Jump to content

Gradnja na negrađevnom zemljištu?


pantagana_82

Preporučene objave

U vlasništvu sam parceliranog zemljišta (parcele od 784 m2 i 1700 m2) na Pelješcu koje se nalazi unutar neizgrađenog dijela građevnog područja naselja (1. i 3. red do mora). Navedeno zemljište želim čim prije prodati, pa me zanima kako postupiti i koje pravne ili bilo koje druge mehanizme mogu pokrenuti glede ubrzavanja ishođenja rješenja o uvjetima gradnje i donošenja detaljnog plana uređenja (DPU), jer potencijalni kupac želi kakvu takvu sigurnost da će nakon kupljenog zemljišta moći na njemu nešto legalno i izgraditi, a donošenje detaljnog plana uređenja (DPU) (urbanistički plan već postoji!) i rješenja o uvjetima gradnje može potrajati godinama (pogotovo se Općina Orebić sada može "vaditi" na argument tzv. globalne krize u odugovlaćenju donošenja DPU-a). Još bih naveo i činjenicu kako za navedeno zemljište zbog male sredine u kojoj se nalazi (traženje mita od strane nadležnih tijela bivše države, utjecaja politike i kriminala u proteklih 20 godina…itd.) ja već 27 godina bezuspješno svim legalnim sredstvima pokušavam ishoditi dozvole/u za gradnju, te ne namjeravam i narednih 27 godina čekati donošenje DPU-a i rješenja o uvjetima gradnje.

Samo bih napomenuo kako sam dosad bezbroj puta isto tako bezuspješno pokušao kontaktirati načelnika Općine i nadležna državna tijela, te se sad nalazim u bezizlaznoj situaciji.

 

Na isto ovo pitanje upućeno jednom portalu za nekretnine, dobio sam od nepotpisanog stručnjaka za urbanizam sljedeći odgovor, pa me zanima ima li pravnog uporišta u ovom odgovoru i koliko ovaj odgovor mogu smatrati relevantnim.

 

Odogovor urbaniste:

 

Poštovani!

Zemljište koje je u neizgrađenom dijelu građevinskog područja ne može "ući" u izgrađeni dio građevinskog područja.

Međutim neovisno o tome Vi možete dobiti dozvolu za Vaš objekt i na neizgrađenom dijelu građevinskog područja ako imate uređenu česticu.

Čestica je uređena kada je komunalno opremljena te ima pristupni put.

Veličina Vaše čestice (manje od 5000 m²) odgovara uvjetima za dobivanje dozvole te ako ispunjavate ove i neke druge uvjete možete dobiti dozvolu neovisno što se čestica nalazi u neizgrađenom dijelu građevinskog područja.

 

 

p.s.: moja čestica je komunalno opremljena i ima pristupni put!

 

 

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom pametnom odgovoru i eventualnom savjetu kome se obratiti, jer sam sve legalne instance ove "države" već iscrpio (detaljne inf. o odvjetnicima ili nekoj sličnoj kvalitetnoj ideji molim isključivo na pm.)!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proučite Zakon o prostornom uređenju i gradnji.

 

Ima odredba koja kaže da se zbog donošenja prostornih planova izdavanje dozvola može suspendirati na 2+1 godine (ukupno na tri godine) a nakon toga ne može se ograničiti izdavanje dozvola slijedećih pet godina.

 

Pokrenuti postupak izdavanja dozvole i pozvati se na ovo.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija