Jump to content

osporavanje/utvrđivanje očinstva


ludkoslapa

Preporučene objave

Stvar je ovakva.Žena i ja ne živimo zajedno već dvije godine,nismo se još rastali(što zbog novaca,što zbog lijenosti).Ona sa svojim partnerom ima dijete kojem sam ja upisan kao otac(jer se nsmo rastali na vrijeme),i sada pravi otac toga dijeteta naravno želi da se on upiše kao otac,dijete je staro godinu dana.Sjeli smo na kavu i dogovorili se da ćemo se sporazumno rastati.Da li u ovom slučaju trebamo ići na utvrđivanje očinstva ili je dovoljno samo usmeno priznanje i kakva je daljna procedura a da bude bez tužbe ako je ikako moguče.

Hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li u ovom slučaju trebamo ići na utvrđivanje očinstva ili je dovoljno samo usmeno priznanje i kakva je daljna procedura a da bude bez tužbe ako je ikako moguče.

Hvala!!

Još uvijek ne.

Bi li vam tko preporučio čekanje i ishod budućih izmjena ili kompletno novog Obiteljskog zakona, hoće li uopće predviđati brze varijante za djecu rođenu debelo prije početka brakorazvodnog postupka, ne bih hazardirala, a odluka će o tome biti vaša. U svakom slučaju, kako je krenulo, godina dana proleti u tren oka a da za građane prevelike koristi od toga još uvijek nema.

 

Potrebno je osporiti vaše očinstvo, da bi nečije bilo utvrđeno ili priznato. Ako se slažete svi troje, ne bi trebalo biti prekomplicirano.

 

"Mali problemčić" stvarno jest da se niste razveli prije 2g, jer bi prošlo i 300 dana od razvoda do rođenja djeteta.

Znatno je veći problem što ste rok za osporavanje očinstva propustili i majka djeteta i vi.

 

Majka- u roku od 6 mjeseci od rođenja djeteta, pa više nema pravo na takvu tužbu.

Vi- u roku od 6 mjeseci od saznanja činjenice koja dovodi u sumnju da ste djetetov otac tj. istinitost upisanog očinstva (*možda možete utroje dogovoriti nešto u ovom smislu, jednostavnije je).

Inače, preostaje pravo djeteta osporavati vaše očinstvo do svoje navršene 25.g, ali ako je maloljetno, czss mu postavlja posebnog skrbnika za tu parnicu. Tužbu u djetetovo ime podnosi on, ne jedno od vas dvoje koji ste svoj rok propustili očito smatrajući da ste vi otac djeteta (ljenost, koju ste spomenuli u pogledu razvoda, u pogledu osporavanje ne bi bio jednako valjan razlog).

 

Dakle, razvod nakon toliko vremena i propuštenih rokova ne pomaže osporavanju očinstva niti ima autimatizma.

Ako imate namjeru predati suglasni zahtjev da se brak razvede, počet ćete jednim ročištem i upućivanjem na posredovanje czss-u, jer postoji maloljetno dijete, a roditeljima mu se pišete vas dvoje koji se razvodite i stoga je nepreskočivo. Pa da se ne iznenadite...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam sličnu situaciju, svi troje smo otišli kod matičara i rješili sve na brzaka, jedini problem je to što če djetetu uvijek pisati u rodnom listu vaše prezime te da ga je tog i tog dana promjenio-nila. Jedini list na kojem se neče spominjati vaše ime je potvrda o rođenju.

Nisu mi poznati rokovi do kada to možete napraviti ali mislim da se očinstvo može osporavati do navršene sedme godine djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisu mi poznati rokovi do kada to možete napraviti ali mislim da se očinstvo može osporavati do navršene sedme godine djeteta.

Pravo na tužbu radi oporavanja očinstva ima:

-majka: 6 mjeseci od rođenja djeteta

-otac: 6 mjeseci od saznanja činjenice koja dovodi u sumnju istinistost upisanog (njegovog) očinstva ali taj "ključni trenutak" se može zbiti samo do djetetove navršene 7. godine života

-dijete: do navršenih 25 godina života

 

Ovo su rokovi za tužbu, jer drugih zakonskih/zakonitih mogućnosti niti nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija