Jump to content

PrEsVeTli

Korisnik
  • Broj objava

    526
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Objave koje je PrEsVeTli objavio

  1. prije 7 sati , Skywalker007 je napisao:

    Poštovani, sve su to komentari i nagađanja dok ne dođemo s vremenom do pravog odgovora. S vremenom smo saznali koliko su vratili prvih 5% sada ćemo u veljači saznati da li nam je osobni bod kao na rješenju isti bez tog umanjenja 10% pa ćemo onda u ožujku saznati da li usklađivanje ide u omjeru 85:15 što bi moglo biti pozitivno na aktualnu vrijednost mirovine koja je sada 11.77 eura. Nadam se da smo mi umirovljenici pomogli našim kolegama umirovljenicima da si sami izračunaju točan iznos mirovine prilikom povratka 10%.

    Bojim se da od usklađivanja po novoj formuli ne bude ništa prije rujanskog usklađivanja. No pričekajmo prvo usklađivanje pa ćemo biti pametniji . 

  2. prije 7 sati , leonarda999 je napisao:

    Nema zaostataka za lipanj,samo za srpanj,uskladenje ide od 1.7 i 1.1 svake godine.

    Znaci 1.8 dobivamo 5%

    Npr. ko ima  600€ dobice 630 i na to u rujnu najmanje 8.5% (a mozda i vise)pa iznos u rujnu koji dobiva bice 683.55+53,55zaostatak za srpanj

    Odakle vam iznos 5% u vezi usklađenja , nemojte miješati povrat i usklađenjje zbunit ćete mnoge koji ne razumijju razliku

     

  3. Dana 14. 06. 2023. u 20:17, ivana997 je napisao:

    Po pričanju poznanika, za konkretno djelo rizik za kaznenu osuđivanost je jedino ako me netko prijavi. A i u tom slučaju teško ga je dokazat ikome gdje je moje boravište zapravo tako da... 

    Zapravo je vrlo jednostavno jer i boravište morate prijaviti , par razgovora susjedi, poštar, režije i eto prijave kao kuća bilo za prekršaj ili KD , prijavljivali smo i sa manje dokaza pa je prollazilo , doduše zbog lažnih putnih troškova ali isti vrag

  4. prije 23 sati , White Walter je napisao:

    Ne znam, možda zato što imam invalidnost, možda zato što nakon 40 satnog radnog tjedna poslodavac primorava rad svaku subotu, evo pa sad ako netko može odgovoriti. Koji je to zakon koji kaze moras raditi prekovremene sate kada, koliko, itd...?

    Neovisno o osobnom mišljenju zakon je takav kakav je . 

  5. Jesi li neki izbori na pomolu, ako jesu naći će se i sredstva i ukinuti taj HDZ-ov harač , oni ga  donijeli neka ga i ukinu. O toj opciji se šapuće već dvije godine a za svaki glas će se trebati boriti tako da je velika šansa da se to i realizira. 

    Sad po pitanju retroaktivnog djelovanja, vjerujem da neće ali je dovoljno i to povećanje od 10% u naprijed o donošenja zakona o ukidanju zakona  (barem će novinari mrzitelji pisati o tome kao o povećanju povlaštenih mirovina a ne kao o povratu otetoga). 

  6. prije 13 sati , revizor je napisao:

    Prema Nacrtu Državnog proračuna RH za 2023. i 2024. g ne planira se nikavo povećanje tj usklađivanje invalidnina. Ostaje onakva kakva je bil prije 22 godine. Nevjerojatno da na to nitko od braniteljskih udruga ne reagira !

    invalidnine.png

     tko bi to točno reagirao, HVIDRA za njjih znamo da neće jjer bi se zamjerili vrhu i zbogom saborska foteljo, neki drugi - sumnjam, dobro im je i ovako, Treska UHBLPTSSP neće, UDVDR isto su blizu vrhu tako da niti od njih ništa, ostali su premali ... 

    U konačnici braniteljske invalidnine su sasvim OK i ne treba ih dirati barem još 5 godina. 

  7. prije 17 sati , ecwashere je napisao:

    nema tomo s tim ništa, o tome odlučuje predsjednik vlade i samo on

    aj nema, Tomo je jedva i preko one stvari u suradnji sa premijerom vratio 10% koje je morao vratiti jer je milanović (kakav god bio) u zakonu ostavio mogućnost povrata. Bilo je tu svakakvih sranja od tužbi do umalo prosvjeda. 

    Onaj dio kaj je otel akosorica u suradnji sa đakićem možete zaboraviti , nema povrata.

     

  8. C/P Na širokim pregovorima održanim u Banskim dvorima 6. rujna 2022. godine predsjednica SUH-a je zatražila ukidanje oba ova Kosoričina krizna nameta stara 12 godina, što je premijer Plenković vrlo ozbiljno uzeo u obzir i zatražio od ministra Marina Piletića da prouči i riješi taj problem. 

     

    Dakle da prouči (iako ne znam kaj ima proučavati jer ima zakon) i riješi taj problem ( rješenje može biti i u vidu : ne možemo mi tu ništa, to je zakonom doneseno) dakle ne nadajmo se pretjerano ali je fakat lijepo čuti da taj dio nije zaboravljen. 

     

  9. Dana 10. 06. 2022. u 15:11, Skywalker007 je napisao:

    Ovih dana mi se prijatelji iz policije javljaju kako su dobili obavijest da će Sindikati policije vršiti pritisak na Vladu pošto će se nešto mijenjati oko izračuna mirovina da se za djelatnike koji su u službi i koji imaju više od 40 godina staža ukine članak 9a Zakona o pravima mirovinskog osiguranja DVO i PS, kao i ovaj Zakon o uzimanju 10% što je nama svima sporan. Pošto je članstvo u Sindikatima veliko svašta je moguće ali se bojim da bi za bivše vojne djelatnike i policajce koji su u mirovini to moglo opet ostati jer se nigdje o tome u braniteljskim udrugama ne priča stoga mislim da neće to ni ukinuti za nas.

    Ako se ukine zakon tj donese zakon o ukidanju zakona za ovih 10% , onda vrijedi za sve koje je obuhvatio . Obuhvatio nas je zahvaljujući kosorici i đakiću koji su na sastanku hdzeja odlučili da su svi branitelji suglasni sa smanjenjem od 10 % a nisu ostavili opciju povratka tih sredstava iz čega se može zaključiti da su to željeli mlatnuti za stalno. Drugih 10% koje je mlatnuo zoky je vraćeno jer je on sa svojima ostavio opciju povrata tih sredstava.

  10. prije 12 sati , Mandrak69 je napisao:

    HRVI sam sa 40% invaliditeta.Kad su mi poceli isplacivati ivaliditet uvjetovali su me da isplata mora ici preko HPB.Inace mirovinu dobivam preko RBA.Zanima me da li mogu sredstva od invalidnine biti isplacena na RBA.Ako mogu zanima me kome bih se trebao obratiti.Hvala

    Da to uvjetovanje je bilo postojalo ranije, sada možete sami izabrati banku. I kod mene je išlo preko HPB dok nisu povisili naknade pa sam jednostavno otišao do ureda za branitelje i tamo prebacio sve na jednu banku. Treba vam kartica tekućeg računa i zahtjev koji sam napisao sam po uputama referenta.

  11. Na 30. 09. 2021. at 13:00, Jegerbrzq je napisao:

    Dragovoljac sam od 5.8.90.g.PHR,sa carcinomom 13x operiran,ranjavan,bez papira jer 90g se nisu pisali papiri i nije bilo ove tehnike danasnje,2x odbijen na komisiji u mihanovicevoj,ljecem od alkoholizma,psihijatra,psihologa,neurologa,sa PTSP,civilni invalid od 100posto,kako ostvariti prava za HRVI

    Ajmo redom, ranjavani 90-e dakle ako nemate papire nikakve vojne postoji dokumentacija bolnička o sanaciji ranjavanja (bribavite izjave 2 svjedoka vašeg ranjavanja) i potvrdu od postrojbe u kojoj ste bili u tom trenutku. 91 ste sigurno ušli u neku od postrojbi i za sudjelovanje unutar te postrojbe vjerujem da imate dokumentaciju sve do završetka vašeg ratnog puta. Među onim vašim pobrojanim šiframa nisam vidio F43.1 ili F62, koje uobičajeno jesu vezane uz ratne traume. Alkoholizam kao bolest vam doduše stvara smetnju ali ovisi kada vam je utvrđen da li još za vrijeme ratnog puta ili dugo godina nakon toga. Ostale bolesti također ovisi o vremenu dijagnosticiranja dok je kod psihijatriskog liječenja najbitnije da imate kontinuitet liječenja dakle bez prekida. Kada skrpite dokumentaciju o ranjavanja na prvoj crti podnesite tu dokumentaciju i presliku sve dosadašnje i zatražite opet status HRVI ali u suradnji sa područnim uredom za branitelje. Isto tako u područnom uredu pitajte što još morate napraviti za pokretanje postupka. Trenutno nisam siguran da li postoji rok za ponovno pokretanje postupka od zadnje odbijenice nekada je bilo 2 godine, ako postoji rok nakon isteka tog roka uz prikupljenu novu medicinsku i drugu dokumentaciju ponovo pokrenite postupak jer izgubiti nemate kaj osim nešto živaca i vremena. Obzirom da imate djelomično riješen status neka vam taj postupak bude usputni a ne glavni životni cilj.

    I kao što su vam već rekli kolege ostale boleštine je teško povezati sa ratom bez obzira što mislili mi i vi .

  12. Na 23. 11. 2021. at 19:36, Crno Vino je napisao:

    Ja sam danas dobio 20% trajno ali tek za dvije godine, dali se vrijedi zaliti da se smanji na jednu godinu po tom novom zakonu?

    Ovo mi zvuči u najmanju ruku malo čudno, no međutim ako nije problem taj dio rješenja kopirati i postaviti ovdje da vidimo kaj točno piše, možebitno piše trajno od 2023. a do tada privremeno što bi bila još jedna nebuloza.

     

  13. Imam jedno pitanje, oprostite ako je već bilo, međutim kako će se ovo pojavljivati češće možda da raspravimo.

    Naime, određeni dio branitelja nakon novog postupka dobiva veći RVI  neki od 10% neki i više .

    Da li za njih vrijedi :

    - dobivanje određenih dionica za to povećanje

    - dobivanje udjela u fondu branitelja (ako jesu ili ako nisu prodali prethodne udjele) 

    - trebaju li za prednje sami podnositi kakve zahtjeve ili će to automatizmom ured za branitelje po mjestu prebivališta odraditi za njih

     

     

     

  14. Keruzino, dobro su ti objasnili smanjenje, naime sve mirovine više od 3500 kn je Kosorica svojim zakonom odrezala za 10% (uz Đakićev blagoslov u ime branitelja iako ga za to nitko nije ovlastio) , dok je drugih 10% (Milanovićev zakon) ukinuto poboljšanjem uvjeta u državnoj blagajni a što je Milanović u svoj zakon i ugradio. 

    Kosorica nikada nije dala mogućnost povrata tih 10% ovisno o okolnostima a niti jedna vlast nije taj zakon stavila van snage tako da će i u buduće sve mirovine veće od 3500 kn a donesene po ZOPHBR biti rezane za 10% .

     

  15. Na 02. 10. 2021. at 7:41, papazeko12 je napisao:

    Poštovani Profa..

    Vas izračun mirovine je bio točan. Hvala.

    Prvostupanjska invalidska komisija je utvrdila 100 % opće nesposobnosti kao posljedica ranjavanja i bolesti u svezi rata.

    Revizija je taj omjer smanjila na 60% ratni 40% civilni. Nema objašnjenja u riješenju zašto.

    Na osnovu čega su smanjili postotak i sta mogu očekivati o žalbi koju sam poslao ? 

    Unaprijed hvala

    Žalbe slabo prolaze kao i tužbe i traju po nekoliko godina, zaer vam nije jednostavnije kroz 6 mjeseci napraviti obnovu postupka zbog pogoršanja sa dva papira više .

  16. prije 7 sati , huskyCRO je napisao:

    Pošto tata već ima za trajno rvi 20% ako dobije povečanje invalidnosti neče dobiti privremeno već odmah za trajno jer već ima rvi za trajno tu je u prednosti samo što mora praviti ponovo obradu u mirovinskom pa to sve skupa zna potrajati. L. P.

    Ovo možda vrijedi ako se radi o istovjetnom uzroku , ali ako se radi o ranjavanju i trajnom RVI a nakon toga zahtjev po oboljenju ide privremeno rješenje 

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija