Jump to content

Rješavanje imovinsko pravnih odnosa nakon nasljeđivanja


crograd

Preporučene objave

Pozdrav,

moja obitelj i ja smo u posjedu (preko 40 godina) parcele i kuće u Zagrebu. U ZK je zavedeno kako je vlasnik : Društeno vlasništvo kako je bilo i ostalim susjedima koji su sada uspjeli prebaciti vasništvo na sebe. Parcela ima oko 2000m2

Prema ostavinskoj iza djedove tete je moj djed vlasnik 40% nekretnine, jedan gospodin koji je umro prije 8 godina je vlasnik 25% (mi ne znamo tko je nasljednik i ne znamo kako doći do tog podatka), te je ostalih 35% podijeljeno između 20-ak rođaka od kojih svi imaju po 1-2%. Prije nekih 10ak godina nam je (a pretpostavljam i ostalim suvalsnicima) poslala porezno rješenje po kojem smo trebali platiti određeni iznos poreza na nekretnine za zemljište.

Ono što me zanima je koje su mogućnosti da se vlasništvo nad nekretninom pravno ''riješi'' bilo u smislu isplate ostalih suvlasnika, bilo u smislu dosjelosti ili nekog drugog mehanizma. Ne znam postoji li način da se to što se upravlja i održava nekretninu uzme u obzir. Nadalje, na parceli je i mala kučica koju smo legalizirali prilikom provedbe legalizacije koja je tamo od 1970-ih. 

Također, zanima me procedura prebacivanja iz društvenog u privatno nakon što bi riješili imovinsko pravne odnose između suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je u katastarskom operatu nekretnina upisana na vaše ime (dakle, ne u izvatku iz zemljišne knjige, nego u katastarskom posjedovnom listu), onda vam je najpametnije pokrenuti pojedinačni zemljišnoknjižni ispravni postupak i u okviru tog postupka ishoditi uknjižbu prava vlasništva. 

S druge strane, ako možete doći do svih upisanih osoba (ili nasljednika upisanih osoba, ako su one preminule) tada možete sve riješiti i dogovorom, odnosno sklapanjem ugovora sa svima. 

Konačno, budući da je nekretnina toliko dugo u vašem posjedu, opcija je i tužba radi utvrđenja prava vlasništva na temelju dosjelosti. 

Ipak, za sve ovo prethodno navedeno, odnosno za izvedivost toga, je potrebno puno više detalja. Iz tog razloga smatram da bi bilo dobro da za rješavanje ovoga angažirate nekog odvjetnika koji će pregledati cijelu dokumentaciju i dati vam savjet u kojem smjeru da idete. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija