Jump to content

jamac


zuzi123

Preporučene objave

Postovani,

Molim Vas za pomoc

Jamac sam covjeku koji je podigao kredit prije 10 godina. Ovaj nije placao nista ili jako malo te je kredit dosao davno u cijelosti na naplatu s tim da se je dug utrostrucio. Banka je nedavno pokrenula ovrhu tako da mi je Fina blokirala sve racune na kojima nije bilo skoro nista.

Molim Vas da mi odgovorite da li jamac moze podici tuzbu protiv duznika i prije nego plati dug jer trpim veliku stetu sto su mi racuni blokirani (neke poslove ne mogu naplatiti nego preko racuna) i da li je moguce nesto napraviti u vezi ovoga po clanku 122 Zakona o obveznim odnosima.

Najljepse Vam zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Možete podnijeti tužbu u parnici protiv glavnog dužnika i drugih jemaca za štetu:

IV. PRAVO REGRESA ( Zakon o obaveznim odnosima

Članak 125.

Kad ima više jamaca, pa jedan od njih podmiri dospjelu tražbinu, on ima pravo zahtijevati od ostalih jamaca da mu svaki naknadi dio koji pada na njega.

Imate i drugu vrstu zaštite

(Ovršni zakon)

Zaštita ovršenika fizičke osobe

Članak 88.

(1) Ovrha radi naplate novčane tražbine ne može se provesti na stvarima i pravima fizičke osobe koja ne obavlja registriranu djelatnost ili slobodno zanimanje koja su nužna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba ovršenika i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati.

Članak 92.

(1) Ako se ovrha provodi na plaći ovršenika, od ovrhe je izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj;

 

Ovrha prema solidarnim ovršenicima

Članak 119.

(1) Ako na temelju ovršne isprave dva ili više ovršenika solidarno odgovaraju, javni ovršitelj, odnosno sud koji je nadležan za bilo kojeg od solidarnih ovršenika, na ovrhovoditeljev prijedlog, protiv njih će donijeti jedan ovršni nalog, odnosno rješenje o ovrsi.

 

Vi se trebate aktivno uključiti, mislim da biste trebali angažirati odvjetnika, ali prioje toga možete izvaditi ZK izvadke za druge ovršenike: glavnog dužnika i jemce, te napraviti zabilježbu spora na toj imovini čim podnesete tužbu. Tužba može biti i za jednu Kunu ako vam je skinuta sa računa.

Bilo bi dobro voditelju ovrhe i sudiji koji vodi ovršni postupak dostavite prijedlog za izmjenu sredstava ovrhe i predložiti ovrhu na nekretninama glasnovg dužnika i drugoj imovini za koju znate da je posjeduje, ali uz navodjenje točne adrese. Dalje ćete se snaći, imate sada puno toga za uraditi za sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija