Jump to content

Explorer69

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Da li je točno da se prema Kosoricinom propisu iz 2010.god. na iznos braniteljske mirovine oduzima 10%, ali takva umanjena mirovina nemoze biti manja od 3500,00 kn..
  2. Da li se braniteljski staž sa dvostrukim trajanjem pribraja efektivnom stažu jednako kao i beneficirani i zajedno čine mirovinski staž kao uvjet za ispunjenje staža od 35 godina? Da li je kod prijevremene braniteljske mirovine polazni faktor 1,00 ili se penalizira ovisno o godinama ranijeg odlaska u mirovinu?
  3. Moram samo reći da gdje god sam kontaktirao i tražio objašnjenje i savjet (HZMO, Regos, Ministarstvo branitelja) svi su bili vrlo susretljivi i ljubazni, trude se no informacije su različite, vjerojatno iz razloga koji sam naprijed naveo. Malicovjek, ne bih ovdje ostavljao svoje osobne podatke.
  4. Moj problem je u tome što dobivam oprečne informacije iz kojih proizlazi razlika u mirovini od više od 1000 kn. Eto to je moj problem. Završavam.
  5. Imam staž sa dvostrukim trajanjem, ne benificirani. U međuvremenu sam doznao da bi se u mom slučaju jer idem u mirovinu po posebnom propisu, novac iz drugog stupa trebao prebaciti u prvi stup, izračunati mirovina i na to dodati postoci za braniteljski staž. To je različita informacija od prethodne. To mi djeluje logično. No to je drugi izvor informacija. Jer kako su mi rekli izjava o odricanju sredstava iz drugog stupa i slične izjave se potpisuju kad postoji izbor između 2 ili više opcija, tada se odričeš neke opcije. Ja imam samo jednu opciju a to je braniteljska mirovina. Mislim da u mirovinskom nemaju puno takvih slučajeva kao ja jer tek sada dolazimo mi koji smo bili obvezni pristupiti drugom stupu. Ja sam prva generacija koju je zahvatio obvezni drugi stup, pa valjda još nema dovoljno iskustva odnosno prakse.
  6. Rekli su mi u mirovinskom da ću imati pravo na prijevremenu braniteljsku mirovinu, da efektivnog staža imam nešto manje od 33 god. plus beneficirani prelazim 35 god.,te da nemam pravo na drugi stup jer koliko sam shvatio nemam 35 godina efektivnog staža. Te da ću u tom slučaju morati potpisati izjavu da se odričem drugog stupa, i ta sredstva idu u proračun. Da li je to točno? Ovi izračuni koji su ovdje na temi, što znači ZOHB minimalna mirovina i da li se ona može uvećati ili je to konačni izračun prema unesenim parametrima.
  7. Planiram u prijevremenu starosnu mirovinu sa 01.05. ove godine. Imam status branitelja dragovoljca sa 945 dana borbenog sektora. Dobio sam informativni izračun mirovine od HZMO. Međutim tamo se ne vidi da li su uračunali status dragovoljca u taj izračun, a vidi se da je uračunat je beneficirani radni staž. U zahtjevu sam napomenu braniteljski status. Da li netko zna da li se kod informativnih izračuna uzima u obzir braniteljski status ili se to po nekom automatizmu izračunava.
  8. Dobio sam opomenu pred ovrhu za pričuvu iz 2010. god. dakle prošlo je punih 8 god. Opomena je stigla na prvog vlasnika a ja sam sada treći vlasnik. Ta osoba je u međuvremenu umrla. Nisam podatke o vlasniku promijenio iz lijenosti a svi podaci su vidljivi u gruntovnici koja je koliko mi je poznato javni registar. U to vrijeme 2010. bila je kupoprodaja stana pa je nejasno tko je dužan platiti taj račun. Da li mogu imati kakve posljedice ako ne platim jer račun je u zastari? Sve račune od tada sam uredno platio a podaci o platitelju se mogu s izvući i iz bankovnih uplatnica. Ili da latim glavnicu bez kamata? Ako tako napravim po mojem priznajem dug..da li me mogu tada i kako teretiti za kamate?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija