Jump to content

Nasljeđivanje nekretnine


ifka05

Preporučene objave

Dobar dan, 

Kod nasljeđivanja nekretnine kuća se dijeli na dva nasljednika (nije etažirano), je li moguće da se jedan nasljednik na ostavini odrekne svog dijela u korist svoje nevjencane supruge?
Može li drugi vlasnik spriječiti da se nasljeđeni dio nekretnine daruje i na koji način?
Teoretski može li bilo koji od nasljednika darovati svoj dio prijatelju/psu/nekom desetom? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan i vama,

Mislim da vi brkate dva pojma: odreknuće od nasljedstva i darovanje u nečiju korist - budući da se ta dva pojma međusobno isključuju.

Prvo jedan od nasljednika treba prihvatiti svoj dio nasljedstva, te ga zatim darovati kome želi, uključujući i nevjenčanu suprugu, a drugi nasljednik ga ne može spriječiti u namjeri da daruje svoj dio kome želi.

Pas je isključen iz priče o nasljeđivanju budući da svaki pas ima u svojoj knjižici upisanog i vlasnika, pa bi u krajnjoj liniji nasljednički dio bio darovan njegovom vlasniku, a i pas po prirodi stvari nije fizička osoba koja ipak ima neke pravne obveze poput plaćanja poreza na nasljedstvo… a druge teoretske opcije su moguće (prijatelj ili netko deseti)

(neka moderatori izvinu što sam dala svoj deduktivni odgovor u isključivo pravnoj temi, u stvari me je potaknuo dio upita o psu kao potencijalnom nasljedeniku):neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan, 

hvala na potvrdi moje pretpostavke da nasljednik prvo treba prihvatiti svoj dio nasljedstva (znači i ako treba i platiti porez na nasljedstvo), a onda ga tek može darovati.
Kako se onda mogu urediti odnosi s osobom kojoj je nasljedstvo darovano, znači pola kuće ide jednoj osobi, a pola toj nekoj drugoj, tko plaća račune, kako se određuje npr. hoće li se obnoviti kupaonica i sve ostalo potrebno oko održavanja objekta? Što ako jedan nasljednik smatra da treba obnoviti kupaonicu, a drugi nema novaca pa smatra da ne treba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija