Jump to content

Legalizacija kuće s građevinskom i pruključci


mikipravnik

Preporučene objave

Pozdrav,

razmišljam o kupnji kuće koja je sagrađena 1979. kada je izdana i građevinska dozvola za kuću. Nikada nije priključena na struju i vodu. 

Pitanje je jel mi treba Rješenje o izvedenom stanju za priključke? Koliko bi koštala "legalizacija" odnsno izdavanje tog rješenja? Kuća je oko 100m2, kao što rekoh ima građevinsku i vidim da je ucrtana u katastarskom planu. Razmišljam da ako kupim da bi bilo dobo prvo ju prikljuži na mreže struje i vode i sredit i onda čekat legalizaciju. 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , mikipravnik je napisao:

razmišljam o kupnji kuće koja je sagrađena 1979. kada je izdana i građevinska dozvola za kuću. Nikada nije priključena na struju i vodu.

Pitanje je jel mi treba Rješenje o izvedenom stanju za priključke?

Odgovor na vaše pitanje: Ne treba vam rješenje o izvedenom stanju budući da možete priključiti kuću i na struju i na vodu temeljem građevinske dozvole.

prije 23 sati , mikipravnik je napisao:

kao što rekoh ima građevinsku i vidim da je ucrtana u katastarskom planu.

Ako je kuća ucrtana u katastarskom planu, provjerite da li je i upisana u katastru ili gruntovnici temeljem prethodnog zakona kojim je uređeno prostorno uređenje i gradnja – Zakona o prostornom uređenju i gradnji: s pravomoćnom građevinskom dozvolom uz prilog potvrde građevinske inspekcije da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije.

Pod uvjetom da je upis zgrade izvršen na temelju navedenih akata i o toj činjenici postoji opaska, nije potrebno provesti postupak izdavanja uporabne dozvole za građevine izgrađene na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine sukladno odredbama članka 182. važećeg Zakona o gradnji, te se taj upis smatra valjanim prema odredbama članaka 174, odnosno 175. važeg Zakona o gradnji.

Ako ti akti nisu navedeni u posjedovnom listu u katastru, niti u ZK izvadku u gruntovnici, savjetovala bih vam, da prodavatelj ishodi uporabnu dozvolu za građevine izgrađene na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine koja se izdaje po skraćenom postupku, u kojem se utvrđuje usklađenost građevine s građevinskom dozvolom, u pogledu namjene, najvećih vanjskih mjera svih nadzemnih i podzemnih dijelova građevine, oblika i veličina građevne čestice i smještaja građevine na građevnoj čestici, odnosno unutar obuhvata zahvata u prostoru (izvod iz članka 182. stavak 3. Zakona o gradnji)

S izdanom uporabnom dozvolom moći ćete upisati kuću u zemljišne knjige.

Nema smisla podnositi zahtjev za uporabnu dozvolu u slučaju da vam je poznato da kuća nije izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu kriterija iz članka 182. stavak 3.ZoG.

Upis kuće je moguć i u katastru i gruntovnici i bez uporabne dozvole – samo se tada upisuje kao teret da za predmetnu građevinu nije priložena uporabna dozvola.

Ukoliko ste  sigurni da kuća nije izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu kriterija iz članka 182. stavak 3.ZoG. ili da nije upisana i u katastru i gruntovnici  na temelju akata navedenih u 2. stavku mog odgovora, bit će je potrebno ozakoniti u novom krugu legalizacije (jednog lijepog dana), a detalje postupka ćete saznati ili u nadležnom tijelu graditeljstva ili bolje kod nekog ovlaštenog projektanta (koji će vas informirati o cijeni izrade odgovarajućeg uradka u svrhu legalizacije kuće oko 100 m) u trenutku kada stupi na snagu novi ZoPsNIZ jer tijelo graditeljstva nije nadležno za takvu vrstu informacija (o cijenama usluge projektanata)

prije 23 sati , mikipravnik je napisao:

Razmišljam da ako kupim da bi bilo dobo prvo ju prikljuži na mreže struje i vode i sredit i onda čekat legalizaciju. 

Zaboravite na „sređivanje“ kuće ukoliko će ti radovi odstupati od stanja građevine/kuće evidentiranog na katastarskom avionskom prikazu učinjenom do 21.06.2011. godine tzv DOF snimci, dodatno ćete si zakomplicirati život.

uređeno: od Antuntun56
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovorima. 

Ono što mi je još nije skroz jasno je oko tog upisa u ZK. 

Naime, u izvatku gruntovnice (BZP izvadak) u dijelu A posjedovnica je upisana Kuća, piše adresa i tlocrtna površina.

Nadalje, u drugom odjeljku stoji da nije priložena uporabna dozvola. Jel to znači onda da nije ili je legalna?

Ako nije onda bi vjerojatno mogao ići po ovom skraćenom postupku koji spominjete jer kuća je sagrađena u skladu s izdanom građevinskom dozvolom iz 1979. (visina, udaljenosti od parcela i ceste i slično..)?

Na izvodu iz katastarskog plana vidim sivo ucrtanu kuću na parceli. 
Vjerojatno onda isto mogu priključiti struju i vodu? Kažu da za priključenje, između ostalog, treba i "- dokumentaciju o legalnosti postojeće građevine (građevinska dozvola, rješenje o izvedenom stanju, uvjerenje o vremenu izgrađenosti građevine…)".

Hvala!

Radovi koje spominjem bi bili zamjena krovišta, ograde i slično, u istim gabaritima.

uređeno: od mikipravnik
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, mikipravnik je napisao:

Nadalje, u drugom odjeljku stoji da nije priložena uporabna dozvola. Jel to znači onda da nije ili je legalna?

Nemojte gledati crno - bijelo. To doslovno znači što i piše. Ujedno je konstatacija da nije izvršen upis kuće po prethodnom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (koji je bio na snazi do 31.12.2013. godine): s pravomoćnom građevinskom dozvolom uz prilog potvrde građevinske inspekcije da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije (vjerojtno  ne posjedujete potvrdu građevinske inspekcije s datumom izdavanja do 31.12.2013. godine), pa više nije moguće upisati kuću temeljem navedene dokumentacije, nego treba provesti postupak prema članku 182. važećeg Zakona o gradnji, uz  izvršen očevid tijekom postupka, te se na temelju uvida u građevinsku dozvolu i izmjere kuće utvrđuje ispunjenje uvjeta za izdavanje uporabne dozvole -  tek se u toj fazi postupka može konstatirati stanje zakonitosti zgrade.

prije 1 sat , Antuntun56 je napisao:

Odgovor na vaše pitanje: Ne treba vam rješenje o izvedenom stanju budući da možete priključiti kuću i na struju i na vodu temeljem građevinske dozvole.

Stoji navedeno u odgovoru.

prije 1 sat, mikipravnik je napisao:

Radovi koje spominjem bi bili zamjena krovišta, ograde i slično, u istim gabaritima.

Samo pazite da boja krova bude ista - referenti znaju biti ponekad cjepidlake, ukoliko si ne želite dodatno zakomplicirati život s evidentno izvedenim radovima nakon predviđenog roka za legalizaciju (21.06.2011. je rok kada su radovi na bespravno izvedenim zgradama  trebali biti zamrznuti - i vaša potencijalna kuća će biti smatrana bespravno rekonstruiranom ukoliko ne dobijete uporabnu dozvolu). Primjerice, ako je pokrov na kući od salonita sive boje, a vi biste salonit zamijenili crijepom, strpite se...jer je boja krova jasno vidljiva na avionskom snimku.

Želim vam da je kuća izgrađena sukladno građevinskoj dozvoli, pa nećete imati potrebe za legalizaciju iste, a stanje vanjskih gabarita zgrade možete i sami provjeriti/izmjeriti .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija