Jump to content

UGRADNJA BAZENA UDVORIŠTU ZGRADE


mario mrki

Preporučene objave

pozdrav , zanima me mogi li u zajedničkom dvorištu iza zgrade od 5 stanova ugraditi montažni bazen 5mx3m. koji je 60 cm ukopan u zemlju. Bazen će naravno smijeti koristiti svi stanari te treba li mi dozvola svih stanara ? O tom dijelu  zemlje iza zgrade  2 stanara se uopće ne brinu niti ga koriste već 12 godina otkad je zgrada sagrađena. 3 stanara bi dala susglasnost dok za ova dva sumnjam . hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 23 sati , mario mrki je napisao:

zanima me mogi li u zajedničkom dvorištu iza zgrade od 5 stanova ugraditi montažni bazen 5mx3m. koji je 60 cm ukopan u zemlju.

Za izvođenje montažnog bazena navedenih dimenzija potrebna vam je slijedeća dokumentacija:

  • glavni projekt sukladno članku 4. točka 1.c) Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, uvažavajući činjenicu da se radi o montažnoj građevini koja bi trebala imati tipski projekt (projekt koji sadrži sve elemente propisane za sadržaj glavnog projekta bez definiranja uvjeta gradnje na određenoj lokaciji i za koji je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izdalo Rješenje o tipskom projektu). S obzirom na prethodno navedeno, izvodi iz kataloga proizvoda ne mogu se smatrati tipskim projektom.
  • prilikom njegovog projektiranja i izvođenja potrebno je držati se općih odredbi članka 1. i 2. istog Pravilnika

 

Dana 22. 07. 2024. u 14:07, mario mrki je napisao:

Bazen će naravno smijeti koristiti svi stanari te treba li mi dozvola svih stanara ?

s obzirom da se radi o građevnoj čestici na kojoj se nalazi stambena etažirana zgrada s 5 stanova suglasnosti suvlasnika bi trebalo riješiti u svjetlu odredbi članka 87. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji se odnosi na poduzimanje izvanrednih poslova u zgradi (a izvođenje montažnog bazena je takva vrsta izvanrednog posla), te kojim je u stavku 1. navedeno da je za poduzimanje izvanrednih poslova propisana suglasnost svih suvlasnika, a u stavku 2. stoji:

„Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga članka, ipak nije potreban pristanak svih ako suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova odluče da se poboljšica učini, a da će oni sami snositi troškove ili se ti troškovi mogu pokriti iz pričuve, ne ugrožavajući time mogućnost da se iz pričuve podmire potrebe redovitoga održavanja, te ako te poboljšice neće ići suviše na štetu nadglasanih suvlasnika“.

Pa, ako se prepoznate u navodima iz stavka 2. članka 87. skupite se vas troje suvlasnika i prionite na posao, pod uvjetom da vas nakon cijelog pročitanog posta ne napusti volja za kupanjem u bazenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija