Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1840
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  33

malicovjek je zadnji put osvojio dan ožujak 22

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Status
  Veteran

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Ovdje na stranicama HZMO-a imate informaciju vezano na mirovinu i rad: https://www.mirovinsko.hr/hr/zaposljavanje-i-mirovina/290
 2. Postovani prof, neoporezivi dio otpremnine kod odlaska u mirovinu je bio 8000 kn, kaj su ga digli na 9500 kn
 3. Kao sto vam je napisao postovani prof, ovisi sta vam pise u "kolektivnom ugovoru" i "pravilniku o radu", ali najcesce ako vi date otkaz obicno nema ni otpremnine.
 4. Natalost nije bas tako uz "Zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu/ prijevremenu starosnu mirovinu/ starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika/ prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca"- koji predajete HZMO-u morate predati i odredjenu dokumentaciju u prilogu zahtjeva, a najvazniji dokument je "odluku o prestanku radnog odnosa" koju vam ispisuje poslodavac.
 5. Za sada ne, ali kad navrsite 64 godina i 3 mjeseca zivota imati ce pravo na "starosnu mirovinu", jer prema mirovinskom zakonu ZOMO-u morate imati navrsena dva uvjeta, godine zivota i navrseni radni staz. Uvjet za "prijevremenu starosnu mirovinu" je 60 godina zivota i 35 godina radnog staza, u vasem slucaju nedostaju vam oba uvjeta. Drugi uvjet za "starosnu mirovinu" po prijelaznom periodu za zene u vasem slucaju je 64 godina i 3 mjeseca zivota i minimalno 15 godina radnog staza, a taj uvjet cete navrsiti 2027 godine.
 6. Za "prijevremenu starosnu mirovinu" su isti uvjeti i po opcem mirovinskiom zakonu ZOMO-u i po braniteljskom ZOHBDR-u, a to je kad navrsite 60 godina zivota i 35 godina radnog staza, prijevremena mirovina vam se penalizira-umanjuje za 0,2% po mjesecu ranijeg odlaska u prijevremenu mirovinu. Kod "starosne mirovine" tu se za vas mijenja na bolje kod braniteljskog zakona ZOHBDR-a, prema clanku 26., stavak 2., tocka b), mozete ranije u starosnu mirovinu za onoliko vremena koliko ste proveli u domovinskom ratu a to je 4 godine i 8 mjeseci, znaci kad bi navrslili 60 godina i 4 mjeseca zivota.
 7. Ovo sto smo vam prezentirali postovani prof i ja, je simulirani izracun (za pravi tocniji izracun potreban nam je vas PVB - prosjecni vrijednosni bod za sve godine rada), pravi izracun biti ce vam dostavljen u rijesenju koje cete dobiti od HZMO-a, ako je za vas najpovoljnija "najniza prijevremena starosna mirovina" po ZOMO-u, oni ce vam ju automatski dodjeliti.
 8. Razlika u nadnevku umirovljenja od par dana ne mjenja nista u ovom simuliranom izracunu. Najniza opca po ZOMO-u bila bi cca 2.395 kn, a najniza braniteljska po ZOHBDR-u 2.314 kn. U slucaju da bi vam najniza "prijevremena starosna mirovina" po ZOMO-u bila najpovoljnija, vasa sredstva iz II stupa bila bi vam prebacena u I stup (generacijske solidarnosti). Ovih 144 dana i cca 70 kn vezu se (koriste u izracunu) samo za najnizu braniteljsku prijevremenu starosnu mirovinu.
 9. Bilo bi za vas bolje da ste ako ste mogli jos radili 22 mjeseca i onda ste mogli otici u "starosnu mirovinu za dugogdisnjeg osiguranika" sa napunjenih 41 godinu efektivnog radno staza koja se ne penalizira-umanjuje kao sto je slucaj kod "prijevremene starosne mirovine". Iznos mirovine koji bi tada dobivali ipak bi bio nesto veci:
 10. Kod muskih 60 godina, a kod zena za sad po prijelaznom periodu za zene, u 2021.god., 57 godina i 9 mjeseci zivota.
 11. Nije bas tako, kod "starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika" godine radnog staza utjecu na odlazak u mirovinu bez penalizacije ako imate taj uvjet 60 godina zivota i 41 godina efektivnog radnog staza.
 12. Prijevremena starosna mirovina se penalizira-umanjuje za 0,2% po mjesecu prijvremenog unirovljenja u odnosu na uvjet za starosnu mirovinu, dugogodisnji radni staz utjece u formuli za izracun mirovine na iznos mirovine, a isto tako po opcem zakonu ZOMO-u utjece na iznos minimalne mirovine, ako je minimalna veca od one vase izracunate opce mirovine.
 13. Italija i RH imaju potpisan sporazum o socijalnom osiguranju i sve je regulirano sa mirovinskim zakonima u obje zemlje. Stazevi iz obje zemalje se zbrajaju kako bi se stekli uvjeti potrebni za odlazak u mirovinu, zahtjev za mirovinom se predaje prema zemlji zadnjeg prebivalista (u ovom slucaju ako vam je sad prebivaliste u HR onda u HR) a ta zemlja onda salje zahtjeve i prema ostalim zemljama u kojima ste radili (u ovom slucaju Italiju). Kod izracuna mirovine racuna se razmjerni dio mirovine prema stazu navrsenom u tim zemljama u kojima ste radili. Kao sto ste napisali 12 godina u Itali
 14. Postovana, moguce da je vas kolega imao neku komplikaciju vezano na neuplacene mirovinske doprinose ili neprikazan staz u evidenciji HZMO-a ili je radio dio radnog vijeka u nekoj drugoj drzavi, u tom slucaju rijesavanje zahtjeva za mirovinom se zna oduziti dok se problemi ne rijese, da bi tome doskocili pokrenite odmah postupak "pretkompletiranja". https://www.mirovinsko.hr/hr/pretkompletiranje/368
 15. O kakvom prezivljavanju vi pisete, zahtjev za mirovinu podnosite 30 dana prije nego sto ce te ici u mirovinu, npr. ako u mirovinu planirate otici sa 31.12.2021.god., znaci zahtjev predajete 30 dana prije pa bi vam to bilo 30.11.2021.god. Znaci radili bi cijeli 12 mjesec 2021.god. a placu za taj mjesec dobit cete do 15.01.2022.god., mirovinu za sijecanj 2022.god. trebali bi dobiti 10.02.2022.god. U periodu izmedju dana kad ste predali zahtjev za mirovinu 30.11..2021.god. do dana kad bi vam rijesenje trebalo biti napisano cca 20.01.2022.god. proci ce 50 dana, sto je po meni vise nego d
×
×
 • Napravi novi...