Jump to content

djurdja007

Korisnik
  • Broj objava

    144
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Možda je gospođa na birou mislila da se ukida novčana naknada. Moram napomenuti da mi je žao situacije u kojoj se nalazite, ali osoba koja želi raditi uvijek će naći mogućnosti da uskladi posao i kuću. Ja sam konkretno također bila nezaposlena osoba kada mi je dijete imalo 10 mjeseci. A suprug mi je radio u tri smjene. Iznenada sam dobila ponudu za posao i uopće nisam razmišljala zato što sam znala kako je teško doći do posla. Dijete sam svaki dan vozila s Trešnjevke u Novi Zagreb u 6 ujutro da stignem na posao na vrijeme, a po njega dolazila u 17,00. Kada je krenuo u jaslice priča slijedi: NA Knežiji su 3 vrtića, a u niti jednom nije bilo mjesta za moje dijete. Da li sam ostala doma? ne Upisala sam ga u jaslice na drugom dijelu Trešnjevke- kod placa i opet ista pruča. Moj sin prvi dolazi u jaslice i zadnji odlazi iz jaslica. Sada ima 10 godina išao je u boravak u školi zato što ga nije imao tko čuvati i ništa mu ne fali. Zna se razboljeti, ali što je viroza ili gripa u usporedbi sa svim teškim bolestima koja postoje. Ja i dalje radim i dalje se mučim. Kada je bio mali i išao u vrtić molila sam susjede, prijatelje, baku i dedu da ga pričuvaju, a ja sam radila. Nisam otvarala bolovanje zato što mi je novac i posao bio potreban. I sada mi je teško kada se razboli, a ja ga samog moram ostaviti doma jer moram raditi. Najlakše je reći poslodavac će mi dati otkaz ako odem na bolovanje, a i mi bismo isto tako postupali da smo poslodavci. Dakle tko hoće raditi naći će načina da uskladi posao i dijete, a onaj tko neće stalno će kukati i svi drugi će mu biti krivi za njegove probleme. Na kraju krajeva ako su Vam i ponuđeni poslovi na Burzi, a Vi ih niste prihvatili zašto Vas ne bi maknuli iz evidencije.
  2. U ugovoru o radu piše se osnovna brutto plaća. Minimalna u RH je 2.814,00 kn. Na to se obračunava postotak na godine staža - ako je ugovorom ili pravilnikom o radu. Prekovremeni sati se obračunavaju posebno ovisno o ugovorenom koeficijentu kao i rad njedjeljom ili blagdanom. Npr redovan rad je koeficijent 1,00 , rad nedjeljom 1,35 a blagdanom 1,50 ovisno kako Vam piše o ugovoru o radu. Ako radite nedjeljom i blagdanom logično je da ne možete svaki mjesec dobiti istu plaću. Također isto vrijedi ako mjesec ima fond sati 168,176 ili 184- plaća ne bi smjela biti ista.
  3. Shvaćam Vas što želite reći, ali koliko ja zna zakonske bruto osnovice navode se za puni mjesec npr. minimalna brutto plaća je 2.814,00 kn. Temeljem brutto osnovice za cijeli mjesec izračunava se plaće za određeni broj radnih sati u mjesecu. Moje mišljenje je da Vam je poslodavac dobro obračunao plaću
  4. Želim se nadovezatni na temu makar nisam baš najbolje potkovana u tom područji. Imam prijateljicu koja je bila šikanirana na poslu. Otišla je kod doktora opće prakse kojem je rekla da ju poslodavac psihički zlostavlja na poslu. Dr. opće medicine poslaO ju je kod doktora koji su baš spezijalizirani za područje mobinga (raspitajte se kod doktora). Nakon toga Vam slijede odlasci kod psihologa kako bi se utvrdilo da li je osoba stvarno bila psihički rastrojene zbog zlostavljanja na poslu ili tako nešto. KAda dobijete potvrde od službenih osoba tada eventualno možete tužiti poslodavca za mobing. Nije baš jednostavno. Još jedampot napominjem da nisam sigurna kako ide cijeli postupak, ali prva stanica treba biti doktor opće prakse.
  5. Koliko sam ja upoznata radnik može biti zaposlen kod dva poslodavca samo ako kod oba radi nepuno radno vrijeme ( npr 4 sata kod jednog i 4 sata kod drugog ili neka druga varijanta). Na puno radno vrijeme ( 8 sati dnevno tj 40 sati tjedno) može biti prijavljen samo kod jednog poslodavca. Ako sa u zakonu o obveznom mirovinskom i zdravstvenom osiguranju nešto promijenila bila bih zahvalna da netko dostavi čl.zakona gdje se to vidi.
  6. Subote se inače broje u godišnji odmor. Pravo na slobodni dane za vjenčanje i preseljenje nisu definirani zakonom o radu već pravilnikom o radu svake tvrtke posebno ( ako zapošljava više od 20 radnika). Ako u pravilniku o radu piše da radnik za navedeno ostvaruje pravo na slobodne dane onda na njih imae pravo , a u suprotnom ne. Oni su "dobra volja" poslodavca. Ako je riječ o obrtu ili firmi s manje od 20 radnika poslodavac Vam ne mora dati slobodne dane za gore navedeno ako ne želi.
  7. Možda sam ja krivo razumijela čl.110 ZOR: Ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme može se redovito otkazati samo ako je takva mogućnost otkazivanja predviđena ugovorom. U razgovoru s jednom inspetoricom rada po tom pitanju rekla mi je da radnik mora odraditi ugovor o radu na određeno vrijeme do njegovog isteka . Sve ostale solucije da bi bile sporovedive moraju biti regulirane Ugovorom o radu na određeno vrijeme pa tako i mogućnost prijevremenog raskida ugovora o radu. NAravno ako se poslodavac i radnik dogovore na se ugovor raskine prije njegova isteka to je druga stvar. Ako nema sporazumnog dogovora Ugovor o radu na određeno vrijeme mora se odraditi do njegova isteka. Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje datumom ugovorenim samim ugovorom i kod takvog ugovora nema otkaznog roka. Nisam sigurna što je od ovog točno zanimalo g. friczg
  8. Ugovor o radu na određeno vrijeme ne može se raskinuti prije njegova isteka, osim ako to pravo nije regulirano samim ugovorom.
  9. Dobit se ne mže isplaćivati u gotovini već samo na žiro račun fizičke osobe od 01.07.2011.godine.
  10. Pošto sam se već opekla na temu raskida ugovora o radu, treba mi hitan i stručan odgovor. Zaposlila sam djelatnika 11.07.2011.godine. 16.08.2011.godine poslamo mi je zahtjev za prekidom radnog odnosa koji teče od 16.08.2011, a radni odnos se raskida 31.08.2011.godine. U skladu s tim ja sam već zaposlila novog djelatnika koji mi treba na tom radnom mjestu. Danas mi je ovaj djelatnik koji je tražio raskid ugovora o radu poslao zamolbu da se njegov zahtjev za prekidom radnog odnosa stavi van snage. Ja to ne želim jer sam već našla boljeg i pouzdanijeg radnika. Kako da sada postipim prema ovom radniku koji je prvotno dao otkaz, a sada ga želi povući. Hvala i molim ako je moguće što brži odgovor.
  11. Ako ste bili kod doktora zašto VAm je problem donjeti lječničku dokumentaciju.
  12. Poslodavac Vam ne mora isplaćivati naknadu za prijevoz s posla i na posao , osim ako to nije definirano Ugovorom o radu, a ako je veća firma Pravilnikom o daru ili nekim drugim aktom. Naknada za prijevoz je nazovimmo to dobra volja poslodavca kao i regres i božićnica. Osim u slučaju koji sam gore navela.
  13. Poslodavac Vam ne mora ponuditi novo radno mjesto niti veću plaću, osim ako niste sklopili takav ugovor. Ukoliko ste potpisali da ćete nakon školovanja koje Vam je platio poslodavac raditi određeni broj godina za njega svoju obvezu morate i izvršiti. U protivnom poslodavac ima pravo tražiti da mu refundirate troškove školovanja koje je uplatio za Vas. Napominjem da ste i sami napisali da u Ugovoru o radu nema obveze da Vam se ponudi bolje i više plaćeno radno mjesto. Nekada čovjek ne može dobiti baš sve. Nije baš niti fer da VAm netko plati školovanje a da Vi ne odradite svoju obvezu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija