvole...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Antuntun zahvaljujem na podršci,odgovorima.

Trenutno je situacija da izgleda svi upravitelji zgrada u Puli po ovom pitanju daju odbijenicu.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ne daje svoj stav nego upućuje na lokalni Upravni odjel za upravljanje imovinom i imovinsko pravne poslove,odsjek za gradnju.

Sličan odgovor daje i  Državni inspektorat.

Naravno u lokalnom Upravnom odjelu ili su nedostupni ili se prebacuje na druge alužbenike.

U navedenu odjelu imam jedan podnesak,upit za koji čekam rješenje ali ne polažem neke nade u to.

 

100% suglasnosti bojim se da ne mogu dobiti,što zbog odsutnosti, nedostupnosti pojedinih stanara što zbog uvijek ima onaj jedan kojemu sve smeta. (Tu sam novi u zgradi tako da se nisam još nikome ni stigao zamjeriti da bi dobio odbijenicu ali po razgovoru....jako mala šansa za 100%).

 

Tako da nakon odgovora iz upravna odjela vidjeti kako dalje,osim ako neka nova informacija se ne pojavi.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što da vam utješno kažem?

Da se ne sjećam kad je izdana građevinska dozvola za zatvorenu lođu u uredu u kojem sam radila - taj podatak i nije baš utješan s obzirom na vašu namjeru ishođenja građevinske dozvole.

Naš čovjek je talentiran za naći rupu u zakonu, pa će tako u ovom - i dosada je bilo podložno sankcijama bespravno zatvaranje lođa i balkona, pa su sve višestambene zgrade krcate na lođama/balkonima  plastičnom stolarijom i inim rješenjima, često puta pravim nakaradama. I nikome ništa. Neka zatvaranja lođa/balkona  su ozakonjena u provedbi Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, a većina nije, i opet nikome ništa. I svi mirno spavaju - od onih koji su ih zatvorili do građevinske inspekcije...

Strpite se da  ZoUiOZ stupi na snagu, pa će upravitelji zgrada imati toliko obveza (pod pretpotstavkom savjesnog poslovanja) :glavomozid: pa neće vjerojatno stići trenirati strogoću na zatvaranju neke lođe 😄 

Ako smijem reći svoje mišljenje na tu temu: novi ZoUiOZ ne bi smio zabraniti zatvaranje lođa (ionako niti jedna izričita zabrana do sada nije urodila plodom - od prohibicije do nekih ozbiljnijih stvari), nego bi trebao to pitanje prepustiti suvlasnicima zgrada (ako zgrade nisu ili autorsko djelo ili  pod konzervatorskom zaštitom) da izrade projekt oblikovanja pročelja (s eventualnim alternativama) u svrhu  jednoobraznog zatvaranja  lođa na zgradi, pa kad se netko od suvlasnika odluči zatvoriti lođu da je zatvori prema postojećem projektnom rješenju s građevinskom dozvolom. I svi zadovoljni - zahvat legalan, a u prostoru više reda. 

utopija je budućnost koja se još nije ostvarila

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija