Jump to content

zis

Korisnik
  • Broj objava

    56
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

zis je na 24. srpnja 2021 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što zis objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani gmail, na Presudi imate broj presude. Nazovite Upravni sud pri kojem se vodio postupak (pisarnicu), i zamolite informaciju da li je na tu Presudu uložena žalba, te da li je protekao rok za žalbu.. Najjednostavnije i najbrže, a sve ćete znati. Lp
  2. Poštovani gmail, drago mi je da je ovaj dio završio pozitivno za Vas. Ne izjedajte se razmišljanjima tipa "što će biti". Malo i uživajte. Lp
  3. Poštovani gmail, u prethodnoj objavi ste naveli da je to bilo posljednje ročište i da slijedi objava Presude. To bi pak trebalo značiti da više nema dokaznih radnji, a sudac ima dovoljno elemenata za donošenje presude. Pogledajte što piše u Zapisniku s tog ročišta. Lp
  4. Poštovani gmail, tužena strana se mogla o nalazu vještaka očitovati, jer ga je vjerojatno i prije ovog ročišta dobila u pisanom obliku. Ne trebate se opterećivati "preširokim" razmišljanjem. Ako je ovo zadnje raspravno ročište, onda slijedi ročište na kojem se čita presuda (ako nije pročitana na zadnjem ročištu). U tom slučaju ćete najkasnije po isteku roka za žalbu znati da li je Ministarstvo suglasno, ili se postupak seli na Visoki upravni sud zbog njihove žalbe. Moje "životno" iskustvo je: Kad upravna tijela izgube spor, idu naprijed dok god postoji žalba kao pravni lijek. Možda ovo nije utješno, ali je realno moguće. Isprika ako se čini da sam malo grub, a želim Vam da se ovaj scenarij ipak ne ostvari. Pozdrav!
  5. Poštovani gmail, Sud će na ročištu saslušati i usmeno izlaganje vještaka, a tužena strana će se očitovati o Nalazu vještaka. To očitovanje bi i Vi trebali dobiti. Sud se može prikloniti ili Nalazu koji pobijate Tužbom, ili Nalazu i mišljenju sudskog vještaka. Ako se prihvati mišljenje sudskog vještaka (a ono je u Vašu "korist"), Sud će tuženom tijelu izdati upute kako postupiti nakon što Presuda postane pravomoćna. Za očekivati je da će se tuženik žaliti, a onda Vam slijedi čekanje okončanje postupka pred Visokim upravnim sudom. Druga mogućnost je da će Upravni sud Presudom riješiti stvar (ne znam da li ste to tražili u tužbi i koja je šira priroda spora) i u tom slučaju tuženik (nakon pravomoćnosti Presude) izdaje Rješenje o priznavanju traženog prava ili sl. I nakon ove solucije će se tuženik vjerojatno žaliti, kao što je prethodno navedeno. Treća mogućnost je da Sud presudi u korist tuženika, a u tom slučaju je izvjesno da ćete se Vi žaliti Visokom upravnom sudu. Puno sreće i LP.
  6. Poštovani finika, nema elemenata za ljutnju, niti ima potrebe. Svaka informacija ili stav je uvijek dobro došao i samo tako se može izaći na pravi trag. Slažem se što se tiče vještačenih omjera. Odavno je (uz možda poneke izuzetke) prošlo vrijeme kada su oni bili realniji. Danas je nepisano "pravilo", kao što je naveo poštovani Skywalker007, koliki je postotak invalidnosti, toliki je udio rata u sveukupnom omjeru. Potpuno razumijem one koji ne pokreću tužbe, a poznato im je daljnje postupanje. 7-8 mjeseci za prvostupanjski postupak, žalba i daljnjih 7-8 mjeseci, tužba Upravnom sudu i čekanje više od jedne godine. Bez obzira na presudu Upravnog suda jedna strana će se žaliti i to može na Visokom upravnom sudu biti riješeno i za dvije godine. Dodati još 6 mjeseci za raznorazna kolanja dokumentacije. Kad to zbrojimo (rokovi rješavanja su orijentacioni i promjenjivi) i zamislimo branitelja u 60-tim godinama, svaki se zapita o doživljenju okončanja postupka (pa još ako nije povoljan ishod) i prisiljen je "uzeti" što je "ponuđeno". Svakako, manji gubitak živaca i zdravlja. Neću dalje... Lijep pozdrav.
  7. Prema mojem shvaćanju, koje ne mora biti točno, svima koji već imaju ostvarenu invalidsku mirovinu po općem propisu (propisi HZMO), po dobivanju Rješenja o mirovini i početkom isplate mirovine (nakon isteka roka za žalbu) ne mogu po proteku istog roka ulagati žalbu na to isto Rješenje. Odnosno, mogu, ali... Isto tako je i s podizanjem tužbe. Tužba je moguća nakon uložene Žalbe na prvostupanjsko Rješenje i donošenja drugostupanjskog Rješenja, ali pod uvjetom da je pravodobna. Tužba je dakle protiv drugostupanjskog Rješenja. Dočim se prima mirovina, za pretpostaviti je kako je i ovaj rok istekao. Svi oni koji su u invalidskoj mirovini po općem propisu, a stekli su naknadno trajni status HRVI, mogu (pojednostavljeno) zatražiti novi izračun mirovine i isplatu povoljnije. U tom slučaju slijedi i novo vještačenje za određivanje odnosa rat/mir (kolokvijalni izraz), a potom i novo Rješenje HZMO. Nastojao sam ne ići izvan okvira objave poštovanog finika.
  8. Poštovani Sonny, navedeni odnos ne određuje HZMO, nego Zavod za vještačenje nakon (za tu svrhu) provedenog postupka vještačenja. HZMO samo donosi Rješenje temeljem rezultata vještačenja (Nalaza i mišljenja), a sukladno svrsi za koju je isto provedeno.
  9. Korak prema imenovanju liječničkih vijeća: https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti//JAVNI POZIV 11.11.2021..pdf
  10. U NN 118/2021 objavljen je novi PRAVILNIK O NAČINU IMENOVANJA I METODOLOGIJI RADA LIJEČNIČKIH VIJEĆA U POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_11_118_2025.html Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
  11. Na stranici e-Savjetovanja se zatvara savjetovanje o PRAVILNIKU O NAČINU IMENOVANJA I METODOLOGIJI RADA LIJEČNIČKIH VIJEĆA U POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=17583
  12. Ako ste dokument zatražili od službenika za informiranje, uz dobru formulaciju, morali bi dobiti kopiju Pravilnika. Međutim, uvijek ima onaj "ali", pa iako nije zakonit.
  13. ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_07_84_1556.html Objavljeno danas u Narodnim novinama NN 84/2021.
  14. Kratka informacija sa stranica Sabora: Zakon je donesen na 7. sjednici Hrvatskoga sabora, 15. srpnja 2021. (91 glas "za", 8 "protiv", 30 "suzdržanih"). Opaska: Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“.
  15. Na današnjoj sjednici Vlade RH, pod točkom 4. bio je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji https://vlada.gov.hr/sjednice/63-sjednica-vlade-republike-hrvatske-32347/32347
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija