Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1775
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  32

malicovjek je zadnji put osvojio dan studeni 28 2020

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Rang
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Imat ces kad navrsis 60 godina zivota, to jest trebao bi imati 65 godina zivota, ali po clanku 26, stavak 2, tocka b), ZOHBDR-a, imas pravo smanjenja godina zivota za onoliko vremena koliko si proveo u domovinskom ratu ako je to 5 godina onda to pravo na najnizu btaniteljsku mirovinu imas kad navrsis 60 godina zivota. Visina najnize braniteljske mirovine ce ti se odrediti prema clanku 49. ZOHBDR-a
 2. Kako se u ovom slucaju po napisanom u postu radilo o "sporazumnom raskida ugovora o radu" cjelokupni iznos smatra se plaćom, odnosno dohotkom od nesamostalnog rada i prema tome je bio oporeziv, sto znaci da su morali biti i uplaceni mirovinski doprinosi. Taj bruto iznos otpremnine je morao uci u masu za izracun "vrjednosnog boda" za 2019.god.
 3. Stavite mirovinu u mirovanje, ako se poslodavac slaze napravite ugovor o radu na puno radno vrijeme, radite dok to poslodavcu odgovara ali najbolje za vas barem najmanje godinu i vise dana, nakon tih najmanje godinu ili vise dana nakon sto vam prestane ugovor o radu mozete ponovo aktivirati mirovinu te predati zahtjev za novi izracun mirovine zbog dodatno stecenog radnog staza i uplacenih doprinosa.
 4. I ako jos niste navrsili 65 godina zivota.
 5. Vjerojatno ce biti sutra poslje 14 sati, pa sutra pogledajte na stranicama HZMO-a na istom mjestu gdje ste i predali zahtjev za izracun.
 6. Posao koji trebaju obavljati za potrebe RH, jedva da obavljaju 🙁 (cast izuzecima), a kamoli da jos javljaju susjednim drzavama (koje jos i nisu u EU) takve stvari.
 7. Na prvo pitanje odgovor je da muska osoba prije navrsenih 60 godina zivota nema nikakvih prava na mirovinu ni po opcem nirovinskom zakonu ZOMO-u, ali niti po braniteljskom zakonu ZOHBDR-u. Za ostalo cekamo odgovore na pitanja koja vam je postavio postovani prof. Dodatno pitanje, dali ste u ovih navedenih 41 godinu staza vec ubrojali i 33 mjeseca provedena u domovinskom ratu, ili je to cistih 41 godinu efektivnog radnog staza ?
 8. https://www.vecernji.ba/vijesti/umirovljenici-ce-moci-primati-placu-i-mirovinu-1307583
 9. Ako vam je napravljeno tako da vam je ponudjen novi ugovor o radu a kojega vi ne zelite potpisati onda je jedina mogucnost poslodavca da vam predlozi sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora) i ponudi vam taj isti ugovor koji vam je vec nudio a vi ga ne zelite potpisat, nakon 8 dana (ako ne potpisete i taj izmjenjeni ugovor) nastupa vam otkazni rok prema ZOR-u i poslodavac vam je duzan ponuditi otpremninu. Sve to mora pisati u tom ponudjenom izmjenjenom ugovoru.
 10. Postovani biti cemo pametniji kad dobijete taj informativni izracun i kad nam napisete koliko iznosi vas "PVB - prosjecni vrijednosni bod" iz tog vaseg informativnog izracuna. Izracun zatrazite na datum 31.12.2020.god. i upisite iznos staz koji cete imati na taj datum, zajedno sa uracunatim vremenom provedenim u DR. Ako izracun online preko steranica HZMO-a zatrazite sutra ujutro (ponedeljak), vec ce vam biti vidljiv na stranicama u utorak poslje 14 sati.
 11. Postovani, jeste si kod HZMO-a dali informativno izracunati mirovinu ili online preko stranica HZMO-a uz pass i log e-gradjani. Prema napisanom sad momentalno imate uvjet za "prijevremenu starosnu mirovinu" uz penalizaciju-umanjenje izracuna mirovine od cca 4%. Odluku o II stupu trebate donjeti tek kad vidite informativni izracun vase mirovine
 12. Postovani, ako ce supruga cekati na burzi da navrsi godine zivota i ode u punu "starosnu mirovinu", to bi onda mogla tek 31.07.2025.god kad navrsi 63 godine i 9 mjeseci zivota. U ovom slucaju nemora placati "produzeno osiguranje". Ako ce dok je na burzi placati "produzeno osiguranje" morala bi placati cca 2,5 godine kako bi navrsila 41 godinu efektivnog radnog staza, znaci da bi u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" mogla negdje izmedju 6 i 7 mjeseca 2023. god. Mjesecna uplata produzenog osiguranja za 2020.god. iznosi cca 670 kn. Dodatak za rodjenu djecu od 6 mje
 13. Evo clanka vezanog na otpremninu: https://www.odvjetnik-strniscak.hr/strucni-clanci/oporezivanje-otpremnine/
 14. Vrlo mali dio odgovora ima u njegovoj prijasnjoj temi, a u kojoj ste forumas "@Kočnica" trebali nastaviti pisati postove i postaviti pitanje vezano na otpremninu a ne otvarati novu temu.
 15. Ok ali samo na onaj dio otpremnine na koji se placa porez i doprinosi, a ne na cijeli iznos. Ajdmo racunati ako je to za 2020 iznos place + oporezivi dio otpremnine cca 200.000,00 kn to je onda za 2020.god. "vrijednosni bod" od cca 1,9. Kad to pribrojimo vrijednosnim bodovima za sve godine rada i podjelimo sa dodatnom godinom, dobijemo iznos PVB-a od cca 0,739. A to bi znacilo opet najnizu mirovinu od cca 2923,61 kn ako ide sa 01.01.2022.god. u mirovinu, sto je manje nego da ide sa 31.12.2021.god. Neka vam ti prijatelji u HZMO-u ponovo detaljno izracunaju, imaju vremena
×
×
 • Napravi novi...