Jump to content

Koje je ovo kazneno djelo i jeli?


Smarttti

Preporučene objave

Postovani forumasi i clanovi legalisa imam pitanje ako neko strucan posjeduje znanje. Kako nebi iznosio doslovno situaciju iznjecu je u identicnom primjeru.

Recimo do neke kuce postoji put , vlasnik puta je netko drugi. Medjutim pojavi se treca osoba koja kontaktira vlasnika kuce i kaze kako je on kupio put. Osoba ga kontaktira te se predstavi kao novi vlasnik puta i kaze ako mi nedas 10 jabuka nesmijes koristiti taj put (vlasnika kuce). Vlasnik kuce se dogovori da ce mu dati 10 jabuka ali onda ce to biti vid kupoprodaje u kojem on postaje vlasnik puta i time se stvar rjesava kod biljeznika i u katastru. Pristanu na to obadvije strane. U medjuvremenu vlasnik kuce preda 10 jabuka vlasniku puta i vlasnik puta izbjegava prepis puta. A taj isti vlasnik puta je recimo vlasnik standa na trznici gdje je prodao jabuke te je tako ostvario novcanu korist.Postoji li ovdje kazneno djelo prevare ili iznude a mozda i obadva? 
 

sa postovanjem. 

uređeno: od Smarttti
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Smarttti je napisao:

biti vid kupoprodaje u kojem on postaje vlasnik puta i time se stvar rjesava kod biljeznika i u katastru

Ili je kupoprodaja ili nije - kakav je to nazovi "vid kupoprodaje", te kako je vlasnik kuće predao 10 jabuka unaprijed bez ishođene tabularne izjave (računa - u kontekstu  primjera s jabukama) od prodavatelja, kako bi on, kao kupac tog puta, mogao provesti taj kupoprodajni ugovor u zemljišnim knjigama.

Tražite ga da vam izda tabularnu izjavu, kao što kod svake kupovine vjerojatno tražite račun prilikom plaćanja robe (vaših jabuka).

Nema u toj transakciji spomena " o kaznenom djelu prevare ili iznude", odnosno prodavatelj nema nakon izdane tabularne izjave nikakvu obvezu u svezi provedbe  kupoprodajnog ugovora, dalje je provedba ugovora na kupcu.

Čemu te jabuke (nismo u osnovnoj školi), mislim da tim načinom iznošenja problema vrijeđate inteligenciju kolega pravnika na ovom forumu, ali i moju makar sam samo tehničke struke...

Što se u stvarnosti odvijalo?  Što to podrazumijevate: "time se stvar rjesava kod biljeznika" - kakav akt ste potpisali kod jb?  

A pod katastar vjerojatno mislite na gruntovnicu.

(Usput, kako je vlasnik kuće izgradio legalnu kuću, a da prije toga nije osigurao pristup do svoje građevinske čestice na kojoj se nalazi kuća  barem  preko puta u pravu služnosti, i po mogućnosti pravo služnosti upisao u zk, ali to je primjedba stvarno samo usput).

uređeno: od Antuntun56
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija