Jump to content

Max dozvoljena visina ograde


Orda

Preporučene objave

Postovanje,susjedi zele dici trenutnu ogradu  koja je sada nekih 90cm na 2m . Obe kuce su od medje udaljene manje od 3 m a meni bi s tim zidom prakticki zatvorili prozore od 2 spavace sobe (od prozora do ograde je 1.5m) koje bi onda gledale u taj zid. Jel se imam pravo zaliti na dizanje visine ograde u tom slucaju ?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susjed ima pravo prema članku 2. Točka 4. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima izvesti bez građevinske dozvole i bez glavnog projekta ogradni zid, znači od punog materijala, visine do 1,6 m, mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu odnosno zid do najviše točke ograde odnosno zida,  ukoliko PP nema neke drugačije ograničavajuće odredbe. Ako vaš PP ima samo navedenu ogradu od 2 m, bez specifikacije materijala od kojeg se ograda može izvesti, u tom slučaju važi kriterij iz Pravilnika - 1,6 m od punog materijala bez ikakve građevinske dokumentacije, a sukladno s glavnim projektom (prema članku 4. točka 4. istog Pravilnika) može se izvesti ogradni zid veće visine od 1,6 m, dakle do propisanih odredbi PP 2,0 m, tj. nije u suprotnosti s provedbenim odredbama PP ako u njima nije navedeno od kakvog materijala mogu biti ograde između čestica.

Na žalost, ne možete se žaliti na tako predviđenu izvedbu susjedove ograde (s time da susjed treba imati glavi projekt ukoliko želi izvesti ogradni zid veće visine od 1,6 m), pod uvjetom da vaš prostorni plan stvarno ne sadrži detalje za izvođenje ograde do 2,0 m između građevinskih čestica.

I naš PP se skoncetrirao na uvjete u svezi izvođenja ulične ograde, a ograde između čestica tretira kao ostale ograde visine do 2,0 m.

Usput, činjenica postojanja prozora na udaljenosti 1,5m od međe u suprotnosti s provedbenim odredbama prstornog plana, osim na na građevinama izgrađenim prije 15.02.1968. godine na kojima se toleriraju otvori na toj udaljenosti od međe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija