Jump to content

UPORABNA DOZVOLA, izmjena čestice


Ivana K

Preporučene objave

Molim vas za savjet, pregledala sam neke objave na ovu temu ali nisam našla odgovor.

Imamo pravomoćnu, važeću građevinsku dozvolu i započetu gradnju 2013.g. Sada bi nastavili gradnju, i to je sve uredu, ali nas brine što su nam rekli da bi mogli imati problem kod uporabne dozvole, jer je u međuvremenu bila državna izmjera i čestica je promijenila broj i kvadraturu na više u odnosu na prije.

U urbanizmu nisu imali još takav primjer pa nisu sigurni šta uraditi. 

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je vrlo jednostavan postupak u svrhu premošćivanja promjene katastarskih podataka iz građevinske dozvole u uporabnu dozvolu - dostavit ćete dokaz izdan po katastru u kojem će stajati da je promjena broja katastarske čestice izvršena prilikom reambulacije, tj. usklađivanja  katastarskog i zemljišnoknjižnog stanja, uz navođenje bivše i sadašnje oznake kč (možda katastar priloži uz očitovanje i kopije katastarskog plana - sa bivšim stanjem i sa sadašnjim stanjem oznaka - nije obvezno, glavno je da je iz očitovanja razvidno da je došlo do promjene katastarske oznake naknadno, službenim putem - a ne preparcelacijom zemljišta). 

Prethodno izneseno činjenično stanje je potrebno navesti u Obrazloženju uporabne dozvole - da će svakome, tko će imati tu uporabnu dozvolu u ruci, biti jasno da je do te promjene oznaka kč došlo zakonitim putem nakon provedenog i okončanog postupka reambulacije, a takvih promjena u odnosu oznaka zemljišta u GD i UD će biti sve više, jer se postupak državne izmjere zahuktao u dobrom smjeru - označavanju zemljišta istovjetnim oznakama i u katastru i u zemljišnim knjigama uz cjelokupno sređivanje podataka o građevinama izgrađenim na toj čestici, a što je u svakom slučaju za podržati, a pritom ne komplicirati izdavanje uporabne dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su cijenjeni korisnici foruma računali s mojim relativno kratkim odgorom, prevarili su se: danas sam odlučila proširiti ga još nekim mogućnostima postupanja u svezi promjene podataka o zemljištu iz GD u UD.

U krajnjoj liniji ured može formalno postupiti te izmijeniti broj kč izmjenom i/ili dopunom građevinske dozvole ili kao što sam navela u prethodnom odgovoru neposredno u obrazloženju uporabne dozvole opisati kako je do te promjene došlo. Mislim da formalna izmjena GD nema smisla ukoliko površina nove kč ne odstupa znatnije od bivše, ali ta procjena je na referentu, odnosno uredu.

Naš ured je također prihvaćao kao odgovarajući dokaz o promjeni broja kč  i izjavu ovlaštenog inženjera geodezije u kojoj je uz propisane podatke koji su sastavni dio izjave, pojašnjena novonastala situacija prilikom izdavanja uporabne dozvole ili svaki geodetski grafički prikaz (sa situacijom izvedenog stanja ili izvod iz geodetskog elaborata izvedenog stanja) iz kojeg je vidljivo kako je do te promjene podataka došlo.

Navedeni ured bi što prije trebao odrediti svoju politiku i u pogledu naprijed pristupa iznesenom "problemu" (na konstruktivan način u pozitivnom smjeru rješavanja), kao i u svezi primjene prostornih planova prilikom rješavanja zahtjeva za izdavanje uvjerenja o statusu zemljišta i lokacijskih informacija, koji su akti orijentirani na prostorne planove, a koji su uglavnom svi izrađeni na starim katastarskim podlogama, dok je katastarsko stanje u edozvoli prikazano s novim oznakama nakon okončane reambulacije.

Opet ću o našem uredu koji prihvaćao novu kopiju KP sa bivšim katastarskim podacima o zemljištu navedenim u zagradi, osim toga naša gradska uprava je imala GIS sa prostornim planovima na novoj službenoj katastarskoj podlozi, kao i arhivu katastarskog stanja za svaku godinu u drugoj boji, pa smo mogli i sami usporediti oznake zemljišta, bez upliva katastra (borbu za pristup Ureda GISu neću spominjati). Danas je uz primjenu kojekakvih ebaza podataka (uključujući edozvolu) znatno olakšano upravno poslovanje i izdavanje akata.

Na žalost, kako je proces državne izmjere dugotrajan, to prelazno razdoblje će potrajati i treba što prije riješiti upravni raskorak između tih dvaju katastarskih stanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija