Jump to content

zaki

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. da li bi šivala odjeću ili bi prodavala nabavljenu odjeću? Ukoliko nabavljaš gotovu odjeću riječ je o trgovačkom obrtu za koji moraš imati trgovačku školu, a ako nemaš možeš otvoriti obrt, ali moraš zaposliti kvalificiranu osobu (u tvom slučaju imaš brata).
  2. Bravo marlino-veteranu. Pomozimo jedan drugom koliko znamo i možemo, a ako ne možemo pomoći nemojmo ni odmagati.
  3. http://www.uzuvrh.hr/stranica.aspx?pageID=47 udruge i gospodarske djelatnosti
  4. čl. 18. i 159. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima -pročitati. Ukoliko se nalazite u ovim odredbama zakona tužite upisane vlasnike.
  5. iz vlastitog primjera mogu vam reći da smo podnijeli zahtjev za odgodu ročišta kako bismo osigurali potrebne podatke za provođenje ostavinskog postupka, a što je bilježnik uvažio. Od podnošenja zahtjeva do novozakazanog ročišta prošlo je cca šest mjeseci.
  6. Izgradnju farme tijekom razdoblja možete evidentirati kao investicije u tijeku na temelju uredno ovjerenih privremenih situacija, a po konačnoj situaciji unijeti farmu u Pregled dugotrajne imovine.
  7. Obrt može nastaviti raditi ako se vođenje obrta povjeri osobi koja je kvalificirana.U protivnom obrt se mora staviti u privremeno mirovanje na maksimalni rok od godine dana.
  8. Mislim da bi se upravo kod etažiranja zakomplicirala situacija, ne oko kuće, već zemljišta jer brat i sestra po donesenom rješenju polažu pravo na srazmjerne dijelove cijele čest., koje pravo će zasigurno nastojati ostvariti, pa se bojim da će se teško postići sporazum. Očeva volja ih ne zanima puno, kao što ih nije zanimao za života. Dogovorili smo suvlasničke dijelove koji su proizišli iz kvadrature koće, ne vodeći računa o zemljištu.
  9. Porez na promet plaća se na sve nekretnine po stopi od 5% na osnovicu koju čini ugovorena kupoprodajna cijena ili procjenjena vrijednost od strane Porezne uprave. Dakle, u ugovorenoj kupoprodajnoj cijeni je, pretpostavljam i vrijednost spremišta i ukoliko porezna uprava prihvati istu kao realnu tržišnu, platit ćete 5% poreza.
  10. Vi najbolje znate koji je karakter te transakcije, pa preuzimate i odgovornost za primljeni novac.Ako pod "uslugom" podrazumijevate neku samostalnu djelatnost onda ona sigurno podliježe porezu jer ste rezident i trebate imati odobrenje za obavljanje te djelatnosti. Međutim, ako vam 30.000$ sjeda na račun na "lijepe oči" onda možete biti zabrinuti jer se zasigurno radi o nezakonitoj transakciji.
  11. Naš otac oporučno je ostavio kuću sa okućnicom na način da meni ostavlja prizemlje (u naravi stan) i cijelu okućnicu,s obvezom osiguranja služnosti puta ostalim nasljednicima, a bratu i sestri kat kuće (u naravi stan koji se dijeli na pola). Za isti dio nekretnine iz oporuke s ocem sam zaključio ugovor o doživotnom uzdržavanju, s posebnim naglaskom da me pripada cijela okućnica. U ostavinskom postupku bilježnik nas upozorava da oporuka i ugovor nisu provedivi iz razloga što nisu naznačeni pripadajući idealni dijelovi nekretnine, te da ostavitelj nije mogao okućnicu ostaviti samo jednom nasljedniku jer je to suprotno Zakonu o vlasništvu i načelu nedjeljivosti nekretnine. Predložio nam je postizanje sporazuma u tijeku postupka, pa smo se dogovorili oko nasljedničkih dijelova, te je na zapisnik sastavila nasljedničke izjave na slijedeći način: 1. mene pripada 5/8 čest (u naravi stan u prizemlju i dvorište) 2. brata 2/8 čest (u naravio dio stana na katu) 3. sestru 1/8 čest. (u naravi dio stana na katu) Ovakvu nasljedničku izjavu smo potpisali, a ja sam bio uvjeren da navedena formulacija znači da me pripada i dvorište za cijelo. Međutim, u rješenju u nasljeđivanju imenovani smo nasljednicima za idealne dijelove na cijeloj čest. uključujući i zgradu i zemljište. Naglašavam da smo se odrekli prava na žalbu, temeljem postignutog sporazuma. Molim za vaša mišljenja, a posebno pitanje: da li je bilježnik, nakon što smo dogovorili idealne dijelove mogao donijeti drugačije rješenje u pogledu okućnice (recimo služnost puta i sl.) jer naglašavam da je očeva izričita volja bila da pripadne mene za cijelo. Ukoliko postoji drugo rješenje koji je pravni lijek, s obzirom da nemamo pravo žalbe. Unaprijed zahvaljujem.
  12. Dakle, vi niste u zemljišnim knjigama upisani kao vlasnik stana, ali ste posjednik istog. Formalno vi ne posjedujete nekretninu u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, međutim kako ste prijavljeni na istoj adresi vjerojatno ćete poreznoj upravi morati dokazati vaš status u odnosu na isti stan. Ukoliko opravdate prebivalište, nema razloga da ne budete oslobođeni poreza na promet kod kupnje novog stana. Pretpostavljam da će se ovaj stan prodati, ali će se u ugovoru kao prodavatelj pojaviti sadašnji vlasnik.
  13. Mislim da se kamate na kazne ne obračunavaju. Ukoliko istu ne plati, porezno tijelo će je naplatiti prisilno ovrhom.
  14. Očito se radi o nemarnom referentu koji ne kontrolira stanja na karticama, jer po ovom što ste napisali trebao je biti i pokrenut prekršajni postupak zbog nepodnošenja ID. Ovdje se ne radi o zastari, već o čuvanju dokumentacije u svezi s plaćama na neograničeni rok, što znači da ste istu na poziv poreznog tijela dužni dostaviti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija