Jump to content

Perzephone

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ja bih osobno tražila. Punoljetno dijete može otvoriti svoj račun u banci i ne treba mu više ''posrednik'' za primanje uzdržavanja. Pogotovo ako seli u drugi grad radi studija.
  2. Ako Vam je dijete već punoljetno da li i dalje uplaćujete alimentaciju majci na račun ili ste tražili da se to promijeni, da uplaćujete izravno djetetu?
  3. Update - vjerovali ili ne, županijski sud je poništio prvostupanjsko rješenje samo dan nakon zaprimanja spisa! Jedan dan! Zbog ''bitnih povreda''. Zasad jedino to vidim na E-Građani. Odlučivala samo jedna sutkinja.
  4. Morate podnijeti žalbu na novo rješenje. U žalbi možete ukazati na propuste do kojih je očito došlo prilikom izricanja prvog rješenja. Možete i zatražiti izuzeće CZSS.
  5. Pa u trenutku kad sudac donese presudu treba valjda uzeti u obzir aktualnu situaciju a ne situaciju od prije godinu dana. Ne može u presudi ignorirati činjenicu da su djeca napunila 18 i da Vi više niste njihova zakonska zastupnica.
  6. Punoljetno dijete je punoljetno dijete. Ako je na redovitom školovanju to ga ne čini maloljetnim ili ''manje punoljetnim''. Ako djeca ne upišu fakultet onda je otac dužan plaćati alimentaciju još godinu dana nakon njihovog završetka srednje škole, a ako se u tom razdoblju ne uspiju zaposliti. Napominjem da nisam pravnica - ovo je laički.
  7. Za punoljetnu djecu nema zakonom zajamčenog minimalnog iznosa. Ovo sam našla na tu temu: Visina iznosa koji su roditelji dužni plaćati punoljetnom djetetu ovisi o njihovim financijskim mogućnostima s jedne strane i potrebama uzdržavane osobe s druge strane, s time da se se u slučaju spora ne primjenjuju Odredba o minimalnim novčanim iznosima za uzdržavanje koju propisuje ministar nadležan za poslove socijalne skrbi, a koji predstavljaju minimum iznosa ukupnih materijalnih potreba za mjesečno uzdržavanje maloljetnog djeteta u Republici Hrvatskoj. Određivanje uzdržavanja u odnosu na punoljetno dijete propisano je čl. 316. st.2. Obiteljskog zakona.
  8. Možete od CZSS tražiti isplatu jednokratne financijske pomoći. Trebate otići osobno u centar, tražiti da Vam daju obrazac (zahtjev) za isplatu pomoći i da Vam kažu koju dokumentaciju trebate priložiti (potvrdu škole o redovitom školovanju, bilo kakvu potvrdu koja dokazuje bolest majke itd.) Ako smatrate da Vam socijalne radnice ne pomažu, a trebale bi, teško se možete žaliti na njihovo postupanje ukoliko nemate pisani trag da ste im se službeno obratili za pomoć. Zato je važno da s njima nikada ne komunicirate preko telefona nego da inzistirate da Vas prime osobno u centru. Nakon svakog razgovora sa strankom u centru se obavezno sastavlja zapisnik,a istinitost sadržaja istog potpisom potvrđuju svi prisutni. Ako niste zadovoljni sa sadržajem zapisnika, ili ako smatrate da je nepotpun, tražite da se ispravi/dopuni i tek kad ste zadovoljni onda ga potpišite. Primjerak zapisnika ćete dobiti i važno je da ga čuvate. Nakon što podnesete zahtjev za isplatom pomoći će centar morati donijeti rješenje kojim Vam se zahtjev ili uvažava ili odbija. Na to rješenje, ako ste nezadovoljni, možete izjaviti žalbu. Probajte stupiti u kontakt s Udrugom ''Korak u život'' - oni Vam možda mogu pomoći savjetima i eventualno stipendijom ukoliko uspijete upisati fakultet. Sretno.
  9. Hvala puno na informacijama! Drago mi je čuti da ovo sa ''čekanjem u ladici'' nije ništa neobično....Da, svjesna sam da žalba ne odgađa izvršenje rješenja. Mogu samo pitati, kad kažete ''vrlo brzo'', da li je to mjesec, mjesec i po dana? I da li o žalbi odlučuje sudsko vijeće ili samo jedan sudac/sutkinja?
  10. Dobar dan svima. Ako netko može pomoći s ovim bila bih zahvalna: općinski sud je prije dva mjeseca donio rješenje o privremenoj mjeri za maloljetno dijete. Na rješenje je u zakonskom roku uložena žalba. Spis predmeta je tek jučer dostavljen županijskom sudu na odlučivanje o žalbi. Da li je normalno da je spis stajao toliko dugo u ladici, dok nije poslan dalje? Obzirom da je riječ o tzv. hitnom predmetu, jer se tiče maloljetnog djeteta, koliko se približno, u praksi, čeka na odluku drugostupanjskog suda? Hvala svima na odgovorima.
  11. Nažalost suci postupaju kako CZSS kaže. Kad sudac ovršitelj (kako se već zove) dođe na adresu i ako CZSS kaže ''treba održati stručni razgovor'' sudac će samo reći OK.
  12. Baš sam otvorila članak 519 OB-a, kaže da se ovrha može odgoditi kad se djetetu nalaže stručn razgovor. Bit će da je to to. Ono, dijete odbija, pa se potom nalaže ''stručni razgovor'' da ga se privoli na odlazak prigodom sljedećeg pokušaja.
  13. Hvala puno na svim odgovorima. Evo ovako: CZSS je podnio prijedlog o ovrsi i sutradan je sutkinja donijela rješenje u kojem piše samo: RJEŠENJE O OVRSI / Sud određuje predloženu ovrhu, temeljem određene privremene mjere. To je to. Ispod toga datum (prošla su 33 dana) i pouka o pravnom lijeku (...žalba ne odgađa provedbu ovrhe). Žalba je izjavljena ali naravno to nema veze...Ne znamo uopće što napraviti više.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija