Jump to content

Značenje ugovora na određeno koji se automatski produžuje


DeepSix

Preporučene objave

Pozdrav svima! Nastojat ću biti sažet sa svojim pitanjem.

Kao zakupnik sam 2015. potpisao ugovor o zakupu poslovnog prostora koji i danas koristim. Na ugovoru piše da se sklapa na određeno, na sedam godina koje se automatski produžuju. Dakle, ugovor se automatski obnovio 2022., a tijekom tog perioda vlasnik je napravio više velikih investicija s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti prostora (složili smo se oko toga i sve je bilo u redu - taj dio nije sporan). No, već duže vrijeme slutim da će zakupodavcu trebati prostor, o čemu me prije dva tjedna i obavijestio. Popričali smo tad pristojno o svemu i nismo ništa dogovorili pa sam mislio da će sve stati na tome jer smo i on i ja složni oko toga da nam je bitno da ostanemo u dobrim odnosima. Međutim, nedavno me zakupodavac obavijestio da je pričao sa svojim pravnikom i da je dobio informaciju da mi može otkazati najam jer se ugovor već obnovio i na njemu ne piše kad završava (taj dio je precrtan). Bila je to neka usputna informacija i nismo nastavili priču o tome, no nisam se s tim složio jer po meni je to i dalje ugovor na određeno i ne može mi nitko ništa do isteka (koji je idući put 2029., naravno ako se držim svega u ugovoru što i radim). Nakon svega toga zaključujem da je pitanje dana kad ćemo i ozbiljno morati potegnuti tu temu.

Stoga bih molio za savjet - kako shvaćamo ugovore na određeno koji se automatski produljuju nakon automatskog produljenja? Računa li se takav ugovor onda kao ugovor na neodređeno (pa mogu dobiti jednostrani otkaz) ili je to i dalje ugovor na određeno, neovisno o tome koliko puta se automatski obnavlja (pa sam na miru do 2029.)? Molim odgovorite i ako niste sigurni jer mi je i to važna informacija - tek razmatram opcije, no ako je situacija vrlo neizvjesna, neke opcije radije bih odmah prekrižio.

Hvala svima unaprijed na odgovorima i mišljenjima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija