Jump to content

Kupoprodaja zemljišta


marko_st

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Zanima me kakav je zakon, odnosno sudska praska u sljedećoj situaciji.

Naime, ako osoba A naslijedi ili dobije darovnim ugovorom parcelu (te na istu bude upisana u zemljišnim knjigama) i istu želi prodati osobi B, ali navedena parcela nije u stvarnom vlasništvu osobe A (stvarni vlasnik nije proveo postupak "sređivanja" zemljišnoknjižnog stanja, a osoba A s tim nije bila upoznata), odnosno osobe od koje je naslijedila, što se događa s takvim ugovorom? Tko je odgovoran? Proglašava li se ništetnim ili se postupa prema načelu povjerenja u zemljišne knjige?

P.S. Laičko razmišljanje - osoba A nije kriva ako ne zna za postupke koji su se provodili prije nego je dobila neku nekretninu i odlučila ju prodati...isto tako osoba B nije kriva što ne zna za dokumentaciju koju posjeduje stvarni vlasnik, odnosno za stvarno stanje predmeta, jer uvidom u ZK vidi da je vlasnik osoba A i da ne postoji nikakav teret na spomenutoj čestici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ništetan, a pogotovo ako je upis osobe A valjan te nije pokrenuta nikakva kasnija tužba od drugih osoba, niti postoje ikakve zabilježbe. 

Kako bi onda treća osoba (kupac) mogao i trebao imati takva saznanja, ako to nije znao ni prodavatelj. Međutim, u slučaju tužbe, svakako će se utvrđivati tko je u posjedu, je li pošten posjed (to je najbitnija pretpostavka), postoje li svjedoci, dokumentacija i sl. da je osoba mogla posumnjati da upisano stanje ne odgovara faktičnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija