Jump to content

pravo na informaciju o djetetu


Issytop

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za konkretan propis ili bar pravne smjernice...

 

Dugogodišnja sam prosvjetna radnica, svjedokom da se mnogošta u našoj prosvjetnoj i pravnoj praksi mijenja - na na bolje, na gore ili (najgore) nije regulirano...

 

Problem (iz recentne prakse) br. 1:

 

Razvedeni roditelji, loši odnosi, majka brani ocu viđanje djeteta, on to (pasivno) prihvaća, ne dolazi baš u školu. Dijete ima velikih obrazovnih poteškoća, a odgojne da ne spominjem. Baka po ocu bi htjela pomoći barem obrazovno (bivša prosvjetarka), traži informacije o djetetu, a majka se protivi davanju informacija o djetetu.

 

 

Problem br. 2:

 

Dijete živi s majkom i očuhom. Majka leži u bolnici na održavanju trudnoće, očuh brine o djetetu. Odnosi su u redu, dijete ga dobro prihvaća. Majka je (usmeno) suglasna da očuh dolazi u školu i informira se o djetetu, ali "pravi" otac se ne slaže.

 

Koje su kompetencije škole, i na temelju čega? Vjerujem da ovakvih primjera diljem naših škola ima još, a reakcije nezadovoljnih strana su sve burnije i opasnije.

 

Hvala na svakom mišljenju!

 

Pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Formalno svi ti koji u spomenutim slučajevima nešto zabranjuju imaju pravo, iako zapravo rade protiv interesa djeteta. Obratite se nadležnom centru za socijalnu skrb, opišite problem i tražite žurno očitovanje i savjet - u školi vjerojatno imate faks, pa im upit faksom pošaljite, i onda ih nazovite telefonom. Oni bi bili dužni pomoći da se zaštiti interes djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priča Prva:

Obzirom da majka brani djetetu susrete s ocem, baki informaciju u školi, vjerojatno ne bi ni umrla od sreće da baka ima redoviti kontakt s djetetom- kako bi ona, iako umirovljena prosvjetarka, mogla u tom slučaju djetetu pomoći obzirom da to zahtjeva vrijeme zajedno?

Baka ima mogućnost i priliku zatražiti da sud odluči o susretima i druženjima nje i unuka/e, što bi obzirom na stanje, njeno zvanje i volju zasigurno bilo procijenjeno kao nešto što je na dobrobit djeteta. Osigurala bi i priliku pomoći.

Zabrana majke djetetu da susreće oca, uz postojanje pravomoćne presude kojom je to određeno a imaju je obzirom da su razvedeni, nisu njihovi loši odnosi nego kazneno djelo.

I da, osim u slučajevima Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i sl. kad je škola obvezna obavijestiti CZSS, nitko je ne sprječava obavijestiti i o uočenim kroničnim propustima u odgoju/skrbi koji urađaju velikim i odgojnim i obrazovnim problemima koje nije uspjela riješiti na uobičajene načine. To ne treba biti sa popisa za lišavanje roditeljske skrbi da biste mogli reagirati. Samo, bilo bi više nego zgodno da imate evidentirane pokušaje ostvarenja kvalitetne suradnje s majkom i kontinuiran rad stručnih službi s njom i s djetetom. Pri tom imajte u vidu da je zamjerka školama i u izvješću pravobraniteljice za djecu formalizam, kao i smanjen angažman kad se preda "stvar" u ruke CZSSu, te nekoordiniranost.

 

Priča Druga:

Je li otac ponudio veći angažman oko djetetovih školskih obveza? Je li što poduzeo da preuzme veću ulogu u brizi o djetetu ovo kraće vrijeme?

I, je li veći problem u samoj činjenici tko dolazi u školu ili manjku potrebnih informacija koje bi trebala imati osoba koja brine o djetetovim obvezama? Ako je cilj informirati i surađivati s onim tko trenutno brine o djetetu, najbrže, jednako efikasno i redovitije rješenje je informativka ili bilo što drugo što će dijete donijeti doma (pri tom se ne misli na ona štura izvješća o ocjenama i izostancima, standardne fraze o postignućima). Čak svakodnevno ste u prilici obavijestiti o predstojećim obvezama djeteta, a i individualnom napretku, dobiti informaciju natrag. To isto je onda u prilici aktivno pratiti i majka koja održava trudnoću i uključiti se. Otac će vjerojatno doći na roditeljski sastanak, a ono što je bitno na dnevnom redu kao i zaključke, poslat ćete doma na taj uvriježeni način komunikacije s onima koji svakodnevno brinu o školskim obvezama djeteta. Što-ono-bi-se-reklo: vuk sit a koza cijela, pošteđeni živci ženi u rizičnoj trudnoći, mužu joj koji brine o djetetu i njoj, ocu također, razredniku manje uvjeravanja i doduše par minuta posla više. Naravno, ako je primarni cilj pravodobno i temeljito informirati, surađivati. I, tko bi se na to mogao buniti?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem vam oboma na trudu i uloženom vremenu.

 

 

Poštovana newbie,

 

u potpunosti se slažem sa svime što ste napisali.

Velik dio toga u praksi moje kolege i ja primjenjujemo, iako je činjenica da je zbog inertnosti i nedorečenosti sustava za svaki korak potrebno znanja, vremena, volje i upornosti. I mnogo je načina na koji sustav može opstruirati onaj koji to želi. Bar neko vrijeme. (Na žalost, mnoge kolege negdje na tom putu posustanu i odustanu.)

 

Ono što je mene konkretno interesiralo jest na što se pozvati kad jedna karika brani ono što zdravi razum kazuje da je za dijete najbolje, pozivajući se na to da je u pitanju davanje informacije "stranoj" osobi. I naša stručna služba je tu u dilemi, tajnica također...a mi smo, kao razrednici ostali pred gnjevnom, "oštećenom" i "ugroženom" stranom.

 

Smijemo li, dakle, protivno volji roditelja (pa makar kasnije slijedile reperkusije) dati informaciju trećoj osobi?

 

(Ne bih željela da me krivo shvatite, mi to ionako radimo jer procjenjujemo da je to u djetetovom interesu, ali ponekad mi se čini da bismo mogli zbog toga - pravno - nagrabusiti.)

 

Hvala još jednom, pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Issytop je napisao:

Smijemo li, dakle, protivno volji roditelja (pa makar kasnije slijedile reperkusije) dati informaciju trećoj osobi?

A vi lijepo nazovite onog tko se buni neka dođe u školu i u jednom dahu nabrojite, kao što smo svi već navikli čuti:

"Sutra za likovni trebamo uljne bojice, ne voštane- razlikovat ćete ih već na prvi pogled po četverostrukoj cijeni. Prekosutra idemo u kino, trebamo do tada 45kn za ulaznicu i prijevoz, molim vas točan iznos jer nam nažalost katedra nije blagajna. Za dan iza trebamo dovršen plakat iz prirode na ogroooooomnom papiru, molim vas da obratite pozornost da zajedno uberete bilje karakteristično za ovo godišnje doba i da se nađe u odgovarajućem krajoliku prepoznatljivom po ukupnoj slici. Dan iza toga je zadnji dan za donošenje lektire, pratite s djetetom priloženi plan i svakako pazite na zadnji zadatak u kojemu tražimo suradnju odraslih jer nam je bitno u skupnom radu kasnije usporediti jesu li još uvijek zaigrani, maštoviti i opušteni kao i djeca. U ponedjeljak idemo na izlet pa vas molim da na vrijeme pošaljete onih 165kn. Sve ste zapisali?"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ups, vidim da ću pobrati jezikovu juhu za sve nas iz prosvjete...

 

U mnogočemu ste u pravu, ali ipak...ono što ste nabrojali nije baš u jednom tjednu. U dva je :)

 

Poštovana Newbie, nemojte me krivo shvatiti, upravo zato što (još uvijek) ne prihvaćam najlakša i bašmebriga rješenja tražim zakonsko uporište za zdravorazumske odluke.

Ili uporište da se otklone neke uvriježene stvari koje se rade samo zato "jer se uvijek tako radilo". Ali na žalost često se razbijam na ono "gdje to piše?".

 

Hvala (a hvala i na express podsjetniku kako neke stvari izgledaju iz drugog - vjerojatno roditeljskog - kuta.)

 

Pozz, ugodan Vam dan, iako ne obećava baš mnogo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija