Jump to content

Oborinske vode


Lero Kompanjero

Preporučene objave

Poštovani, susjed ima kuću čije oborinske vode se slijevaju meni u dvorište. Sada u produžetku ima zgradu koju je pokrio limom i taj lim produžio do mog zida koji graniči s njim. Nema rine i sva voda se slijeva meni na zid, a u drugom dijelu mi voda ulazi u drvarnicu s tog lima. Razmak između nas je oko 30- tak cm. Razgovarala sam s njim ali on kaže da ga " boli briga" Što mogu učiniti? Imam li ja ikakva zakonska prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Člankom 113. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je slijedeće obzirno ponašanje susjeda: „Vlasnik nekretnine je dužan poduzeti sve potrebne mjere da kišnica koja se slijeva s njegove zgrade ne pada na tuđu nekretninu“.

Da imate, slučajno, posla s razumnim susjedom ne bi mu palo na pamet da izvede takav odvod kišnice sa svojeg krova - bez oluka i žlijeba , a s obzirom da imate bezobzirnog susjeda koji demonstrira otvoreno prema vama svoj macho stav na način „da ga boli briga“ (čisto sumnjam da je to riječnik koji je upotrijebio), za svoja zakonska prava ćete se, na žalost, morati izboriti.

Trebate podnijeti sudsku tužbu za smetanje posjeda. Tužbu za smetanje posjeda bi trebali podnijeti u subjektivnom roku od trideset dana od dana kada ste saznali za smetanje vašeg posjeda (da nije izvedena propisna odvodnja kišnice sa susjedovog krova, tj. da susjed prema svojoj izjavi niti nema namjeru izvesti žljebove s olucima) i počinitelja/susjeda, a najkasnije u objektivnom roku od godine dana od kada je smetanje nastalo (članak 21. st. 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima)

Nadam se da takvo činjenično stanje ne trpite više od godine dana. Mislim da medijacija s tako bahatom osobom ne bi postiga nikakvu svrhu.

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija