Jump to content

drski

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pitanje je prilično jednostavno...možda. Dali postoji određeni propis ili međudržavni ugovor kojim se regulira priznavanje prijevoda stranih sudskih tumača u Hrvatskoj(i obratno). Primjer...priznavanje prijevoda ovlaštenog sudskog tumača za hrvatski jezik iz Slovenije na institucijama u Hrvatskoj i obratno. Hvala.
  2. Prigovor na nalog definitivno. Kazna određena zakonom nije svetinja. Čak iako te proglase krivom za prekršaj sudac može odrediti samo ukor i troškove suda. Imaš argumente u uzornom vozačkom stažu.
  3. Eh da. Nisi napisao dali su te zaustavili ili poslali nalog poštom. Ako te nisu zaustavili mislim da nemogu sliku koristiti kao dokaz identiteta vozača čak iako ti se vidi karijes na zubu. To je naravno u slučaju da misliš kako ti nisi vozio auto taj dan ili se ne možeš sjetiti tko ga je vozio.
  4. Ako ti je trenutno financijsko stanje loše ima jedna varijanta koja koliko znam nije nezakonita (ako netko misli da je molim da me upozori, jer mi nije namjera navoditi ljude na kršenje zakona). Dakle, plati dio kazne (recimo bez jedne nule). Time će prekršajni postupak biti okončan, a policija će na ostatak iznosa poslati terećenje na poreznu upravu.Prilikom slijedećeg obračunskog razdoblja porezna će donijeti rješenje kojim ti se od povrata poreza odbija preostali dio kazne uz određene kamate. Dakle, ukoliko imaš određeni povrat poreza svake godine varijanta nije loša. Iako si u ukupnom zbroju lošije prošao za kamate, količina novca kojom raspolažeš mjesečno je u prosjeku veća, jer ti novac od preplaćenog poreza ionako stoji.
  5. Komunalni doprinos je reguliran preko lokalne samouprave i često ima popuste za prvu nekretninu, ali i fleksibilniju mogućnost otplate u ratama. Vodni doprinos je reguliran po zonama na razini države u apsolutnom iznosu, ali je i plaćanje u ratama strogo definirano (PRAVILNIK O OBRAČUNAVANJU I PLAĆANJU VODNOGA DOPRINOSA).
  6. Prvo i osnovno je dali prostorni plan na snazi dozvoljava željenu prenamjenu. Ukoliko da, postupak ovisi o trenutnom statusu objekta (vlasnički list, izvadak iz katastra, godina izgradnje objekta, dozvole...). U svakom slučaju moraš se konzultirati s ovlaštenim projektantom koji će ti dati odgovor na sva pitanja.
  7. Uobičajeno je dobiti privremeni boravak kao radni ili kao spajanje obitelji. Spajat obitelj očito ne možeš jer još nisi obavio razvod do kraja. Znači možeš se razvesti od sadašnje žene pa oženiti novu i tražiti privremeni boravak radi spajanja obitelji. Papirologiju neću nabrajati,. Druga varijanta je radna dozvola. Dakle, treba ti poslodavac koji će dokazati da ne može naći adekvatnu radnu snagu iz određenog područja pa treba baš nju ili je mora zaposliti unutar kvote koju godišnje propisuje vlada. U kvoti su zanimanja i broj dozvola koji se može izdati po županijama, ali manje više se odnose na zidare, tesare, operne pjevačice, svirače u limenoj glazbi. Da ne filozofiram previše, sjedni uz kavicu i pročitaj http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298908.html
  8. U ovom zakonu je sve što te zanima. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298908.html
  9. Ma nije da ne može...nitko nezna...teško je iz opisa bilo što reći.
  10. Traži službeno očitovanje Ureda za gospodarstvo pod kojim uvjetima su izdali dozvolu za obavljanje djelatnosti.
  11. 1. Odeš u lokalno komunalno društvo 2. Pitaš šta ti treba za podnijeti zahtjev 3. Skupiš sve što kažu 4. Podneseš zahtjev 5. Platiš naknadu (varira od grada do grada) 6. Dobiješ suglasnost 7. Kopčaš se na šahtu
  12. Ima više mogućnosti koje ovise o dokumentaciji koju posjeduješ (uporabna dozvola, upis u katastastar itd...). Ako ta dva balkona ne utječu na odredbe prostornog plana vezane za koeficijente izgrađenosti i iskoristivosti, sve se može provesti uz angažman ovlaštenog projektanta. Međutim, tumačenja zakona variraju od županije do županije pa ti je najpametnije uzeti svu dokumentaciju koju imaš i konzultirati se s nadležnim Uredom za graditeljstvo.
  13. Pokusni rad je "definiran" u Zakonu o prostornom uređenju i gradnji ili Zakonu o gradnji, ovisno o tome kada je podnešen zahtjev za dozvolu. Međutim, koliko sam upoznat, pokusni rad nije dozvola za obavljanje djelatnosti tj, pokusni rad služi da bi se dokazale ili provjerile određene pretpostavke iz glavnog projekta (temeljem kojeg je izdana građ. dozvola). Čini mi se da djelatnost nije moguća prije izdavanja Uporabne dozvole. 3.7. Uporaba građevina Članak 256. (1) Izgrađena zgrada čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m mogu se početi koristiti, odnosno staviti u pogon, te se može izdati rješenje za obavljanje djelatnosti prema posebnom zakonu, nakon što investitor nadležnom upravnom tijelu dostavi za tu zgradu završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine. (2) Građevina iz članka 105. stavka 2. ovoga Zakona može se početi koristiti, odnosno staviti u pogon, te se može izdati rješenje za obavljanje djelatnosti prema posebnom zakonu, nakon što Ministarstvo izda za tu građevinu uporabnu dozvolu. (3) Ostale građevine, osim jednostavnih građevina određenih pravilnikom iz članka 209. stavka 5. ovoga Zakona, može se početi koristiti, odnosno staviti u pogon, te se može izdati rješenje za obavljanje djelatnosti prema posebnom zakonu, nakon što nadležno upravno tijelo, koje je izdalo potvrdu glavnog projekta, izda za tu građevinu uporabnu dozvolu. Tema nije jednostavna jer je uključeno poprilično "posebnih" zakona, a u praksi stvari variraju ovisno o vrijednosti investicije te "poslovnoj fleksibilnosti" sudionika u gradnji i nadležnih službi.
  14. Dali ti je geodet samo rekao da je kuća pomaknuta ili je napravio snimak izvedenog stanja i elaborat urisa za katastar i zemljišnu knjigu? Naime, česta je situacija da različiti geodeti izrađuju različite posebne geodetske podloge (vjerojatno zato jer kreću od različitih točaka uklopa) pa se ne bih čudio da prvi ili drugi geodet izmjere da je sve ok. U svakom slučaju krivnja je ili na osobi koja je radila elaborat iskolčenja ili na osobi koja je prenosila podatke na teren. A što se tiče završnog izvešća nadzornog inženjera, ne vjerujem da će ga itko potpisati dok ne izradiš snimak izvedenog stanja koji se poklapa s elaboratom iskolčenja i glavnim projektom. Ako je netko od sudionika u gradnji pogriješio, napravio ti je veliku štetu jer ćeš u slučaju da se sa susjedom dogovoriš za kupnju morati cijeli postupak ponoviti (idejni projekt, rješenje o uvjetime građenja, parcelacija, glavni projekt.....).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija