Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1642
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  24

malicovjek je zadnji put osvojio dan studeni 21 2019

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Sto tocno znaci ovo "od kojih sam 209 dana bio u radnom odnosu", moze pojasnjenje. Dali ste jos u radnom odnosu i uplacuju vam se mirovinski doprinosi. Inace i po ZOMO-u i po ZOHBDR-u, uvjet za "prijevremenu starosnu mirovinu" je 60 godina zivota i 35 godina mirovinskog staza, uz penalizaciju ili za "starosnu mirovinu" bez penalizacije, 65 godina zivota i 15 godina mirovinskog staza. U "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" bez penalizacije, uvjet je 60 godina starosti i 41 godina efektivnog radnog staza.
 2. Ja se ispricavam Vama, ustvari krivo sam napisao "kako tvrdite u gornjem postu", trebao sam napisati "kako pisete u gornjem postu". Ali kako bi imali tocniju informaciju uputite se do najblizeg podrucnog ureda HZMO-a, kao sto sam Vam vec naveo.
 3. Postovan, zbog nacina izracuna vase mirovine prema tadasnjem ZOMO-u iz 2010.god. (vrijedio 2013. god kad ste isli u mirovinu) a i sadasnjem ZOMO-u iz 2019/2020.god. kod koje vam se u formuli za izracun vase invalidske mirovine koristio institut "pridodanog staza", clanak 32. ZOMO-a (jer ste imali manje od 60 godina zivota) kod odredjivanja vase mirovine u 2013.god. Na datum kad cete navrsiti 65 godina ziviota, vasa invalidska mirovina biti ce automatski prevedena u "starosnu mirovinu" ali uz zadrzavanje vaseg sadasnjeg iznosa mirovine. Ako zelite provjeriti dali imate pravo na ponovni izracun invalidske mirovine kako tvrdite u gornjrm postu, slobodno se uputite sa vasim postojecim mirovinskim rjesenjem u najblizi podrucni ured HZMO-a, pravnu sluzbu i zatrazite objasnjenje.
 4. Uf, a trudio sam se da vam sve zorno prikazem. Vasa bruto mirovina koju predvidjate od cca 3000 kn, zbog vaseg osobnog odbitka od 4000 kn na koji imate pravo, biti ce vam i neto mirovina od cca 3000 kn, jer se na taj iznos bruto mirovine ne uzima porez i prirez, u tom slucaju osobna olaksica na vaseg supruga od 1750 kn nema nikakvog znacaja, neto mirovina ce vam i dalje biti 3000 kn.
 5. Postovana, Ako ce vam bruto mirovina iznositi do 4000 kn koliko bi vam kao umirovljeniku iznosila i vasa osobna olaksica, olaksica vaseg supruga nece utjecati na visinu neto iznosa vase mirovine jer vam i na vasu mirovinu do 4000 kn nece uzeti porez i prirez. Ako cete primati bruto mirovinu iznad 4000 kn onda bi i osobna olaksica za vaseg supruga kao "Osobni odbitak za uzdrzavane clanove - priznaje se poreznim obveznicima za ostale clanove obitelji" utjecala na visinu vase isplacene neto mirovine do iznosa 5750 kn (jer je osobna olaksica za uzdrzavanog clana 1750 kn), vasa olaksica 4000 kn + suprugova 1750 kn znaci iznosi ukupno 5750 kn do toga iznosa nebi uzeli porez i prirez. Npr. imate bruto mirovinu 5000 kn, vasa osobna olaksica je 4000 kn, na iznos od 1000 kn placate 12% poreza = 120 kn, na tih 120 kn placate (za ZG 18% prireza) 120 x 18% = 21,60 kn, znaci na ime poreza i prireza vasa neto mirovina bi bila umanjena za 141,60 kn i iznosila bi 5000 kn - 141,60 kn = 4858,40 kn. Ako bi imali prijavljeno supruga kao "osobni odbitak za uzdrzavanog clana" vasa usteda (uvecana neto mirovina) u ovom primjer bila bi 141,50 kn, i primili bi puni iznos bruto mirovine kao neto mirovinu od 5000 kn.
 6. https://www.rmf.hr/default.aspx?id=49
 7. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_10_91_1774.html https://www.hzt.hr/zakonodavstvo/nacionalno-zakonodavstvo.html
 8. Ako se ne radi o braniteljima takva se pitanja onda obicno postavljaju na ovoj temi: https://legalis.hr/forum/30-radno-i-socijalno-pravo/
 9. Prvo i osnovno ako vi ne zelite vise raditi u toj firmi, Vi nista ne potpisujete a otkazni rok nastupa 8 dana nakon sto ste primili "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora". Za vrijeme tih 8 dana vi morate normalno raditi, a nakon toga vam krece zakonski otkazni rok prema ZOR-u, sve to je trebalo biti tekstualno navedeno u "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" pa cak vam je trebala biti napisana i visina otpremnine i trenutak isplate iste.
 10. Tocno, postoja takva mogucnost u ZOR-u clanak 115., stavak 2., tocka 2. "osobmo uvjetovani otkaz ugovora o radu", citiram: "Redoviti otkaz ugovora o radu Članak 115. (1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju: 2) ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz)" Ako se poslodavac slaze i omogucit (dati) ce vam takav otkaz, zasto ne pa bolje cca 50000 - 60000 kn nego 8000 kn. Sto se tice vase procjenu radne sposobnosti, krenite od vaseg izabranog lijecnika opce prakse, prvo porazgovarajte s njim.
 11. Pa ako ti je rad sa tim kemikalijama u opisu posla onda sa njima moras raditi, a ako ti te kemikalije smetaju i utjecu na tvoje zdravlje moras poslodavcu to i dokazati, znaci obaviti odredjene ljecnicke preglede kojima bi se to ustanovilo.
 12. Pa vi recite da bi otisli kao tehnoloski visak, i da cete si traziti drugi posao jer vam je tu pretesko raditi, prijavite se na burzu, za prvih 90 dana koristenja naknada sa burze iznosi 60%, a za preostalo vrijeme koristenja 30% od osnovice, ali ne vise od 4.369,40 kuna, a to je 70% od iznosa prosječne place isplacene u gospodarstvu RH u prethodnoj 2018 godini. Nakon 2 mjeseca provedena na burzi pokrenite postupak za umirovljenje, a sa navedenim odlaskom u mirovinu na datum kad vam istjece tih 3 mjeseca na burzi.
 13. I jeste skuzili zasto to rjesenje niste dobili na kucnu adresu.
 14. Nakon tih 8 dana pocinje vam teci zakonski otkazni rok, a vi za vrijeme otkaznog roka morate obavljati posao koji ste obavljali i dosad kad ste bili u RO. Na koju foru bi vam na vec postojeci otkaz dali izvanredni otkaz i zasto.
 15. Pa nemorate iz firme ici direktno u mirovinu, to sto imate uvjet za jednu od mirovina ne znaci da i morate ici u mirovinu, vi po zakonu mozete raditi do 65 godina starosti i otici u punu starosnu mirovinu. Po ovome sto pisete znaci kad je radnik u vasoj firmi stekao uvijet za prijevremenu starosnu mirovinu vise nema pravo na stimulativnu otpremninu. Na osnovi cega taj vas poslodavac isplacuje stimulativnu otpremninu od 100000 kn, kao tehnoloskom visku ili... na neku drugu foru.
×
×
 • Napravi novi...