Jump to content

zobeni

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zobeni objavio

  1. Treba biti realan. Nikakva apatija nam neće pomoći. Oni koji su se borili u ratu za Hrvatsku trebaju se i u miru boriti jer je ta bitka puno opasnija i suptilnija. Neprijatelja ima na svim stranama, u medijima, u privredi, u raznim službama i udrugama, a bogami i među nama. Zato neka svatko stane ispred ogledala i upita se: koliko sam doprinio ovoj teškoj situaciji? Kada se govori o lažnim braniteljima upitajmo se koliko smo potvrda i ratnih puteva vidjeli koji su neistiniti, a mi smo to prešutjeli. Svjesni smo koliko lažnih PTSP-ovaca ima ili branitelja sa stažom od 0 dana koji su dobili visoke mirovine? Svi oni koji ne vole Hrvatsku to svakodnevno koriste kako bi nam nabijali na nos takve stvari, govorili nam da smo privelegirana kasta i okretali javno mnijenje protiv branitelja. Previše nas je u registru, a premalo nas je na pravim mjestima, pogotovo u medijima i u institucijama ove države.
  2. Komšija mi je u vojnoj invalidskoj mirovini i slučajno sam vidio da ima 8 tisuča i 800 kuna ili oko 1200 eura. Bio je 5 mjeseci u 123. brigadi, završio je srednju ugostiteljsku školu, a nastradao je u saobraćajki, "vraćajući" se s ratišta. U mirovini je već 15 godina, tj. od svoje 32 godine. Ako bude živio hrvatski prosjek za muškarca to znači da će 40 godina biti penzioner. 40 x 12 = 480 mjeseci x 1200 eura = 576 000 eura Drugi komšija je radio 40 godina u Holandiji i ima 950 eura mirovine!
  3. Malo sam se raspitao o onome što Lowrider piše i mogu reći da je u pravu. Dragovojci i branitelji koji su nakon rata ostali u aktivnoj službi, a onda su umirovljeni najgore su prošli! Jedan branitelj koji je prošao sva bojišta od početka do kraja rata prije 2 godine je umirovljen po "povlaštenoj" mirovini tzv. 6a i dobio je 2200 kuna. Kaže mi da to uopće nije braniteljska mirovina, već vojna koji su zakonodavci izmislili kako bi se riješili viška ljudi u vojsci. Istinabog, dobio je i otpremninu od 80-ak tisuća kuna koju je već potrošio na vraćanje dugova i kredita. Danas je socijalan slučaj jer mu supruga ne radi, ima troje djece, pa je prisiljen da skuplja pvc ambalažu. Tragedija!
  4. Nisam imao namjeru stvoriti lošu klimu na forumu, ali smatram da ima puno primjera nezasluženih mirovina u praksi i da je to evidentno na svakom koraku. Neka se svatko zapita koliko osobno poznaje "lažnjaka" i o tome šuti? Pitam i sve časne i istinske branitelje: kada bi država novce koje daje braniteljskoj populaciji uplatila samo onima koji to zaslužuju, a ne i "lažnjacima", kolike bi im onda bile mirovine? Ili da je te novce država upotrijebila za ponovno zapošljavanje branitelja?
  5. Kada čovjek pročita sve komentare na ovome forumu, mora se zamisliti nad svojom sudbinom i sudbinom svoje djece. Pa tko će u ovoj državi raditi, ako ljude od 40-ak godina šaljemo u mirovinu? Meni nije normalno da se većina postova branitelja odnosi na izračun mirovina, koeficijente, udjele u fondovima..., a vrlo malo se komentiraju mogućnosti zapošljavanja, programi stručne pomoći, i općenito inicijative koje bi općenito bile društveno korisne. Kao da se problem branitelja odnosi samo na visinu mirovine? Ili je stvarno tako? Ako izuzmemo obiteljske mirovine poginulih branitelja i najtežih stradalnika, onda bi sve druge mirovine trebalo revidirati, a takvih je u Hrvatskoj 50-60 tisuća. Postavljam nekoliko pitanja: Koliko branitelja je dobilo dijagnozu PTSP-a samo da bi ostvarili veću mirovinu? Koliko ima tzv. stradalnika i mirovina na osnovu razno-raznih oboljenja koji nemaju veze sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu? Koliko je tzv. branitelja ostvarilo mirovinu i mnoge druge povlastice, a da stvarno nisu sudjelovali u Domovinskom ratu? Da ne postavljam dalje pitanja, pokušat ću sam dati i neke odgovore. Država za koju smo se borili, i srećom izborili, ne može plaćati nezaslužene povlastice, a često i kriminalne radnje pojedinaca i udruženih skupina. Veliki broj lažnih okolnosti o stradavanju, friziranih ratnih puteva, neistinitih potvrda mnogih "ratnih" zapovjednika, a koje su se nadopunjavale lažnim dijagnozama korumpiranih lječnika i specijalista, dovele su do inflacije braniteljskih mirovina. I što danas imamo: stvarne branitelje s punim ratnim stažom i s "povlaštenim" mirovinama od 2-3 tisuće kuna i one koji su dobili 8-9 tisuća kuna na prijevaru i lažne papire. Politika koja je do ovoga dovela i neefikasna državna administracija sada kada je voda došla do grla smanjuje povlaštene mirovine za 10%. I onima koji su je zaslužili i onima koji je uživaju nezasluženo. Uvjeren sam da zbog toga najviše ispaštaju istinski branitelji koji su se borili za pravednu i poštenu Hrvatsku.
  6. Ma dobro, mislim da je termin "nasljedna" iz pitanja pogrešno postavljen, a da se pn prvenstveno odnosi na to da li supružnik ili djeca nakon smrti osobe koja je primala takvu mirovinu (po članku 6a) mogu u skladu sa zakonom istu "nasljediti". Dakle, to je mirovina kao i svaka druga i nema razlike. Ovo pišem iz razloga jer mnoge djelatne vojne osobe to pitaju.
  7. Mirovina po članku 6a je kao i svaka druga mirovina (starosna, prijevremena starosna, invalidska) nasljedna u skladu sa zakonskim uvjetima.
  8. Nažalost, čitajući na ovom forumu komentare izgleda da je opća nesposobnost bolja od djelomične, trajna invalidnost od privremene, F62 od F43, pogoršanje bolesti od poboljšanja itd. Tužno je što je država napravila braniteljima, što se sve radi zbog gole egzistencije tj. visine mirovine.
  9. Otpremninu bi trebao dobiti oko 01. lipnja, aa mirovinu za 10-ak mjeseci.
  10. Možda će ovaj komentar izazvati negativne reakcije, ali ću ga ipak napisati. Prvo: osobe koje se liječe od PTSP-a često koriste terapiju medikamentima koja bitno utječe na sposobnost upravljanja vozilima. Drugo: na izvanredne lječničke preglede trebaju se zvati svi oni vozači kojima zdravstveno stanje utječe na sposobnost upravljanja vozilima. Dakle, ne samo osobe koje imaju PTSP, već svi vozači kojima su bolesti kontraindicirane s vožnjom, za što MUP treba imati ažurne podatke dobijene od zdravstvenog sustava. Na kraju, osobno znam nekolicinu branitelja koji su na dijagnozu PTSP-a išli samo da ostvare HRVI, a shodno tome i određene materijalne povlastice kao što su: veće mirovine, dobijanje kredita ili stana, dionice, oslobađanje od plaćanja pristojbi i sl. Sada kada su to putem PTSP-a i ostvarili htjeli bi i ovce i novce! Međutim, ja njih ne okrivljujem, svatko ima svoj vlastiti moral i principe. Nažalost, država je tu pogriješila jer nije transparentno i pošteno statusno riješila cjelokupnu braniteljsku populaciju, pa zato danas 13 godina iza rata ne znamo tko je sve bio hrvatski branitelj. I onda se čudimo prosvjedima, prijetnjama. samoubojstvima...
  11. Nije mi jasno kako je moguće da prije 5 godina imaš super vid, a sada ne možeš proći lječnički? Uzmi naočale, ako nije riječ o nekoj težoj ozljedi ili bolesti.
  12. Prosjek može prevariti jer neko s 1.000 kuna i netko s 7.000 kuna u prosjeku imaju 4.000 kuna. Znam jednog kovinotokara koji je u ratu nio zapovjednik nekog diviziona ili bataljona, mislim da je imao čin bojnika, a danas ima mirovinu od 10.000 kuna, a ima 40 godina.Pa izračunajte koliko će on koštati državu.Kako je sredio papire to samo Bog ili neka dijagnoza x zna!
  13. Evo ti primjer iz stvarnog života pa neka ostali prosude: dočasnik (nadnarednik), trenutno radi u kopnenoj vojsci, 46 godina, SSS, (električar),u HV od 1991. godine, prošao većinu ratišta, s beneficijama ima 32 godine mirovinskog staža. Sada ga tjeraju u mirovinu (čl. 6 ili 6a). Imao je sreće da u ratu nije bio ranjen, nije "tražio" niti je evidentiran kao PTSP. Na mirovinskom mu izračunali mirovinu od 2800 kuna, koja, da istaknem, nije po Zakonu o braniteljima. Ima troje djece, supruga mu nezaposlena. E, kompa, takvih slučajeva ima još mnogo.
  14. Za DVO postoji poseban Zakon, izdvajam sljedeće: Članak 6. Na temelju rješenja nadležnog ministra, odnosno predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost o prestanku službe zbog potreba službe osiguranik može ostvariti pravo na starosnu mirovinu, bez obzira na godine života, kada navrši mirovinski staž od najmanje 30 godina, od toga najmanje 15 godina mirovinskog staža na dužnostima, odnosno na poslovima na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem prema odredbama ovoga Zakona.
  15. ####################################################
  16. Evo danas je Sabor izglasao, imate link: http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=21265 Dakle, nema govoru o nekakvom članku 6b ili nekakvih 75%, 80% ili 85% visine mirovine u odnosu na plaću jer je to nerealno i to se ne može financirati. I ovako država jedva financira mirovine, plus što se još uvijek stvaraju novi mlađi umirovljenici na osnovu PTSP-a (stvarni ili lažni) koji na ovome forumu govore de je 5000 kn mala mirovina!!!??? I još da dodam, NATO ne plaća nijednoj svojoj članici nikakve vojne mirovine, to je problem financiranja i organizacije mirovinskih sustava svake države zasebno. I budite uvjereni da NATO ne će tjerati ljude iz 91. godine iz sustava, već samo traži ispunjavanje određenih standarda (civilne i vojne škole, znanje engleskog jezika i sl.). Svi koji su to željeli, imali su poslije rata priliku za doškolovanje, šteta ako je nisu iskoristili!
  17. Rekao je ministar da će biti povećanje plaće od prosječno 10% za djelatne vojne osobe, negdje bi krenulo od svibnja ove godine. Opet se na forumu vrti stara priča, ja sam za to da pravi branitelji i invalidi imaju visoke mirovine, a "lažnjake" bi trebalo na sud. Nažalost, puno se "lažnjaka" provuklo, vidim ih svakodnevno u svojoj okolini i normalno je da takvi iritiraju one koji još uvijek rade za manju plaću od njihove mirovine.
  18. Sigurno ima dosta slučajeva da se stjecanje dijagnoze PTSPa-a pretvorilo u iznalaženje nove mogućnosti za ostvarenje egzistencijalnih prava, a ne kao stvarna bolest ili medicinska posljedica sudjelovanja branitelja u ratu. Primjećujem u svojoj okolini dosta osoba koje su sasvim normalne, ali idu na dijagnozu PTSP samo da bi ostvarili povoljniju mirovinu ili neka druga prava koja imaju kao HRVI. Nažalost, u mnogim situacijama to je postao unosan biznis za pojedince i idealna podloga za stvaranje korupcije u sistemu, jer se doktori potkupljuju ili se plaćaju izmišljene dijagnoze. Trebamo biti svjesni da su to činjenice i ne smijemo zatvarati oči pred njima. Ovaj forum treba poslužiti da se na objektivan i kulturan način sagledaju svi problemi braniteljske populacije.
  19. Slažem se sa svima koji tvrde da mirovina 6a nije dobra. Mnogi djelatne vojne osobe koje nisu perspektivne bile su prisiljene otići u takvu mirovinu i sada jedva preživljavaj.Većina ima mirovinu 2000-2500 kn, a da su prošli cijeli rat i imaju 15 godina djelatne službe. Normalno, sada se pitaju tko je tu zapravo lud, oni koji su časno branili domovinu i odradili 15 godina službe i otišli u 6a ili oni (nisu to pojedinačni slučajevi) koji su za nekoliko mjeseci rata sebi sredili PTSP i invalidnost, "osvojili" su stanove i sada uživaju mirovine od 7-8 tisuća kuna?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija