Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1713
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  27

malicovjek je zadnji put osvojio dan travanj 3

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Prvenstveno trebate pitati poslodavca sta se dogodilo sa uplatom doprinose za mirovinsko, HZMO za tu 2004 godinu. Poslodavac mora pogledati u svoju arhivu. http://radnickaprava.org/tekstovi/clanci/pravna-klinika-sto-kad-poslodavac-ne-uplacuje-doprinose-za-radnike https://www.poslovni.hr/vijesti/sto-kada-poslodavac-ne-uplati-doprinose-pitali-smo-strucnjaka-203656
 2. Sve ovisi o informativnom izracunu mirovine od strane HZMO-a, bez izracuna i saznanja o velicini njegovog PVB-a tesko je reci sta je povoljnije, primati mirovinu samo iz I stupa ili primati mirovinu iz I i II stupa.
 3. Ako se radi o efektivnom radnom stazu, kao sto vam je napisao postovani sivko vi mozete odmah u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika", ta mirovina je puna starosna mirovina bez penalizacije. Ako ste relativno dobrog zdravlja i jos mozete raditi, ako vam nije tesko raditi, ako redovito primate placu, radite do 65 godina.
 4. Postovani da bi Vam mogli tocno odgovoriti morate prvo obaviti ovo gore sto smo vam naveli, za izracun Vase mirovine moramo znati vas PVB - prosjecni vrijednosni bod. Ako niste u radnom odnosu, dali ste na bolovanju ili ste na burzi ili... Ako ste radili 15 godina u sistemu 12/15, pa onda imate cca 45 mjeseci tog dodatnog benificiranog radnog staza, to je onda cca 3 godine i 8 mjeseci.
 5. Zavisi o tome koliko cete na taj dan (6 mjeseci prije) imati navrsenoga radnog staza u efektivnom trajanju. - ako imate manje od 41 godine staza u efektivnom trajanju izracun prijevremene starosne mirovine biti ce vam manji za 1,2 % (znaci penalizira se 0,2 % po mjesecu ranijeg umirovljenja). - ako vec sad ili cete tek imati navrsenih 41 godinu i vise efektivnog radnog staza imate pravo na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" koja se ne penalizira. Ako imate jos pitanja pitajte.
 6. Sto se tice izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“. Ako imate token od nekih nasih banaka takodjer se mozete logirati na stranice HZMO-a u tom slucaju bez ovog odlaska u FINU. https://postimg.cc/N9q1mzvt Na e-pass imate dozvolu razine 2, preko tokena imate dozvolu razine 3.
 7. Ovako bi to otprilike izgledalo:
 8. Koliko vidim iz prilozenog izracuna nazalost ima mali PVB (prosjecni vrijednosni bod) pa stoga i mirovinu koju su mu izracunali. Spominjali ste preko 46 godina radnog staza a u izracunu ima navedeno 44 godine i cca 3 mjeseca
 9. Dobro kaze postovani prof, to je bilo prije 01.01.2019.god kad se onima koji su imali uvjete za "starosnu mirovinu za digogodisnjeg osiguranika" racunalo dodatno po mjesecu daljnjeg rada nakon navrsenih 60 godina starosti, oni su morali ako zele da im se racuna taj dodatak na mirovinu otici u mirovinu prije navrsenih 65 godina starosti.
 10. Da dobro kaze postovani prof, mislio sam na invalidninu, ne na cijelu mirovinu.
 11. Puna "starosna mirovina" je puna "starosna mirovina", odlazak par dana prije nece spasiti firmu, pretpostavljam da bi firma htjela da mu zadnji radni dan bude 30 .06., da im ne prelazi u srpanj. Njegov je izbor, ali kao sto sam napisao puna "starosna mirovina" je ipak to sto je, i osobno bi isao sa 04.07. Neznam kako mu ti datumi utjecu na dane godisnjeg odmora. Da, primat ce taj iznos i u mirovini.
 12. Postobani, "prijevremena starosna mirovina" se penalizira, u njegovom slucaju u punu "starosnu mirovinu" moze ici tocno na dan 04.07.2020.god. kad vas otac puni 65 godina zivota. Zahtjev za umirovljenje u HZMO se predaje mjesec dana prije znaci 05.06.2020.god Prema navrsenim godinama zivota i navrsenog staza osiguranja vas otac ima pravo do 03.07.2020.god i na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" koja se ne penalizira.
 13. Link sa stranica HZMO-a: https://www.mirovinsko.hr/default.aspx?ID=73
 14. Za "prijevremenu starosnu mirovinu" po ZOMO-u, pa i za braniteljsku mirovinu po ZOHBDR-u, uvjet za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu je 60 godina starosti i 35 godina radnog staza.
 15. Interesantno, ako neko nezna citati zakon i krivo ga tumaci, onda bolje neka o tome ne prica i ne siri dezinformacije, mirovinski zakon ZOMO, je u tome potpuno jasan, evo citiram zakon: članak 85. stavak 2., „(2) Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine određuje se tako da se polazni faktor iz stavka 1. ovog članka smanjuje za 0,2% svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršene dobi osiguranika propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu.“ Spominje dob (godine starosti) a ne radni staz, a propisana dob za starosnu mirovinu je 65 godina starosti. A ovako to izgleda u clanku 26., stavak 3., ZOHBDR-a, citiram: (3) Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta sudjelovali u borbenom sektoru određuje se tako da se polazni faktor za starosnu mirovinu iz članka 85. stavka 1. točke 4. Zakona o mirovinskom osiguranju smanjuje za svaki mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, i to: d) s navršenih 38 godina mirovinskog staža – za 0,25% po mjesecu Kod braniteljskog zakona ti je kombinacija navrsenog staza i navrsenih godina za starosnu mirovinu, tako je nekad bilo u opcem mirovinskom zakonu ZOMO-u ali je to promjenjeno sa 01.01.2019.god. dok je kod braniteljskog zakona to i dalje ostalo tako.
×
×
 • Napravi novi...