Jump to content

Moze li restoran raditi bez uporabne dozvole?


Smarttti

Preporučene objave

Novčane kazne su propisane člankom 162. Zakonom o gradnji (u poglavlju prekršaji investitora), a ovisi o pravnoj strani investitora – da li je pravna ili fizička osoba. Kazne su još uvijek izražene u kunama budući da nije poslije 2019. godine bilo izmjene spomenutog zakona (NN125/19).

Za nepoštivanje zakonske obveze iz članka 136.stavak 1. (ishođenje uporabne dozvole), prema članku 162. stavak 2. točka 13. ukoliko koristi građevinu ili njezin dio bez uporabne dozvole predviđena je novčana kazna za pravne osobe u svojstvu investitora od 25.000 kndo 50.000 kn, a za fizičku osobu za isti prekršaj predviđen je iznos novčane kazne od 15.000 kn do 30.000 kn. Isti iznosi nočane kazne su predviđeni i za vlasnike građevine ako rabi ili stavi u pogon građevinu bez uporabne dozvole.

Pa vi to prevedite u iznose iskazane u eurima (ako investitor ima love za aktivnosti navede u prethodno objavljenim postovima na tu temu, ovi iznosi kazni će mu biti mačji kašalj, ako se nađe netko tko bi mu propisao prekršajnu kaznu) :propis:

Zakon o gradnji nije se izjasnio u pogledu zatvaranja građevine (jer je to pitanje regulirano posebnim zakonom - Zakonom o državnom inspektoratu), pa je takvo postupanje u nadležnosti građevinske inspekcije.

S obzirom da prema osnovnom Zakonu o državnom inspektoratu (NN br. 115/18), djelokrug građevinske inspekcije obuhvaća člankom 25. stavci 1. i 2.:

(1) Inspekcijske poslove nadzora građenja, provedbe stručnog nadzora građenja, održavanja i uporabe građevina obavlja građevinska inspekcija.

(2) Poslovi iz stavka 1. ovoga članka podrazumijevaju obavljanje inspekcijskog nadzora provedbe zakona i drugih propisa kojima se uređuje između ostalih navedenih:

         - uporaba građevina i održavanje građevina

 Slijedom iznesenog građevinski inspektor je ovlašten da donese rješenje u svezi zatvaranja spomenutog restorana, odnosno  rokova ishođenja uporabne dozvole, ukoliko tijekom inspekcijskog nadzora utvrdi slijedeće činjenično stanje - da restoran nema ishođenu uporabnu dozvolu.

Opet se postavlja retoričko pitanje: Kako je taj restoran dobio radnu dozvolu, jer u postupku izdavanja uporabne dozvole sudjeluje čitav niz inspekcija u svrhu ispunjavanja uvjeta za izdavanje uporabne dozvole (sanitarna, protupožarna, te inspekcija rada su od bitnih):-?

 

uređeno: od Antuntun56
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija