Jump to content

croatinka

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je croatinka objavio

  1. bila sam na bolovanju 6 mjeseci ove godine, po povratku s bolovanja dobila sam bolji posao i dogovorila se sa šefom da mi da sporazumni. nakon dva dana mi je došao sa sporazumnim u kojem piše da sam ostvarila pravo na razmjeran dio godišnjeg (a ne na cijeli godišnji)jer nisam ukupno radila više od 4 mjeseci ove godine.inače sam u firmi već 5 godina i sav stari godišnji sam iskoristila. jel on u pravu?
  2. croatinka

    SAFU?!

    ja sam se čula s curom kojoj su u drugom krugu (mene nisu zvali..još?)rekli da ...još... nisu... završili s razgovorima za 2.krug ...i da očekuju rezultate do sedmoooooog mjeseca...
  3. redovni student ne može potpisat ugovor o radu bez prebacivanja na vanredno studiranje, ali može bez problema raditi na ugovor o djelu redovitog studenta.
  4. croatinka

    SAFU?!

    jasam bila prošli tjedan na testiranju, za razgovor me niko nije kontaktirao..zanima me je li itko skuzio kada ce stizat odbijenice, odmah po ocjeni pisanog dijela testiranja ili po završetku natječaja?
  5. da, ali samo kada su one nazočne. kad ih nema ne bi trebalo biti ni vas
  6. croatinka

    SAFU?!

    ima li majesty kaj za dodat?
  7. ne smiješ raditi na ugovor o djelu ako bi obavljala posao iz redovne djelatnosti tog drugog poslodavca, u protivnom postoji mogućnost da ako naleti inspektor bude poslodavcu jaaako veselo, a ni ti se u tom stresu nećeš provest. dopunski rad više ne postoji, jedino da zamoliš svog sadašnjeg poslodavca da radiš u skraćenom radnom vremenu, tj. da te prijavi na npr. 6 sati dnevno, a novi na dva, pa u tom slučaju možeš kod obojice radit do ukupno 48 sati tjedno. a sve u skladu s zakonom, a ako ubace i preraspdjelu rada, možeš radit od jutra do sutra..sretno ti s tim
  8. moraš bit malčice detaljnija..podrobnije opiši što piše u otkazu,a što u novom ugovoru..ovako sve zvuči kao da bi se priča mogla kvalificirat kao otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora (ali i ne mora)a to ti je definirano ovako u zakonu: (1) Odredbe ovoga Zakona koje se odnose na otkaz, primjenjuju se i na slučaj kada poslodavac otkaže ugovor i istodobno predloži radniku sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima (otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora). (2) Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka radnik prihvati ponudu poslodavca, pridržava pravo pred nadležnim sudom osporavati dopuštenost takvog otkaza ugovora. (3) O ponudi za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima radnik se mora izjasniti u roku kojeg odredi poslodavac, a koji ne smije biti kraći od osam dana. (4) U slučaju otkaza iz stavka 1. ovoga članka, rok iz članka 129. stavka 1. ovoga Zakona teče od dana kada se radnik izjasnio o odbijanju ponude za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima, ili od dana isteka roka koji je za izjašnjenje o dostavljenoj ponudi odredio poslodavac, ako se radnik nije izjasnio o primljenoj ponudi ili se izjasnio nakon isteka ostavljenog roka.
  9. to je jedan začaran krug: ja isto ne bi ništa rekla inspektoru pred svojim gazdom, a ne bi rekla ni kada gazde nema jer taktak moram dat zapisnik sa svim kaj sam rekla GAZDI, a ne znam postoji li neki pravni institut koji bi me mogo zaštitit od gazde ako dobije presudu s prekršajnog s oko 70 000kn kazne. tako da inspekciju trebamo samo kada je radni odnos gotov
  10. croatinka

    SAFU?!

    majesty kako je bilo? željno iščekujem dojmove.. koliko sam shvatila ti si pravnica, kaj pitaju iz pravnog dijela na stručnom, deru li po financijskim aspektima prava, kakav je engleski (pravni, eu ili ekonomski)i je li i kakva je u stručnim pitanjima razlika za savjetnika i za pripravnika, kakvo je testiranje, kakva je atmosfera tamo..i kada su rekli da bi se mogli ikakvi rezultati znati? sve mi piši..
  11. prvo milom pa onda silom: 1. pošalji poslodavcu službeni dopis o tome da ćeš ukoliko ti ne isplati plaću plus dodatak za plaću na ime prekovremenog rada morat se obratit nadležnim državnim institucijama u svrhu zaštite svojih prava, pa ako ne ide tako: 2. podnesi prijavu inspekciji rada, dođi s primjerkom "praznog" ugovora ako imaš primjerak, te reci da ti poslodavac nije isplatio minimalnu plaću za siječanj o dospijelosti,niti ti je uručio pisani obračun obračun dugovane a neisplaćene plaće do 28.02.2010. kada je po zakonu bio dužan isti ti uručiti. proširi s navodima o prekovremenom radu, ali tako da na papir točno zapišeš koji dan si koliko radio, kad si počeo s radom a kada završio, tako da se točno može skužit kada si počeo prekovremeno raditi (kada si prešao 40, odnosno 48 sati rada u jednom tjednu)jer drugačije sud nemre utvrdit vrijeme počinjenja prekršaja.
  12. ugovor o djelu-jako upitno, pogotovo ako je djelo iz redovne djelatnosti poslodavca. ne brzat s tim, prvo otić na hzmo i raspitat se morate li stavit dio mirovine u mirovanje jer to je jedina varijanta koja je u skladu s zakonom ukoliko se radi o poslu iz redovne djeltanosti poslodavca. to su jako bitni koraci jer ako dođe inspekcija kazne za poslodavca su drakonske.. a ni vi se ne budete proveli na sudu kao svjedok u prekršajnom postupku.
  13. croatinka

    SAFU?!

    hvala majesty..
  14. croatinka

    SAFU?!

    majesty, kaj te pravno pitala na razgovoru? i na koja mjesta si se natjecala?
  15. 1. ne postoji zakonska obveza poslodavca da zaposli nekog na određeno vrijeme za razdoblje tvoga povratka s posla. ali ako ti uruče poslovno uvjetovani otkaz ne smiju zaposlit nikog šest mjeseci a da tebi prvoj ne ponude posao nazad. s druge strane poslovno uvjetovani otkaz je jedini koji ti daje prava s burze, u prvom redu- naknadu za nezaposlenost.. 2. 15 dana ali prvo posodavcu, pa ako ga on odbije ili ako se na nj ogluši, onda sudu..a ishod spora je uvijek neizvjestan u radnom. moj savjet, nekog mladog odvjetnika uzet, ili ako zadovoljavaš uvjete o materijalnom statusu, pokušaj dobiti besplatnu pravnu pomoć preko komore. 3.ulaziš u sferu mobbinga a tu nam ima malo prakse. vrijedi probat jer se praksa neće drugačije ni stvoriti 4. mjesec i dva tjedna 5. da, u iznosu od dvije trećine prosjeka plaće (ne naknade plaće), trećina po godini 6. tri godine je rok za utuženje isplate tih sati, dakle u sporu, uz pobijanje zakonitosti otkaza ili mudro s poslodavcem pokušaj povećati otpremninu 7. ako su ti oni rekli da ne dolaziš, zahtijevaj to na pismeni, ako ne dobiješ uputi se na radno mjesto s nekim svjedokom ili im bar pošalji neki dopis u svezi tvog statusa u kojem ćeš napomenut da su ti upravo oni rekli da ne dolaziš na posao 8.inspektorat ti baš ne može pomoć, nisu nadležni za mobbing, ali ako te poslodavac zekne oko isplate otpremnine, otkaznog roka, plaće isl. inspektor će po tvojoj prijavi podnijeti optužni prijedlog, za tvoj prekovremeni rad iz 2008. mislim da je nastupila zastara, ali najbolje osobno otić u inspekciju rada sa svim papirima koje imaš o svom radom odnosu kod tog poslodavca jer će ti tamo sve objasniti pri podnošenju prijave
  16. ti fino pošalji službeni dopis poslodavcu, preporučeno s povratnicom, u kojem zahtjevaš isplatu otpremnine do dana njenog dospijeća ili, u slučaju neisplate otpremnine - obračun dugovane a neisplaćene otpremnine (predstavlja ovršnu ispravu), jer ćeš u protivnom biti prisiljena, u svrhu zaštite svojih prava, biti prisiljena obratiti se inspekciji rada (koja će zbog tog njihova propusta uputiti optužni prijedlog prekršajnom sudu jer je za isti predviđena kazna u iznodu od 60 do 100 tisuća kuna)a velika je vjerojatnost da su, obzirom na nestručnost, počinili i niz drugih povreda radno pravnih propisa, a koje povrede inspekcija jako voli utvrđivati. pazi samo da, ako ti pošalju slučajno obračun dugovane a neisplaćene otpremnine, ona sadrži sve što treba da bi mogla ići u ovrhu, i zato ti je možda najbolje obratiti se nekoj stručnoj osobi, da te tu ne zeknu.
  17. ti fino pošalji službeni dopis poslodavcu, preporučeno s povratnicom, u kojem zahtjevaš isplatu otpremnine do dana njenog dospijeća ili, u slučaju neisplate otpremnine - obračun dugovane a neisplaćene otpremnine (predstavlja ovršnu ispravu), jer ćeš u protivnom biti prisiljena, u svrhu zaštite svojih prava, biti prisiljena obratiti se inspekciji rada (koja će zbog tog njihova propusta uputiti optužni prijedlog prekršajnom sudu jer je za isti predviđena kazna u iznodu od 60 do 100 tisuća kuna)a velika je vjerojatnost da su, obzirom na nestručnost, počinili i niz drugih povreda radno pravnih propisa, a koje povrede inspekcija jako voli utvrđivati. pazi samo da, ako ti pošalju slučajno obračun dugovane a neisplaćene otpremnine, ona sadrži sve što treba da bi mogla ići u ovrhu, i zato ti je možda najbolje obratiti se nekoj stručnoj osobi, da te tu ne zeknu.
  18. po zakonu o radu imaš pravo na jedan slobodan dan tjedno,a obzirom da svaki dan radiš osam sati, trebala bi imati dva slobodna dana tjedno, jer je sve preko 40 sati prekovremeni rad, koji bi trebao biti i dodatno plaćen. poslodavac je automatski u prekršaju ako organizira rad u duljem trajanju od 48 sati tjedno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija