Jump to content

lenarda

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je lenarda objavio

  1. Zahtjev za stambeno zbrinjavanje podnosi se Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Bez toga neće riješiti stambeno pitanje. Ako je u stan uselila (tj. njezin pok. suprug) bespravno tj. bez ugovora s vlasnikom tj, MORH-om, naravno da ju iseljavaju jer ju MORH nije dužan niti ovlašten stambeno zbrinjavati. Dakle, zahtjev u Ministarstvo branitelja uz prijedlog da ju se stambeno zbirne baš stanom u kojem živi (postoji mogućnost da na zahtjev Ministarstva branitelja MORH nijma ustupi stan). Ako to ne uspije zbrinut će ju drugim stanom. Naravno, sve to pod uvjetom da je točno sve što ste naveli jer ostaje nejasno kako to još do sada nije rješeno odnosno da ju nitko na to nije uputio.
  2. Nakon ukidanja čl. 53 Zakona (ovo je treća upisna sezona) sveučilišta autonomno reguliraju navedeno u natječaju za upis studenata.. Npr. Sveučilište u Zagrebu u natječaju za upis studenata u sve tri upisne sezone upis pod uvjetom da prijeđu bodovni prag osigurana djeci smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djeci HRVI 100% I. skupine.
  3. Po osnovi braniteljskog statusa tj. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nemate pravo na stambeno zbrinjavanje jer to pravo ostvaruju samo HRVI sa stalno utvrđenim statusom. Jedino ako idete graditi kuću oslobođeni ste plaćanja naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta (s pravnom osnovom na temelju građevinske dozvole odnosno drugog akta). Mozda da se raspitate u Upravi za stambene poslove postoji li kakva mogućnost.
  4. Od statusa HRVI ništa prema zakonu koji je trenutno na snazi. Možete podnijeti zahtjev, ali će biti odbačen zbog proteka zakonskog roka (tzv. "zakašnjeli zahtjev").
  5. Ako je u pitanju opskrbnina za hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, prvostupanjsko rješenje koje ste zaprimili nije izvršno (to bi trebalo pisati u izreci rješenja) pa se izvršava tek po suglasnosti Ministarstva (tzv. revizija). Tek tada Ministarstvo vraća spis prvostupanjskom tijelu koje rješenje šalje Vama i službi financija te se vrši isplata (svi zaostaci se odmah isplaćuju). Ako je spis kod savjetnika znači da još nije odlučeno. Postupak revizije zna trajati i po deset mjeseci.
  6. Za obiteljsku invalidninu (koju dobivate kao član obitelji smrtno stradalog branitelja) bitna je samo činjenica da je Vaš suprug smrtno stradao u obrani suvereniteta RH. Sve je drugo irelevantno pa tako i čin tj. isti ne utječe na iznos invalidnine koju Vi i djeca dobivate. Pažljivije pročitajte obrazloženje rješenja MOBMS-a i presude Upravnog suda pa provjerite u citiranom zakonu jer Upravni sud obično jako pazi u takvim slučajevima pa je mogućnost pogreške minimalna.
  7. Pravo na povlasticu ima svaka od navedenih osoba ponaosob, ali jednokratno - dakle, i otac i majka i djeca i bračni drug - ali svaki od njih jednokratno. Prema sadržaju pitanja otac koji je povlasticu iskoristio više nema pravo, a svi ostali, pod pretpostavkom da im je status priznat konačnim rješenjem - imaju pravo. Informirati se u Uredu državne uprave po mjestu prebivališta potencijalnog korisnika. Pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija