Jump to content

tomi1209

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Tereti Vas se za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.
  2. Hvala na ispravci lea! Slažem se s tobom jer koliko vidim dosta sam stvari previdio.
  3. Prema mom skormnom mišljenju smatram da je nastupila zastara. Inače sud upućuje pozive okrivljeniku, svjedocima i ostalim sudionicima a tom radnjom on prekida tijek zastare. Ukoliko je ovako kako tvrdite da jest, dakle između 4. mjeseca 2006 i 9. mjeseca 2009 da sudbena tijela nisu ništa poduzimala na glavnoj raspravi će sud donjeti presudu kojom se optužba odbija. Samo problem je u tome što se nakon završene istrage kao preduvjet glavne rasprave podigla optužnica pa je njeno podizanje prekinulo tijek zastare.
  4. Zastara kaznenog progona sastoji se u tome da se nakon proteka određenog vremena kazneni progon ne može poduzeti. Zastarni rokovi ovise o težini kaznenog djela. Ako je prije pokretanja kaznenog postupka došlo do zastare postupak se neće pokrenuti, a ako je to vrijeme proteklo za vrijeme trajanja postupka on će se obustaviti ili će se donjeti presuda kojom se optužba odbija. Razlika relativne i apsolutne zastare je u tome što se prva prekida svakom postupovnom radnjom - radnje pokretanja, radnje nastavljanja, radnje vođenja postupka. Dakle nakon svakog prekida vrijeme relativne zastare počinje iznova teći. Rok apsolutne zastare znači dvostruko vrijeme zastare. Taj rok teče neovisno o prekidima relativne zastare i služi kao njena korekcija da se ne bi dogodilo da se stalnim prekidima onemogući nastupanje zastare.
  5. Branitelj po službenoj dužnosti postavlja se u slučaju: 1. kad je obrana obvezna, a okrivljenik nije u mogućnosti platiti ga (čl.65 ZKP) 2. ako to posebne okolnosti slučaja opravdavaju na zahtjev okrivljenika premda obrana nije obvezna. (čl.66 ZKP) čl.124 ZKP "...Ako je okrivljeniku branitelj bio postavljen, nagrada i nućni izdaci branitelja isplatit će se iz proračunskih sredstava. ..."
  6. Da bi dijete i dalje imalo status osigurane osobe kao član obitelji osiguranika nakon 18. godine potrebno je da se redovito školuje tj. da bude redovan student. (čl. 10. st 1 i 2. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju) Isto vrijedi i za dopunsko zdravstveno osiguranje (čl. 14a st.1 toč. 4 Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju). Nažalost ljudi u podružnici HZZO-a su u pravu i morat ćete napraviti kako su vam objasnili.
  7. Otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora sastoji se od dva dijela: otkaz postojećeg ugovora o radu (s njegovim određenim sadržajem) i od ponude da se ugovor o radu nastavi, ali pod izmjenjenim okolnostima (s novim sadržajem). Prilikom takve vrste otkaza poslodavac je dužan dokazati postojanje zakonom predviđenog opravdanog razloga za redoviti otkaz ugovora o radu (poslovno uvjetovani otkaz, osobno uvjetovani i otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika). Ako vi odbijete takvu ponudu tada se otkaz s ponudom izmjenjeog ugovora pretvara u običan tj. redovan otkaz. To znači da imate sva prava koja proizlaze iz redovitog otkaza: otkazni rok, pravo na godišnji koji je ostvaren tijekom ili prije otkaznog roka... Nadam se da sam Vam pomogao.
  8. Trebalo bi sve dijeliti pola-pola ukoliko ste Vašeg oca nasljedili samo Vi i majka.
  9. Ako sam dobro shvatio Vama vi nemate nikakvo pravo na kuću kao bračnu stečevinu jer ste je darovali mužu tj. svoju idelanu polovicu. Što se tiče Vaše djece ona će imati pravo na kuću na temelju nasljednoga prava po ocu. Dakle ukoliko Vaš suprug premine djeca će biti nasljednici 1. nasljednoga reda i ovisno koliko ih ima svako će dobiti svoj idealni dio nekretnine. Nadam se da sam Vam pomogao.
  10. Poštovani! Predlažem da s kćeri sklopite ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim će se ona obvezati da uzdržava stariju gospođu a za zvrat će steći dio(3/5) njene imovine(točnije kuće) nakon njene smrti. Također predlažem zabiljžbu tog ugovora u zemišljnim knjigama. Za sina bi se mogla napraviti oporuka u kojom mu se ostavlja 2/5 kuće. Podjela koju vi spominjete naziva se idealna dioba. Njome svakome suvlasniku pripada određeni idealni dio stvari izrađen u postotku ili razlomku. Dakle kćeri će biti suvlasnica 3/5 nekretnine (naravno i kuće na njoj), a sin 2/5. Nadam se da sam Vam pomogao.
  11. Zastarni rok od 3 godine odnosno apsolutna zastara od 6 je najkraći propisani rok. Ispod toga ne ide. Kazneno djelo prodaje krivotvorenih isprava ne postoji tako da nije moguće prekvalifikacija.
  12. Što se tiče najava za praćenje rasprave nas su profesori na faksu najavljivali sudu jer nas je puno dolazilo pa zato. Ako se radi o individualnom posjetu smatram da će osobna iskaznica biti dovoljna za ulazak i pregled oglasne ploče sa rasporedom raspava pa se odlučite koju ćete pratiti. čini mi se da tako novinari rade.
  13. 1. Istraga je jedna od faza kaznenog postupka. Pokreće se podnošenjem istražnog zahtjeva(državni odvjetnik) a na temelju prethodne kaznene prijave ako postoje osnovane sumnje da je osoba počinila kazneno djelo. Istražni sudac ako se slaže za zahtjev donosi rješenje o provođenju istrage. Ona traje do 6 mjeseci, ali izvanredno može i dulje. Svrha istrage je da se prikupe dokazi i podaci koju su potrebni da bi se moglo odlučiti da li će se podići optužnica ili obustaviti postupak, a isto tako i da se prikupe dokazi za koje postoji opasnost da se neće moći izvesti naglavnoj raspravi. 2.Za vrijeme trajanja istrage moguće je odrediti pritvor ako postoje pritvorski razlozi: opasnost da će pobjeći, da će utjecati na dokaze ili svjedoke, da će ponoviti, dovršiti pokušano djelo, za određena propisana kaznena djela i za sva ostala za koja je predviđena kazna zatvora od 12 i više godina. Ne znam točno o kojem bi se pritvorskom razlogu radilo u vašem slušaju. Što se tiče trajanja pritvora u istrazi on može trajati mjesec dana uz mogućnost pnjegova produljenja za 2 i još za 3 mjeseca. Dakle sve skupa 6 mjeseci(1+2+3 mjeseca). Nadam se da sam Vam pomogao.
  14. Nisam siguran, ali smatram da se u vašem slučaju radi o kaznenom djelu krivotvorenja isprave (čl.311/1 KZ). Za njega je predviđen zastarni rok od 3 godine. Takva rok se prekida i počinje teći iznova nakon svake postupovne radnje. S druge strane apsolutni zastarni rok predstavlja dvostruko vrijeme zastare, tj. 6. godina i teče neovisno o postupovnim radnjama. Ako ste dijelo počinili recimo početkom 2004. tada će apsolutna zastara nastupiti početkom 2010. Nadam se da sam Vam pomogao
  15. Poštovani! Javnost glavne rasprave regulirana je u Zakonu o kaznenom posputku (ZKP) člancima 292 - 295. Pravo prisustvovati na glavnoj raspravi imaju svi punoljetni građani, ali to često ovisi o prostornim mogućnostima sudnice. No, iz određenih razloga (sigurnost i obrana RH, zaštita maloljetnika, čuvanje tajne, čuvanje javnog reda i mira, zaštita osobnog i obiteljskog života okrivljenika, oštećenika i drugih sudionika u postupku) javnost može biti isljučena. Takvu odluku donosi sud na vlastitu inicijativu ili na zahtjev stranaka. Neopravdano isključivanje javnosti s glavne rasprave predstavlja bitnu povredu odredaba kaznenog postupka. Isključenje javnosti se nikada ne odnosi na stranke, oštečenika te njihove zastupnike i branitelja. Nadam se da sam pomogao odogovorom.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija