Jump to content

Tom Bombadil

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, imamo slučaj gdje je trgovac iz Rijeke putem tvrtke prodao rabljeni mobitel kupcu. Račun je uredno ispostavljen. Dva mjeseca nakon kupnje MUP oduzima mobitel kupcu jer je stvarni vlasnik prijavio gubitak mobitela pa ga MUP njemu vraća. Kupac je poslao sve dokumente o oduzetom mobitelu od strane MUPa trgovcu i tako mu dokazao da je mobitel oduzet. Trgovac/tvrtka odugovlači sa nadoknadom štete kupcu, te se izgovara da on nije dobio nikakav dokument od policije da je mobitel oduzet i da dok ne dobi dokument (koji je navodno zatražio) od MUPa da nije dužan vratiti novac. Trgovac u međuvremenu govori kako će vratiti novac za oduzeti mobitel, pa kaže da je poslao, pa ne pošalje i tako tri puta laže da je već poslao novac, pa se kasnije izgovara da bude poslao. Nakon što smo zaprijetili tužbom trgovac se počinje bahato ponašati da slobodno izvolimo, da će spor trajati 5 godina, da je stornirao nalog za povrat sredstva (ne vjerujemo mu), da se vidimo na sudu i slične fore. 1. Nije li to kazneno djelo prodati mobitel koji je ukraden/otuđen? Pošto je kupac ostao bez mobitela a MUP je dokazao da stvarni vlasnik ima temelj da mu se mobitel vrati, znači li to da je trgovac prodajom takvog mobitela napravio kazneno djelo? 2. Da li je istina da trgovac nije dužan obeštetiti kupca dok ne dobi potvrdu od MUP-a o oduzetom mobitelu, za koju niti ne znamo da li ju je uopće zatražio od MUPa? Molim vas savjetujte me što god vam padne na pamet na koji način da pokrenemo tužbu protiv trgovca. Što sve možemo potraživati u ovakvom sporu gdje smo mjesecima bez mobitela i bez novca.
  2. Izvanredni otkaz zbog manjka na inventuri

    Mislio sam da će već netko odgovoriti Zar poslodavac ne može dati otkaz radniku kad utvrdi manjak na inventuri? Što bi trebali pustiti radnika da nastavi pljačkati? I do kad tako?
  3. Poštovani, na inventuri je primjećen manjak od 1700 kuna, a prethodna inventura rađena je samo oko 2 mjeseca ranije a na toj godišnjoj inventuri manjak je bio preko 13000 kn. Htjeli bi jedinom zaposlenom radniku u toj poslovnici dati izvanredni otkaz ugovora o radu, no obeshrabreni smo zbog (po našem mišljenju) velikim brojem presuda sudova koji utvrđuju da je izvanredni otkaz neopravdan. Godišnji manjak od 13000 kuna nismo niti prikazali nego smo ga sanirali o vlastitom trošku tako da ga ne možemo dokazati u sudskom postupku ako dođe do njega, a kad smo već kod toga i godinu prije te bio je manjak kojeg također nismo prikazali. Da li smatrate da možemo na temelju jednog manjka na inventuri opravdati izvanredni otkaz radniku? Što sve moramo napraviti da bi bili sigurni da sud (ako do njega dođe) neće odbiti naše razloge za izvanredni otkaz zbog manjka na inventuri?
×