Jump to content

Hasis 1,2 g


anonimno

Preporučene objave

Na ljeto 2005. uhićen sam sa 1,2 g hasisa. Optužen sam po članku 173 Kz stavak 1. U 10 mj. iste godine sam i osuđen na novčanu kaznu od 2000 kn. Nikakvo suđenje nije bilo održano, već mi je samo na adresu došla presuda.

U tom trenutku sam samo želio da sve to skupa prođe te nisam ništa poduzimao. Platio sam kaznu i pomirio se sa sudbinom.

Iskreno, nisam stalni konzument droga te se moj kontakt sa njom svodio na nekoliko jointa godišnje i nista vise.

Sada nekon određene vremenske distance osjećam se vrlo glupo sto sam radi takve banalne stvari usao u kaznenu evidenciju.

Interesira me da li je postojala mogućnost (s obzirom na količinu) da se tada izvučem samo s prekršajem?

Da li je sada moguće ponovno otvoriti to pitanje, jer pravo suđenje nikad nije ni održano?

U koliko u budučnosti dođe do malo labavijeg odnosa države prema lakim drogama, da li postoji šansa da ova količina za koju sam ja osuđen ne bude tretirana kao kazneno djelo i da li cu ja ukoliko do toga stvarno dođe i dalje ostati u kaznenoj evidenciji iako to djelo tada neće biti kazneno?

 

Molim vas za pomoć!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek postoji mogućnost da izvanrednim prvnim lijekom tražite ponavljanje postupka. Međutim šanse za to su toliko male da se ja uopće ne bih time više zamarao ni pomišljanjem.

 

Tada ste mogli izjaviti prigovor u roku 8 dana protiv Kaznenog naloga (jer pretpostavljam da ste to dobili) i sve bi išlo u redoviti postupak (suđenje). Međutim sumnjam da bi i tada drugačije sve prošlo jer bi dokazi ,vjerujem svi, bili protiv vas.

 

Napominjem da će nmetko možda pomisliti da se radi o beznačajnom djelu s obzirom na količinu, ali njih upućujem na presudu Vrhovnog suda po kojoj se tolika količina ne smatra beznačajnim djelom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru.

 

Sve što ste naveli stoji, a s obzirom da sam i ja onda razmišljao kao i vi sada, jednostavno sam htio da sve skupa što prije prođe.

 

Međutim nije mi jasno što ste htjeli reći u ovom zadnjem dijelu.

 

Što je to što neko djelo čini beznačajnim ili značajnim?

O kojoj količini hašiša bi se trebalo raditi da bi se ona tretirala kao beznačajna?

Što se događa s onim ljudima koji su ušli u kaznenu evidenciju kao počinitelji nekog djela koje u međuvremenu prestaje biti tretirano kao kazneno? Da li to znači da se i oni brišu iz te evidencije ili ne?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Beznačajno djelo

Članak 28.

"Nema kaznenog djela iako su ostvarena njegova zakonska obilježja ako je djelo očito beznačajno s obzirom na način postupanja počinitelja, njegovu krivnju i nastupjelu posljedicu za zaštićeno dobro i pravni sustav."

 

Zakon znači ne definira što to znači u svakom pojedinomslučaju za svako djelo, već je to iskristalizirala sudska praksa (doduše čak ni to nije ujednačeno na svim sudovima).

 

Iz prakse vam mogu reći da su to količine manje od jednog grama marihuane, ali kada se radi o težim drogama i za 0,2 grama se kažnjava!

 

Vaše djelo nije prestalo biti djelo, a prema najvaljenim izmjenama zakona u idućih par godina ni neće prestati biti kazneno djelo, pa vam kaznena evidencija ostaje još koju godinu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Na ljeto 2005. uhićen sam sa 1,2 g hasisa. Optužen sam po članku 173 Kz stavak 1. U 10 mj. iste godine sam i osuđen na novčanu kaznu od 2000 kn.!

 

vama u 10 mj. 2008 nastupa rehabilitacija, i vi će te biti osoba sa čistim izvatkom iz kaz. evidencije..dakle, neosuđivana osoba..

 

ovo prihvatite kao dio odrastanja i zaboravite..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija