Jump to content

problem sa udjelom u vlasništvu


zmensy

Preporučene objave

Poštovani, ako mi tko može kako pomoći ili reći što mi je činiti...

Naime ja sam kupac nekretnine koja ima 6 suvlasnika , 5 njih je zainteresirano za prodaju, a ovaj 6 nije koji ima najmanji dio suvlasništva u svemu tome.

Nekretnina je bila na javnoj dražbi, ali se nitko za istu nije javio ( ja sam zakasnila) pa moje pitanje glasi : Dali je dobro kupiti nekretninu od ovih 5, pa se kanije probat dogovorit nekako sa ovim 6 jer ću biti tada većinski vlasnik ( možda rješim sa ovim 6 bez suda sve ) jer trenutno ovih 5 i ta 6 stranka nisu u dobrim obiteljskim odnosima pa ta 6 ne želi prodati svoj dio "mirnim putem" nego se inati i rekla im je opet neka idu na sud. sada neznam što mi je činiti...i zanima me sami trošak i trajanje od ovrhe do prodaje nekretnine, jer ja kao većinski vlasnik ( ako kupim od njih 5 njihove djelove bit će to 17/18 ) i trebam vaš savjet kako steći i onaj dio 1/18 ?

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je netko a to je u vašemu slučaju suvlasnik koji neželi prodati svoj dio uknjižen kao takav onda istoga nitko nemože natjerati da proda svoj dio,niti bi to sudskim putem postigli,to je njegovo pravo i kao takvo nitko mu ga nemože oduzeti.moj Vam je savjet prie ikakve kupnje porazgovarati na lijep način sa tim suvlasnikom i naravno morate mu dati malo "deblju" ponudu za otkup njegovog dijela pa ćete vidjeti kako čese stvar odvijati.

 

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

racko je napisao:

ako je netko a to je u vašemu slučaju suvlasnik koji neželi prodati svoj dio uknjižen kao takav onda istoga nitko nemože natjerati da proda svoj dio,niti bi to sudskim putem postigli,to je njegovo pravo i kao takvo nitko mu ga nemože oduzeti.

 

Netočno.

Zakon o vlasništvu, čl. 47.-51., razvrgnuće suvlasništva.

 

Sud može odlučiti o razvrgnuću, u ovom slučaju vjerojatno isplatom.Pogotovo jer se radi o malom udjelu od 1/18. Iako, postupak se može itekako odužiti, tj. suvlasnik može opstruirati postupak.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru. Sada me zanima ako sam ja vlasnik 17/18 ( većinski vlasnik )a kuća je za vrijeme rata uništena dali ju ja smijem sada srušiti do kraja i očistiti potkućnicu a da sa onim suvlasnikom 1/18 neću imati većih problema?

znam samo da mi nije baš pametno ništa početi zidati dok ne budem 1/1 vlasnik?!

svaki komentar je dobrodošao!

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ja neznam kako bi netko mogao rušiti kuću u kojoj sam ja suvlasnik a da ja to ne odobrim,vjerujte mi da ćete imati velikih problema sa tim suvlasnikom,također nemožete ništa graditi a ni rušiti bez njegove suglasnosti,pojam većinski vlasnik ne znači ništa,vi ste suvlasnik u recimo 17/18,a ja u 1/18,vi kao ni ja nemate idealan dio tj.nemožete breći ovaj dio je moj,prema tome isti taj suvlasnik sutra može doći i reći ja imam svoju 1/18 baš na tom dijelu .hoću vam reći da ste vi suvlasnici ma u kojem dijelu bili i jedan bez drugoga nemože ništa,možete tužiti ko što kaže felix i tražiti razvrgnuće suvlasništva ali vjerujte mi da će taj isti suvlasnik opstruirati postupak i da će se taj spor vući godinama dokle god se ne uspijete dogovoriti sa tim suvlasnikom da vam proda svoju 1/18 za koju ćete sigurno morati izdvojiti više nego što ste se dogovorili sa ostalim suvlasnicima.,to vamje valjda jasno jer njemu se ne žuri a vama treba !!!!!

 

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija