Jump to content

Radnik uzeo iz ureda radnu knjizicu i ostale dok....


anonimno

Preporučene objave

Trebala bi pomoc, ako mi itko moze odgovoriti.

Radnik koji je radio u racunovodstvu je javio da je na bolovanju , doznake nije nikad donio, rekao je da je u nemogucnosti. Nakon tri tjedan radnik se pojavio u uredu i rekao da je jos uvijek bolestan, nikakve dokumente nije donio.

Nakon 3 tjedna mu je odluceno uruciti otkaz ali je i ustanovljeno da je u meduvremenu odnio iz ureda, radnu knjizicu, prijavu za zdravstveno, mirovinsko...Da li netko ima ovakvo iskustvo, vjrujem da se moze dici kaznena prijava, takoder kako ga se moze odjaviti , bilo kakva informacija ce biti korisna.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a) prijava MUP-u zbog osnovane sumnje na kradju poslovne dokumentacije u smislu dokumenata koji pripadaju doticnoj i ujedno sumnjivoj osobe

 

b) uz izvrsenu prijavu MUP-u, traziti od njih ocitovanje o ustanovljenim cinjenicama

 

c) temeljem Zakona o radu te clanka koji propisuje nepojavljivanje djelatnika na radnom mjestu neopravdano vise od x dana, napraviti odgovarajucu dokumentaciju (otkaz ugovora o radu, utemeljen na clancima koji propisuju takovo ponasanje/sankcioniranje djelatnika)

 

d) prije konacne predaje cjelokupne dokumentacije, konzultirati se sa inspekcijom rada kako ne biste imali kasnije (nepotrebne) posljedice

 

e) prilikom odlaska na inspekciju rada obavezno ponijeti maticnu knjigu radnika i prijavu MUP-u, zatim pribaviti fotokopije prijava sa RFMIO i HZZO , te priloziti potvrdu o preuzimanju radne knjizice od djelatnika

 

f) djelatniku istovremeno poslati opomenu pred tuzbu za osnovanu sumnju u djelo kradje, te priloziti prijavu MUP-u, dati mu rok od 48 sati za povrat dokumentacije po prijemu pismene opomene

 

g) angazirati odvjetnika koji ce Vas u cijelom postupku zastupati, tu cinjenicu u opomeni navesti kao i cinjenicu da ce dodatno snositi sve troskove daljnjih postupaka

 

h) te u cilju mirnog rjesenja da se u to i to vrijeme (paziti na rokove) na taj i taj dan ima javiti sa svom dokumentacijom kako bi se odustalo od daljnjih postupaka.

 

Ne zvati telefonom, ne dizati ton, ne prijetiti, ne osobno kontaktirati, samo pismeno sve sa povratnicom.

 

Dopuna : provjeriti kod njegovog lijecnika status i cinjenice o bolovanju. To svakako morate saznati, jer djelatniku ne smijete dati otkaz za vrijeme otvorenog bolovanja ! To sto Vam nije donio doznake ne znaci da nije otvoreno bolovanje ! Zato morate paziti na to i svakako to saznati !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa dobro jel ti znaš kakve gluposti pišeš???

 

Kakva krađa? Kakva poslovna dokumentacija???

 

Radna knjižica je javna isprava koja NIJE vlasništvo poslodavca već radnika! Prema tome, ne možeš ukrasti nešto što je ionako tvoje. Nema tu nikakvog kd krađe.

 

Nadalje, policija ti nije dužna niti će ti polagati račune o onome što radi pa uopće nema svrhe niti potrebe tražiti ih da te o bilo ćemu obaviještavaju a kamoli ne o poduzetim mjerama.

 

Za povredu radne obveze neće nikako TUŽITI rradnika (sic!) već će mu pimenim putem ukazati na povredu (te nakn toga urućiti otkaz), na što ovaj ima pravo u zakonskom roku uložiti zahtjev za zaštitu prava ili nakon toga tužiti poslodavca.

 

I na kraju, koko uopće možete nekome dati uputu da se o zdravstvenom stanju radnika informira kod njegova liječnika??? Odnos liječnik pacijent je povjerljiv i privilegirani odnos koji teško da i sudski nalog može ugroziti.

 

Svašta se ovdje može pročitati....ali da ovako nešto napiše pravnik ne mogu vjerovati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry, ja nisam pravnik (1).

 

Svako odnošenje stvari (pa tu i spada poslovna dokumentacija, riječ je o prijavama na RFMIO i HZZO koje pripadaju i dokumentacija su poslodavca, a ne radnika, on ima svoje primjerke) bez dozvole nadređenog (vlasnika) je krađa.

 

Takodjer, radna knjizica jest vlasnistvo djelatnika, ali ju je duzan poslodavac cuvati (pa prema tome i odgovara za nju) sve do trenutka kada je vraca djelatniku (na zahtjev djelatnika, ali o tome tada mora postojati potvrda - potpis o preuzimanju radne knjizice). Ako je radnik nije preuzeo (nema potpisa), tko je onda odgovoran za radnu knjizicu ? Ako ste Vi u pravu, onda navali narode na racunovodstva, uzimajte radne knjizice ! Svasta !

 

Krađa je kazneno djelo (ili možda nije, navali narode, nosite dokumentaciju iz poduzeća !!!!).

 

Poslodavac ne smije dati otkaz djelatniku ako je isti na bolovanju, o čemu je djelatnik obavijestio poslodavca (ali NIJE predočio dokumentaciju).

 

Poslodavac ne traži od liječnika niti ga se to tiče, zbog čega je isti na bolovanju, nego DA li JEST ili NIJE otvorio bolovanje jer isti nije predočio

 

Prema tome, osoba koje je postavila pitanje jasno daje do znanja da je nesto UKRADENO.

 

Osoba koja je postavila pitanje (poslodavac ?) tvrdi da se radniku urucuje otkaz. Pogresno, jer za vrijeme otvorenog bolovanja to ne smije uciniti ! (Zakon o radu).

 

Poslodavac ne zadire u odnos lijecnik-pacijent, ali ima pravo znati da li je otvoreno bolovanje ili ne.

 

Neke stvari pogresno postavljate na noge i to s krive strane. Osoba koja je postavila pitanje ne zeli tog djelatnika, nije ga duzna drzati u radnom odnosu (neopravdani izostanci ako nema otvorenog bolovanja), taj djelatnik KRADE (uzima bez dopustenja) - nije bitno sto - danas je dokumentacija, sto ce biti sutra ?

 

Pa dajte jos jednom procitajte i pokusajte shvatiti o cemu je ovdje rijec !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gosp. Gaiusle, ne bih se složio sa vama u nekoliko stvari:

- ne bi se radilo o KD krađe čl. 216 KZ (motiv počinitelja i materijalna korist) već bi prije rekao o KD "samovlast",

- od MUP ne ćete dobiti očitovanje, već izvješće o poduzetim mjerama i radnjama,

- liječnički kodeks ne dozvoljava bilo kome odgovarati o statusu pacijenta, čak u nekim slučajevima (primerice "slučaj Glavaš" )ni zakonodavac neće dobiti potrebitu liječničku dokumentaciju ili traženo postupanje, radi se o zaštiti pacijenta,

 

a sve ostalo veže se na gore iznjeto. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno je zakon, drugo je praksa.

 

Rijec je o papirima. Dokumentacija.

 

Dva papira nisu vlasnistvo tog djelatnika.

 

Uzimanje dokumentacije koja mu ne pripada nije samovlast, nego kradja.

 

Saljete pogresnu poruku. Poruka da je nesto samovlast, jer se ne radi o materijalnoj koristi, te se stoga moze ukrasti dokumentacija, lako moze biti protumaciva kao "uzmimo svu dokumentaciju iz firmi koja ne nosi nikakvu korist" jer ne mozemo biti kaznjeni za nju. Sorry, tu nesto ne stima.

 

Ispravna poruka jest : nitko ne moze bez odobrenja uzimati poslovnu dokumentaciju (a sto u ovom slucaju jest). Ako je bez odobrenja, onda je kradja, nebitno sto se radi o prijavama za RFMIO i HZZO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnik nije na bolovanju jer ga nije ni otvorio niti predao potvrdu! Radniku se može otkazati ugovor o radu za vrijeme bolovanja. Da si pravnik takve bi stvari znao, ovako pišeš ono što ti misliš da je točno a nije. Neodgovorno...

 

Uzimanje radne knjižice kako je opisano nem bitna obilježja kd krađe.

 

Puno zujiš (pišeš)al malo meda daješ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnik koji je radio u racunovodstvu je javio da je na bolovanju , doznake nije nikad donio, rekao je da je u nemogucnosti. Nakon tri tjedan radnik se pojavio u uredu i rekao da je jos uvijek bolestan, nikakve dokumente nije donio.

 

Kako bi uopce itko, a najmanje Vi, mogli znati da li je djelatnik na bolovanju ili ne ? To što on nije donio dokumente o otvorenom bolovanju, to ne znači ništa. Mogao ih je čak i nenamjerno ne donijeti !

 

Usput, koji članak Zakona o radu dozvoljava otkaz djelatniku za vrijeme bolovanja ?! To će biti vrlo zanimljivo za mnoge poslodavce ... hvala unaprijed na odgovoru !

 

Hvala na komplimentima o zujanju. Cijenim.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Donekle bih se složio s vama, ali nisam mislio na to da je isto otuđio iz koristoljublja, već uzeo neka prava u svoje ruke. Govorim o konkretnom slučaju, gdje bih rekao da radnik više iz određenih razloga nije htio raditi u poduzeću (napominjem samo nagađanja).

No u pravu ste, nema druge strane priče, te nema i pravovaljanih činjenica.

Jedan na jedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam dobio odgovor o konkretnom clanku Zakona o radu koji dozvoljava da za vrijeme bolovanja djelatnik smije i moze dobiti otkaz Ugovora o radu.

 

Zato je bitno da poslodavac dodje do cinjenice da li je radnik na bolovanju ili nije. Poslodavca se ne ticu i nema prava na saznanja o razlozima bolovanja, to je tocno. Ali, da li je bolovanje otvoreno i kada, to svakako mora znati.

 

Nepoznavanje cinjenice o otvorenom bolovanju poslodavcu nece smanjiti kazne koje ce uslijediti u slucaju otkaza Ugovora o radu za vrijeme bolovanja, a da ne govorim o mogucnostima koje tek tada djelatnik stjece !

 

Nepoznavanje cinjenice o bolovanju nece i ne moze opravdati poslodavca za pogresno postupanje !

 

Btw, upravo odvjetnici i pravnici su me naucili da citam kako mi pase, a suci su me dodatno poucili da to i tumacim u svoju korist. Funkciornira vrlo dobro i pomaze na sudu.

 

P.S. Bilo mi je ugodno caskati i dodatno nesto nauciti. Jos uvijek cekam spomenuti clanak Zakona o radu, ali sada moram ici. Vracam se s puta u kasnim vecernjim satima, zato Vas sada sve skupa lijepo pozdravljam !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zašto poslodavac "pretpostavlja" da je radnik "ukral" dokumente?

Možda ih je ukral netko iz računovodstva tko mrzi tog radnika.

Možda je sam poslodavac bacil u smeće dokumente jer mu je neko prodal foru da može dati otkaz radniku ako mu ne donese doznake od doktora, pa misli da je idealno rješenje riješiti se radnika tako što će ga optužiti za otuđenje svih svojih papira i nedonošenje doznaka.

Poslodavac ima pravo nazvati liječnika i pitati da li je radnik na bolovanju jer da tvrdi da je, a nije donio doznake. Liječnik smije odgovoriti na to pitanje ali ne smije reći zašto je radnik na bolovanju (mada to nije problem skužiti kada u doznaci piše šifra bolesti). Poslodavac ne smije dati izvanredni otkaz radniku samo zato što mu nije dostavio doznake.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija