Jump to content

Gradnja na međi


lidu

Preporučene objave

Poštovani,

Susjed se renovirajući kuću proširio do naše međe kako bi sagradio garažu, te se njome naslonio na našu postojeću dvorišnu zgradu u suglasnosti sa mojim tatom (potpisana suglasnost). U međuvremenu je svojevoljno sagradio još dva kata. Kako bi napravio fasadu na svojoj kući, srušio je zid naše dvorišne zgrade. Dogovor je bio da će ga sagraditi ponovno na istom mjestu, međutim, sada bezobrazno želi pomaknuti naš zid od svoje fasade za jednu ciglu od međe.

Što mi možemo učiniti, odnosno koja su naša prava što se tiče tog zida i koja su nam prava obzirom na izgrađena dva kata, jer nam je zaklonio sunce i time umanjio vrijednost parcele. Budući da se kuće nalaze na području grada u kojem postoji problem sa parcelama, tj. jednu parcelu dijeli više kuća, pretpostavljam da susjed nema niti građevinsku dozvolu za sve radove koje je izvodio. Kuća mojih roditelja, kao i dvorišna zgrada kupljene su prije 27 godina, a građene su 70-ih godina.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , lidu je napisao:

Susjed se renovirajući kuću proširio do naše međe kako bi sagradio garažu, te se njome naslonio na našu postojeću dvorišnu zgradu u suglasnosti sa mojim tatom (potpisana suglasnost)

Do ovog mjesta je situacija jasna – susjed ima pravo izgraditi pomoćnu zgradu s jednom etažom do 50 m2 na temelju glavnog projekta, ta uz suglasnost susjeda ukoliko je zgada predviđena uz među ili se veže na susjednu gradnju uz među (jasno, da obje pomoćne zgrade trebaju imati svoje zidove uz zajedničku među).

prije 15 sati , lidu je napisao:

U međuvremenu je svojevoljno sagradio još dva kata. 

Gdje - na mjestu gdje je trebala bitismještena garaža ili...?

prije 15 sati , lidu je napisao:

Kako bi napravio fasadu na svojoj kući, srušio je zid naše dvorišne zgrade. Dogovor je bio da će ga sagraditi ponovno na istom mjestu, međutim, sada bezobrazno želi pomaknuti naš zid od svoje fasade za jednu ciglu od međe.

Vjerojatno je odvalio dobar komad zida da bi mogao postaviti skelu za fasadu. Kad je završio fasadiranje zgrade (ukoliko susjedova stambena zgrada ima više od tri stana, za izvođenje fasade je također trebao imati glavni projekt), trebao je između vaših zgrada postaviti toplinsku izolaciju i po potrebi riješiti hidroizolaciju protiv pojave kapilarne vlage, a ne predvidjeti razmak od jedne cigle radi prozračivanja svoje fasade. Pogriješili ste što ste mu upće dozvolili rušenje zida na vašoj pomoćnoj zgradi. Ne mojte pogriješiti i drugi puta, da vam zid pomoćne zgrade ne vrati u prijašnje stanje. Svaka škola košta - bit će vam jeftinije ponovno izvesti zid na mjestu gdje je bio (uz napomenu, da po vežećem Zakonu o gradnji ne smijete lopatu zabiti u zemlju bez ovlaštenog izvođača radova), nego se dokazivati putem suda (što bi moglo trajati godinama) - pod uvjetom da je pitanje zajedničke međe bilo neosporno utvrđeno.

prije 15 sati , lidu je napisao:

 koja su naša prava što se tiče tog zida i koja su nam prava obzirom na izgrađena dva kata, jer nam je zaklonio sunce i time umanjio vrijednost parcele.

Pravo na vidik, odnosno na sunce ne postoji kao razlog umanjenja vrijednosti čestica u našoj regultivi koja uređuje vlasničke odnose i druga stvarna prava, nego ovisi  o provedbenim odredbama prostornog plana.

prije 15 sati , lidu je napisao:

Budući da se kuće nalaze na području grada u kojem postoji problem sa parcelama, tj. jednu parcelu dijeli više kuća, pretpostavljam da susjed nema niti građevinsku dozvolu za sve radove koje je izvodio. Kuća mojih roditelja, kao i dvorišna zgrada kupljene su prije 27 godina, a građene su 70-ih godina.

Možete susjeda prijaviti građevinskoj inspekciji, s time da se izlažete riziku kontrole na inspekcijskom očevidu i odobrenja za gradnju vaše kuće i dvorišne zgrade (građevinska inspekcija voli obostranu kontrolu akata za građenje). Pod uvjetom da imate čiste "papire" za svoje građevine, dapače, preporučujem...

uređeno: od Antuntun56
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do ovog mjesta je situacija jasna – susjed ima pravo izgraditi pomoćnu zgradu s jednom etažom do 50 m2 na temelju glavnog projekta, ta uz suglasnost susjeda ukoliko je zgada predviđena uz među ili se veže na susjednu gradnju uz među (jasno, da obje pomoćne zgrade trebaju imati svoje zidove uz zajedničku među).

Mislim da po glavnom projektu nije predviđena uz među, budući da, kad je susjed kupio tu kuću bila odmakunuta od međe oko 3 metra, pa tako i od naše dvorišne zgrade koja je tamo već 40-ak godina...nisam više sigurna što se tu može ili ne, zakonski

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 05. 07. 2024. u 15:32, Antuntun56 je napisao:

U međuvremenu je svojevoljno sagradio još dva kata. 

Da, dva kata na tu garažu.

 

Puno Vam hvala na odgovoru, išli smo na povjerenje ili na dobrosusjedske odnose...sad možemo jedino zahtijevati da nam zid pomoćne zgrade vrati u prijašnje stanje uz ovlaštenog izvođača radova prema Zakonu o gradnji. Sumnjam da će pristati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatila i nadogradnju svoje stambene građevine bez građevinske dozvole i popratnih postupaka predviđenih važećim Zakonom o gradnji.

I sada bi opet otvorio kafić bez građevinske dozvole - koja se izdaje u upravom postupku i kojem ste vi jedna od stranaka u postupku prema članku 115. istog Zakona, prema čijim odredbama vam je tijelo graditeljstva, kao stranci dužno, prije izdavanja građevinske dozvole, pružiti mogućnost uvida u spis predmeta radi izjašnjenja.

Ne brinite, neće mu (ne bi trebala) niti Služba za gospodarstvo dati radnu dozvolu s utvrđenim minimalnim tehničkim uvjetima bez ishođene građevinske dozvole.

 

prije 44 minuta, lidu je napisao:

ima li susjed pravo na bilo koji način otvoriti kafić bez suglasnosti susjeda?

Imam dojam da vaš susjed ignorira postojanje  građevinske regulative, a da i vi niste daleko od toga - jer u postupku izdavanja građevinske dozvole za bilo koji zahvat u prostoru prvenstveno se utvrđuje da je u skladu s prostornim planom,  posebnim uvjetima iz posebnih propisa, te da postoje omogućeni priključci na komunalnu infrastrukturu (ukratko rečeno), a pod pretpostavkom da su ti uvjeti ispunjeni, vaša suglasnost kao neposrednog susjeda nije od presudne važnosti. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija