Jump to content

Zaštita na radu - klima


SailoV

Preporučene objave

Poštovani, radim u privatnoj firmi gdje nas ima 20ak u prostoriji s još par odjela. Imamo tri klimatska uređaja u tom prostoru. Nažalost postoje osobe koje non-stop pale klimu na najjače gdje ja sjedim i nalazi se točno iznad moje glave. Ja zgasim ili smanjim puhanje, jer nije zdravo da toliko jako puše. Imam razumijevanja i nije problem da puše kratko.  Čak mi paše da prozor bude otvoren iako vrućina ulazi. Ta grupica voli samo da je njima ugodno. Dok je još bila zimsko godišnje doba, oni su otvarali prozor dok su minusi i vjetar! Već sam se žalila timskom vođi na njih, ali samo kaže premjesti se. Mogu se premjestiti negdje gdje opet puše. Znači, niti njoj nije u interesu da se lijepo to riješi. Predstavnika za zaštitu na radu nemamo..... Oni znaju nekada otvoriti prozor i istovremeno "našuriti" klimu što je nepotrbni trošak energije. Možete mi molim Vas pojasniti ima li negdje u zakonu definirano koliko može biti niska temperatura i da li imam pravo da tražim isključivi home office? Ja radim dva tjedna od ureda i od kuće. Ukinuli su za stalno home office. Imaju pravo biti trudnice na zahtjeva i vjerojatno bolesnici. Ne žlim da svako malo idem na bolovanje i gutam tablete za migrenu i leđa. Hvala unaprijed. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama


Pravilnik o zaštiti na radu za mjesta rada (NN br. 105/2020) ima slijedeće odredbe u poglavlju:

Temperatura, vlažnost i brzina strujanja zraka

Članak 23.

(1) Na mjestima rada u zatvorenom prostoru moraju se ovisno o prirodi posla osigurati povoljni uvjeti rada, odgovarajući za ljude u pogledu temperature, vlažnosti i brzine strujanja zraka, uzimajući u obzir radne postupke i fizičke zahtjeve koji se postavljaju radnicima.

(2) Ako radni proces to dopušta, u radnim prostorijama se zavisno od vrste radova u hladnom (zimskom) razdoblju moraju osigurati sljedeći mikroklimatski uvjeti:

1. rad bez fizičkog naprezanja 20 – 25°C

2. laki fizički rad 16 – 22 °C

3. teški fizički rad 10 – 19 °C.

(3) Ako se koriste uređaji za klimatizaciju, oni moraju biti prilagođeni vrsti radova i tehnološkom procesu sukladno važećim tehničkim propisima.

(4) Pri korištenju uređaja za klimatizaciju preporuča se relativna vlažnost od 40% do 60%. Ako se u toplom (ljetnom) razdoblju koriste uređaji za klimatizaciju, razlika između vanjske i unutarnje temperature, u pravilu, ne bi trebala biti veća od 7 °C.

(5) Ako uređaji za klimatizaciju ne postoje, potrebno je poduzimati druge odgovarajuće mjere za smanjenje temperature zraka u prostorijama.

(6) Brzina strujanja zraka na mjestima rada u zatvorenom prostoru ovisi o vrsti rada i tehnološkom procesu, a ne smije biti veća od 0,5 m/s ako je temperatura vanjskog zraka do 10 °C, 0,6 m/s ako je temperatura vanjskog zraka od 10 °C do 27 °C odnosno 0,8 m/s ako je temperatura vanjskom zraka preko 27 °C.

(7) Temperatura u prostorijama i prostorima za odmor, prostorijama za službeno osoblje, sanitarnim čvorovima, blagovaonicama, prostorijama za pružanje prve pomoći mora biti u skladu s posebnom namjenom tih prostora.

(8) Prozori, svjetlarnici i staklene pregrade moraju spriječiti pretjerane učinke sunčeva svjetla na mjesta rada, uzimajući u obzir prirodu rada i mjesta rada te energetsku učinkovitost.

(9) U odnosu na zaštitu od nepovoljnih uvjeta (rad pri niskim i visokim temperaturama) poslodavac je dužan postupati u skladu sa uputama i smjernicama nadležnog zavoda za javno zdravstvo u području medicine rada.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija