Jump to content

tea01

Korisnik
  • Broj objava

    43
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. kupoprodaja spada u obvezno pravo, obvezno je pravo regulirano zakonom o obveznim odnosima. zakon o zaštiti potrošača je zakon koji se primjenjuje kao specijalni, odnosno zakon o obveznim odnosima je generalniji, zbog čega se posebnosti reguliraju zakonom o zaštiti potrošača, a sve što u njemu nije rečeno regulira zakon o obveznim odnosima. upućujem vas na članke zakona o obveznim odnosima koji se tiču kupoprodaje. pročitajte obveze strana u tom ugovoru i shvatite kada je dopušteno raskinuti ugovor. fen bi trebao također biti nekorišten. bitna je razlika u tome što prodavatelj ne može dokazati da ste vi fen koristili jer se isti ne može pri pravilnoj upotrebi oštetiti ili istrošiti u toj mjeri da bi isto bilo vidljivo. jasno je na što ciljate, no uzmite u obzir da je svatko dužan procijeniti rizik svog djelovanja i da se u ovom slučaju uzima da je percepcija o prevari vas i vašeg oca pretpostavljeno jednaka. vašem je ocu bilo jasno što kupuje. iznijela sam vam svoje razloge, tumačenje zakona ne smije biti prepušteno na volju pojedincima. i jedan i drugi zakon u ovom slučaju reguliraju istu materiju. trebali biste uočiti da se jedan i drugi ne isključuju. raskid po jednom zakonu isto je što i raskid po drugom. ako smatrate da nisam u pravu, potrudite se naći istomišljenika na internetu koji se nalazio u istoj situaciji i kojemu je uspjelo vraćanje stvari. vi očigledno zasnivate svoje pravo raskida na prijevari, što je nemoguće na način na koji ste vi to zamislili, jer se tu ne radi o prijevari. uostalom, ako mislite da se radi o tome, obratite se odvjetniku.
  2. pokušavam vam objasniti razliku između situacije kada kupite ženi fen za božić, zapakiran, imate račun i nije korišten, pa ona ipak odluči da bi radije peglu za kosu i iskoristi zakonom određeni rok, vrati proizvod ne navodeći razlog, prodavatelj je dužan primiti stvar i ona kupi svoju peglu, i situacije kada joj kupite majicu, ona je opere arielom i ornelovim omekšivačem i želi je zatim nakon dva nošenja vratiti jer joj se više ne sviđa. uređaj je korišten. nekorišteni biste mogli vratiti bez problema, točno onako kako je i sam prodavatelj naveo. kada biste imali pravo na ovo što tražite? u situaciji da ste sklopili ugovor u kojem vam prodavatelj daje rok od 14 dana za isprobavanje uređaja kako biste vidjeli da li vam odgovara. mislim da je to bio slučaj s nekim jogurtom. "vraćamo novac." to bi bila kupnja na pokus. u vašoj situaciji toga nema. vi ne možete kupiti perilicu i prati robu, naknadno vidjeti perilicu koja je boje vaših pločica pa vratiti jednu i kupiti drugu.
  3. koliko vidim, vi stvar ne želite bez posebnog razloga, odnosno stvar je ispravna, niste uočili grešku, odnosno nedostatak. sklopljen je ugovor o kupoprodaji, a raskinuti biste ga mogli kada bi uređaj imao kakav nedostatak (ZOO, čl 401)
  4. nije kleveta, to je zasebno kazneno djelo. da biste na osnovi toga mogli raskinuti morala bi postojati pravomoćna sudska odluka.
  5. što se tiče zahtjeva. upitno je takvo postupanje. trebao je isto napraviti puno ranije, pogotovo zbog činjenice da je očiglednost nemogućnosti upisa zbog nepoštivanja forme i naknadno uvjetovanje druge strane ukazivala na potrebu za potezima koje sada povlači. problematičnost suđenja će biti jednaka kao i kod svakog drugog spora. najupitnija je, pretpostavljam, mogućnost naplate. recite odvjetniku da vas osigura, tj da traži osiguranje da će stranka biti u mogućnosti udovoljiti svojoj obvezi. zašto se sporiti ako se nemate kako naplatiti.
  6. apsolutno je nebitna činjenica ispunjenja ugovora sklopljenog bez propisanog oblika, s obzirom na činjenicu da je isti sklopljen bez odobrenja, što znači da u pisanom obliku nije ni mogao biti sklopljen. ne samo da je trebao biti sklopljen pisano, već se za raspolaganje imovinom maloljetnika zahtijeva i sudjelovanje javnog bilježnika. o problematičnosti dokazivanja bi se definitivno dalo raspravljati, ali bi trebalo uzeti u obzir i činjenicu priznanja s druge strane. pretpostavljam da je protivna strana priznala primanje novčanog iznosa u sudskom postupku koji je prethodio ovoj raspravi? ispravite me ako griješim.
  7. samo ako je to kazneno djelo pocinjeno prema darovatelju ili clanu uze obitelji. u svakom sluacaju razlozi za opoziv darovanja su ograniceni i takoder postoji rok, a to je 10 godina od predaje dara za nekretnine. tuziti se uvijek moze, ali ako je samo svada sa sestrom u pitanju, ne bi trebali biti zabrinuti.
  8. zakon o prostornom uređenju i gradnji članak 273 stavak 2 nije potrebno
  9. 180 dana je rok. ako se protivi, pred sudom tražite tumačenje ugovora. obnavljanje ugovora ste uzeli kao "ako ne prekinemo - nastavljamo ugovor" na neodređeno, tj. prekidate svoje odnose 180 dana od pisane obavijesti.
  10. na policiji nije da odlučuje o krivnji jedne ili druge strane, već da sasluša strane i prikupi sve činjenice kako od jedne tako i od druge strane. zadatak je suda, ako dođe do suđenja, da odluči tko jest, odnosno nije kriv. činjenica naknadnog javljanja vam jedino može ići u prilog.
  11. ne bi se trebali brinuti. nema kaznenog djela. izazivanje prometne nesreće je prekršaj. kazneno je djelo samo u slučaju teže tjelesne ozljede, ako postoji smrtna posljedica, ili ako je došlo do imovinske štete velikih razmjera (300 000 kuna). ovo bi bio prekršaj. imate svjedoka. pozvali ste policiju. vjerojatno će vas pozvati na razgovor, a i vašeg svjedoka. trebate se držati istine i ponoviti što se dogodilo.
  12. ja se ispričavam. otkazni rok od 6 mjeseci vrijedi za ugovore sklopljene na neodređeno (zakon o najmu stana, čl. 21). inače je otkaz od strane najmodavca propisan za slučajeve neplaćanja, nedopuštenog podnajma, ometanje drugih korisnika, a raskid zbog nanošenja štete i nedopuštenih preinaka. ipak, možete se pozvati na izmijenjene okolnosti koje su nastupile nakon sklapanja ugovora, a koje niste mogli predvidjeti. ipak treba imati na umu da to neće biti razlog prestanka ugovora ako ste u stanju s ostvarenom najamninom unajmljivati stan pogodan za život vas i vaše obitelji. moj je savjet da se što prije obratite svom najmoprimcu. naime, on niti je toliko upućen u svoja prava, niti bi trebao praviti probleme s obzirom na najavljivanje 2 i pol mjeseca unaprijed. uostalom, ako je najmoprimcu ugovor potrebam isključivo radi radnog odnosa, nema potrebe za odjavu.
  13. provjerite sam natječaj, u kojem bi morali biti navedeni načini odnosno razlozi koji bi vam to omogućili te se pozovite na njih. u suprotnom znajte da vas nitko ne može prisiliti na sklapanje ugovora ili ispunjenje obveza koje su suprotne natječaju i svrsi sklapanja posla.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija