Jump to content

kikenzi

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kikenzi objavio

  1. Zoki, svakako imaš pravo. Zapravo se ovisi od studenta, npr. ako si poližio pravosudni, onda nakon takvog učenja, Barbićevu knjigu čitaš kao štivo za razonodu. Barem je kod mene imalo takav efekt. Ali svakako, ako ti je gradivo relativno "staro", onda te ni predavanja nisi u stanju pratiti, tako da ti ne koristi biti na njima. Osobno, studiji mi se sviđa, ima hrpa gradiva, mada smatram da je polaganje ispita dosta lakše nego na dodiplomskom. Mada, možda mi se samo tako čini.
  2. Kao student predemtnog studija, mogu vam kazati da predavanja nisu obvezna za pristup ispitu. Mada smatram da to nije studentima nekakav hendikep, jer se ode na konzultacije kod profesora. Konzultacije kod profesora su obično nekakva rasprava o određenom problemu (temi), te ako se i profesoru učini ista zanimljivom onda možeš na istu temu napisati seminarski rad. Nakon seminarskog rada (prihvaćenog), porazgovarate o načinu ispita, dakle na što se bazirati na već poznatoj literaturi. Ja sam se osobno iznenadio, nije kao na preddiplomskom, dosta je zanimljivije a i ispiti su tako koncipirani da se sada sve to ne polaže ponovo, nego se pretpostavlja da znate, a razgovarate o određenim temama. Nadam se da sam pomogao.
  3. pogodio si! u 95% slučajeva se radi o ovrhama! onih ostalih 5% slučajeva ti je gruntovnica! znam par kolega, jeftina radna snaga u odnosu na broj predmeta (ovrha)!
  4. kikenzi

    Diana Vojković

    ako je to ona za koju mislim da je (supruga) - nemoj! ne bih sada o razlozima, ali rađe - NE.
  5. Po onome što sam ja čuo, navodno "expert" za pravne poslove dobije svoj ormar od cca 700 ovrha, i onda radi po njima. kolege kažu da su međuljudski odnosi na nikakvoj razini. međutim, većina njih ti izdrži 2 godine zbog reference i onda se skuplje "prodaju". navodno da je posao jednoličan i da nema baš tu nekog raznolikog pravničkog posla.
  6. Mislim da se kreće oko 9.000 - 9.500 kuna. ispod 9.000 nikako nije!
  7. mislim da će se upisivati specijalistički studij za sve polaznike, a što je i logično s obzirom da uvjeti za upis doktorski studij nude opciju upisa i za studente koji su završili specijalistički studij.
  8. Imate li možda u digitalnom obliku stari Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima?? ukolio imate, molim na mail (kikenzi@gmail.com)!
  9. ne znam kako misliš da nema ustavne osnove donošenja. po tome tumačenju su svi prijašnji zakoni o prostornom uređenju i zakoni o gradnji protustavni. temeljem čega bi se uređivao prostor i gradilo?? urbana komasacija je potrebna, to je nakakv kvazi institut izvlaštenja. smatram da je potreban zbog stanja izgrađenosti kakvog imamo danas. samogranju, ne prohibira, zapravo je i liberalizira ako misliš na objekte do 400 m2 BRP-a, što je dosta za obiteljsku kuču. takve objekte je danas lakše graditi nego po prošlom zakonu (nemaš građevinsku i uporabnu dozvolu). normalno ne pojeftinjuje gradnju u Zagrebu, ali u drugim područjima je dosta lakše pripremiti se za gradnju. nigdje nema socijale u granji, objekt se mora sagraditi sukladno pravilima igre, ali troškovi gradnje od komunalnog doprinosa, subvencije kamata na kredite i ostalo je nešto što se rješava drugim propisima. u ove tri kategorije koje si naveo, ne vidim ni jednu koja je u suprotnosti s ustavom. meni je ovaj novi zakon o prekršajima takva lakrdija koja ne da je kontra ustava, nego s zdravom pameću. raditi zakon na pomogneš pravosuđu koje je u katastrofalnom stanju na uštrb građana. katastrofa.
  10. da specijalistički, ali se možeš upisati u 5. semestar znanstvenog ukoliko ispuniš uvjete koji su ti navedeni na webu za znanstveni postdiplomski za taj studij. ne znam za građansko i obiteljsko.
  11. 16.01.2008. godine izlazi natječaj u novinama. na stranici pravnog faksa već je objavljen, pod specijalističke postdiplomske studije!
  12. i meni isto. poslao sam ti privat poruku. pošalji na kikenzi@gmail.com hvala
  13. dakle i ti si dobio mail s faxa!!? prijava za upis - pismo kojim se prijavljuješ, ništa posebno. izjava o jeziku - naravno da ne treba ovjera. diploma i prijepis - svakako ovjereni. testiranje jezika se ne provodi. Onda se vidimo na prvom semestru!!??
  14. Bok! S presudom nemaš problema, ja sam u torbi imao jedno stotinjak presuda razvrstane po predmetu spora odnosno vrsti kaznenog djela i zakone. Ali na kraju ti ni to ne treba, gledaš po spisu (kazneno) i pišeš obrazloženje, moraš znat što sve napisati u obrazloženju i onda po spisu. Za građansku presudu isto tako, nekakva naknada štete, smetanje posjeda ili slično, zapravo mi nisu ni trebale te presude. Važno je da ih imaš i da ih pročitaš i to svaku bar dva puta. za učenje, uzeo sam godišnji, 15ak dana prije ispita, a cijelo vrijeme prije godišnjeg sam doma učio do 3 sata u jutro, tako da sam zbog posla ispit spremao jedno 3 mjeseca. Najvažnije, nikakve skripte, zaboravi to! Striktno po zakonima, naprimjer Ustav i organizaciju pravosudja, upravno i radno, građansko i trgovačko (to možda mao čitati u knjizi s faksa), jedino kazneno knjizi s faksa i obvezatno komentar KZa od Ane Garačić. Pitanja su ti vrlo važna da znaš što se zapravo pita, to ti dosta pomaže. Nikakvu protekciju odnosno diskriminaciju nisam imao glede toga što sam iz privrede. Pita te samo gdje si zaposlen. A ispitivači su tako senilni odnosno u nekom svom filmu tako da su sada postavili ispred osoba koje odgovaraju pločice s imenom i prezimenom kandidata, jer ti ta ekipa niti prezime ne mogu zapamtiti. Što se tiće uvjeta, najavljene su izmjene zakona odnosno donošenje posebnog zakona o pravosudnom ispitu, kojim bi se to podrobnije uredilo. Sad je samo pitanje kad ti stječeš uvjet za pravosudni, jer će valjda i taj zakon imati neki vocati legis, u kojem bi mogla eventualno prijaviti ispit po starim uvjetima. eto, toliko, ako ti još nešto treba javi!
  15. vrijednost spora 2.000,00 kuna. javnobilježnička nagrada = 80,00 kuna, nagrada za klauzulu pravomoćnosti = 30,00 kuna, javnobilježnički trošak = 30,00 kuna, na sve gore obračunat PDV = 30,80 kuna, SVEUKUPNO = 170,80 kuna. Toliko je propisani trošak kod javnog bilježnika, mislim da štima.
  16. moj prijedlog, uzmi cijeli spis i kod nekog odvjetnika, neka ti ona najbolje kažeo čem se to zapravo radi. nemoguće je ovako iz par rečenica skužiti o čemu se radi!!! Ako se pokaže da je neki propust uvjek možeš uložiti izvanredni pravni lijek na pravomoćnu presudu samo, ponavljam, trebaš vidit to s odvjetnikom.
  17. znam samo o nekim smjernicama za izradu novog Zakona o pravosudnom ispitu (čiji je prijedlog trebao biti na Vladi prije početka ove godine), dakle trebao bi se napraviti i izglasati novi (i jedini takvog imena) Zakon o pravosudnom ispitu. A u smjernicama o usklađivanju s pravosuđem EUa u pravosudni ispit trebale bi ući i presude Evropskog suda za ljudska prava, njih 20 bi seodgovaralo na pravosudnom. Na znam što će od toga ispasti, još uvijek nema ni traga nacrtu zakona. Mislim da će to skuburit nešto na brzinu. eto, toliko o tome.
  18. evo i mene, pravnik iz privrede, dvije godine rada u privredi na pravnim poslovima i 13 mjeseci stažiranja na sudu, i nakon svega toga položen pravosudni u 11. mjesecu prošle godine. Mislim da mi još uvjek nije jasno da sam ga položio. Učenje za tako nešto je neponovljivo iskustvo i nitkom ne bi želio da to prolazi dva puta u životu! Pozdrav svim "privrednicima"! Jeste li čuli za ovu inicijativu glede komora pravnika u privredi?? Sorry ako je bila ta tema, nisa,m duže bio na legalisu!
  19. skroz se slažem s tobom, ja sam sve učio iz zakona, ali ono što ti se čini u zakonu nerazumljivim uzmeš u ruku knjigu. osim Klarića, neka pitanja iz ZPP-a pogledao sam u Trivi, tipa suparničari, umješač, tužba glavnog umješaća i sl. Normalna je stvar da ako ti neka stvar u zakonu nije jasna da češ pogledat knjigu. pozdrav
  20. čuj, i ja sam ti tako. doša na trgovački, poslo molbu, oni je usvojili i rasporedili me na 4 mjeseca općinski, 2 mjeseca županijski i onda ostatak natrag na trgovačkom. to ti je prva liga, u jutro od 8 do 10 bi na sudu, poslije na poslu (ostajao duže) i to ti je to. misli da ti je bolja šema ako možeš upasti u neki manji sud, tipa općinski u manjem mjestu ili prekršajni, pod uvjetom da ne moraš tamo provest cijelo radno vrijeme, što u teoriji mogu i tražiti od tebe. pozdrav,
  21. menisu ti bili dosta i zakoni, osim KZ, tu je normalno da spremaš po knjizi. čuj, ak ti uleti ispitivač tipa Ivanišević ili Turkalj onda znaš svoja pitanja, i moraš to znati. međutim, za Turkalja moraš biti psihički pripremljen i znati dosta toga. neki ispitivači znaju imati i ekscesa, pa ti postave neko pitanje tipa da tvoj odgovor na to glasi "jel' se to jede?"! valjda to tek tak da se ispitivač napravi pameta. jednom sam sluša ispit u kojem je Garačićka rasturala neku curu, na način da ju je izvozala cili KZ, pa onda ZKP, a cur sve zna, onda malo sudove za mladež, pa pomilovanje, te je tek onda uhvatila na nekom pitanju iz zaštite osoba s duševnim smetnjama. Nakon što je ova zanijemila, Garačićka joj odgovoara: "kolegice, vi ste za mene davno položili ova dva predmeta, samo htjela naći pitanje koje ne znate!!". a to da je ovaj ispit fin i ugodan, i da padneš samo ako ne zanš osnove, mislim da je to glupost! samo polaganje ispita, u jednom danu, ni malo nije fino ni psihički ni fizički, način polaganja u jednom danu izbija svu finoču iz samog pojma ispita. ispit nije objektivan, jel da je objektivan, ne bi umirali od spomena na Josipovičku, Garačićku, na Čolovievo listanje ispitne literature (kako me to živcira, frajer lista zakone i onda ti se čudi što ti ne znaš članak kojeg on upravo gleda, to je dosta obeshrabrujuće)! da netko hoće ovaj ispit napraviti objektivnim, dobili bi nakon dvije presude, 300-400 pitanja pismenih i 5 sati vremena i lijepo zaokružuj, nadopisuj, znate onu šemu svi odgovori mogu biti točni ili samo jeda. par puta sam bio na takvim ispitima (testovima), i mogu ti kazati da tu biflanje članaka na pamet ne igra ulogu ako ih ne znaš logički povezati i zaključiti! Ili, ako ekipa želi zadržati ovakvu šemu ispita, onda neka nam daju polagati (za mene je kasno - položio) nakon 2-3 mjeseca prakse ustav i orgnizaciju (zašto godinu i po prakse minimalno da bi mogli polagati 5 osnovnih zakona našeg pravnog sustava). Nakon tog bi nakon napr. 2-3 mjeseca mogli bi upravu i radno odgovarati, pa tom logikom proces i obiteljsko, i tak redom, da bi nakon godinu i po do dvi imali pravosudni ispit za kojeg nismo bili na rubu živčanog sloma, ludi u mozak i sve ostalo što ide uz to. Pa ja sam nakon ispita plaka ko mala beba, a zašto??? za komad papira koji mi kaže "e sada možeš otići u parnicu s VPSom većim od 50000 kuna. a to što sam poliudio dok sam učio, mislio na to kako mi za mjesec dana ističe ugovor o radu, kako su mi doma malo dijete i supruga koja nema posao, ma katastrofa!! Sorry, malo sam "ispa" iz teme, nadam se da kužite. al' kad se osvrnem u natrag, jedno dobo iskustvo za koje ću zapamtiti samo dobe trenutke. upoznao sam nekoliko finih kolega s kojima sam ostao u kontaktu, valjda nas veže nešto tipa "brothers in arms"??!! opet, sorry na pekmeženju, pozdrav kiki
  22. čuj, ja sam pokuša knjigu učiti (klarića), ali sve mi se to činilo toliko jednostavno, da sam je odmah zamjenio zakonom. nekako mi je izgledala prilikom čitanja toliko jednostavna da sam uzeo zakone, i to sve, ZV, ZOO, ZZK i druge. meni je tako bolje, naprimjer ZZK - amortizacija starih hipoteka, to mi se nije ni dalo tražiti u knjizi (ne znam dal' i ima toga), nego sam naučio taksativno iz zakona i to, je to. Nema tu puno filozofije. Pa tako i za ostale institute. nego, što je meni osobno dosta pomoglo: Komentar ZOO-a od Vilima Gorenca, imaš tekst zakona, pa malo citata iz teorije i sudske prakse, mislim da je to tip literature za ovakvu vrstu ispita, nešto slično ko i komentar KZ-a od Garačićke. ZTD sam isto radio po zakonu, i to striktno ona pitanja što se pojavljuju na ispitima. Neko nekad zna upasti s pitanjem povečanje temeljnog kapitala kod d..-a, to naučiš iz zakona i kvit, di bi se sad gubili u Barbičevoj literaturi od 10ak kilograma, kada bi tako išli ne bi nikada to spremili. pozdrav
  23. Umra sam od smjeha na ovaj tvoj post. Kada bi neko toko spremao ispit, mislim da ni ne bi uspio spremiti ispit. ja bih završio u sobi obloženoj spužvom, s bijelom košuljom dugih rukava s kopčanjem na leđima.
  24. kikenzi

    KZ

    Meni je taj sistem savrseno funkcionirao!!! Preporucam. Svakako to, ja položio na šemu KZ-Garačić, i knjiga Horvatić (mislim da se tako zove autor). dobar koktel, i pouzdan!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija