Jump to content
Sign in to follow this  
Lussin

Privatna shipping firma traži naplatu veću od dogovorene

Preporučene objave

Pozdrav, ovo je više teoretsko pitanje jer sam tijekom pisanja dobio odgovor s Amazon.com. Svejedno ga postavljam na forum jer možda može biti zanimljivo drugim korisnicima.

Naručio sam s Amazon.com umjetnički vrijednu knjigu koja zajedno sa shippingom stoji 40,67 USD. Za to ne trebam plaćati carinu jer je ispod 150 EUR, nego samo PDV koji je za knjige 5%. Na web stranici Amazon.com jasno piše da uz robu i shipping još samo mogu očekivati plaćanje carine svojoj državi:

The recipient is the importer of record and must comply with all laws and regulations of the destination. Orders shipped outside of the United States may be subject to import taxes, customs duties and fees levied by the destination country. The recipient of an international shipment may be subject to such import taxes, customs duties and fees, which are levied once a shipment reaches the recipient's country. Additional charges for customs clearance must be fulfilled by the recipient; Amazon has no control over these charges, nor can Amazon predict what they may be.

https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=201910420

Tu u igru ulazi privatna shipping firma DHL, kojoj je Amazon.com povjerio dostavu te knjige. Oni od mene traže naplatu 125 kn + PDV. Na upit da obrazlože tih 125 kn (što je 50% vrijednosti paketa) odgovaraju mailom da je to "fiksni trošak (naknada za polaganje osiguranja naplate uvoznih carinskih pristojbi)". Smatram da je to protuzakonito jer 1) ja nisam ni tražio njihove usluge, nego Amazon, pa neka "osiguranje" naplate od njega, te 2) prilikom kupnje nisam bio obaviješten da bih morao platiti čak 20 USD dodatnih troškova drugoj privatnoj firmi koju je prva zadužila da izvrši njezinu uslugu, i 3) na web stranicama Amazona jasno piše da takvih dodatnih troškova neće biti, nego samo službenih troškova vezanih uz državnu carinu, i još 4) oni traže da im platim osiguranje za naplatu carinskih pristojbi, a da ja nikakvu pristojbu zapravo ne trebam plaćati za tu konkretnu pošiljku.

Kao što rekoh, vrlo sam brzo dobio odgovor s Amazona da DHL-u platim taj novac, a onda račun pošaljem Amazonu koji će mi to refundirati, pa ću tako i učiniti da ne kompliciram. Ali svejedno mi se čini da je to zapravo u raskoraku s našim zakonima.

Što vi mislite?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×