Jump to content

problem vraćanja pologa


podstanar25

Preporučene objave

pozdrav svima...naime cura i ja smo podstanari u zagrebu. prilikom dogovaranja o najmu stana najmodavka je tražila da damo polog od tisuću kuna za kojeg je rekla da će ga vratiti prilikom našeg iseljenja. mi se planiramo iseliti krajem 6. mjeseca i o tome smo obavijestili najmodavku i pitali je dal će vratiti polog ili da joj zadnju stanarinu platimo tisuću kuna manje. međutim ona je rekla da neće vratiti polog i objasnila to rekavši da smo tim pologom sebi osigurali da ona nikome drugome ne iznajmi stan. moja namjera je platiti joj stanarinu za 6. mjesec 1000 kuna manje, pa me zanima što se meni može dogoditi, tj. da li me ona može izbaciti na ulicu i mogu li ja nju prijaviti zbog neplaćanja poreza i ako mogu dal ću ja pri tome snositi kakve posljedice s obzirom da smo cura i ja ilegalni podstanari tj. nemamo nikakav ugovor s najmodavkom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ugovor o najmu stana treba biti sklopljen u pisanom obliku. Dakle, u samom startu, ugovor koji ste sklopili sa vašom gazdaricom je ništetan. Ne samo sklopljen pisano, već i dostavljen nadležnom upravnom tijelu, odnosno poreznom tijelu (tu bi gazdarica mogla platiti kaznu). Učinci ništetnosti - restitucija - odnosno povrat svega što je primljeno na osnovu ugovora i naknada štete.

 

2. Po mom mišljenju, funkcija tih 1000 kn koje ste dali prilikom sklapanja ugovora je zapravo funkcija kapare,a kapara je zapravo određen iznos novca koji se daje kao sigurnost da će se ispuniti obveza iz ugovora. Prema tome, ako je kapara istovrsna sa činidbom (koja je u ovom slučaju novčana - plaćanje najamnine), ona se uračunava u nju. Iz tog razloga mislim da biste zadnju najamninu trebali platiti 1000 kn manje (sve ovo ako nemamo na umu da je ugovor ništetan)

 

3. Mislim da vas gazdarica ne može izbaciti iz stana jer mora poštovati otkazni rok, koji mislim da iznosi 3 mjeseca, nisam siguran.

 

Nadam se da sam bar malo pomogao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno...e al sad mi nije jasno kaj to znači da je ugovor ništetan? i nisam baš shvatio tu restituciju :-? inače ne bih ja nju prijavljivao, al sam mislio to imat kao zadnju opciju da joj zaprijetim ako će ona prijetit izbacivanjem...zato me zanima dal bi i mi onda imali kakvih problema zbog toga jer smo ilegalni stanari? i što mogu u slučaju da ona odbije poštovati otkazni rok? hvala unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Poštovani,

 

javim se u vezi slične teme.

1. Naime otkazala sam stan mjesec dana ranije, kako mi piše u ugovoru, znaći 07.11. sam javila da ću biti u stanu do 07.12. i sad najmodavac mi javi da moram ostati u stanu i platiti stanarinu do 20.12. jer sam ušla u stan 20og u mjesecu. Sad sam platila stanarinu za 11 mjesec i ne namjeravam platiti za cijeli 12 ti jer me neće biti. Pa zar nije normalno da ću samo platiti razliku od 20.11. do 07.12.? znaći samo dodatnih 17 dana? Dali moram platiti cijeli 12mj? meni nema logike ako sam otkazala stan na vrijeme...

2. imam već loše iskustvo s vračanjem depozita jer bivši stanodavci na kraju mi nisu nikad vratili taj iznos jer bih uvijek našli neku sitnicu (prašina ispod kreveta, neka fleka žuta na zidu u ostavi itd). Sad opet najmodavac je naglasio da se mora sve očistiti i vratiti u prvobitnom stanju, što se slažem, ali moje je pitanje je dali postoji neki zakon koje zaštiti nas najmoprimce od takvih pokušaja prevare kad najmodavac neće da nam vrati polog? Ovdje pričamo o polugu od 3000 kn i nije sitniš...

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija