Jump to content

Problem sa konzervatorima


matty

Preporučene objave

Postovani,

Ukratko, radi se o kuci koju adaptiramo u 3 stanova te cemo imati projekt "B" za jos 2 stanova u buducnosti ako bi ih ikada gradili - dogovoreno je sa arhitektom tako da se nacrta projekt ali nemoramo nuzno raditi svih 5 stanova odmah jer ta dva dodatna stanova su prakticki nova kuca (nadogradnja na postojecu) - a i nemamo dovoljno novaca za takvo nesto, no razmisljali smo na nacin da se "projektira" sve sada da imamo barem taj dio rijesen - pa ako bude - bude. Kuca se nalazi u mjestu koje je "zasticeno" a radi se staroj manjoj crkvi koja je zasticena. Da dodjete u mjesto, po nicem ne bi znali da se radi o zasticenom podrucju, jer crkva je obicna crkva kao i u svakom drugom selu. Eto mi zivimo tu i nismo znali da zivimo u zasticenom podrucju.

Radi se o tome da smo incijalno planirali adaptirati kucu tako da zadrzimo postojeci krov i postojecu pvc stolariju. Nesto PVC stolarije bi se moralo kupti ali zanemarivo. Stan na katu bi bio "potkrovlje", malo bi se podiglo ali bi se gotovo sva gradja (grede) iskoristilo jer je u odlicnom stanju.

Projekt odlazi kod konzervatora te ga oni vracaju sa sljedecim zahtjevima:

  1. Potkrovlje neprihvatljivo, njihov zahtjev: puni kat (deka pa onda pokrov)
  2. Trenutna PVC stolarija (u bijeloj boji) neprihvatljiva, njihov zahtjev: Drveni prozori ili PVC stolarija u smedjoj boji
  3. Pokrov limom neprihvaljiv, njihov zahtjev: Crijep
  4. Projekt B nadogranja za jos 2 stanova je neprihvatljiva, njihov zahtjev: Odvojeni objekti

Od tih zahtjeva mi smo prihvatili 1. i 4. te smo sa arhitektom pokusali pitati konzervatore zasto guraju 2. i 3. jer takvi zahtjevi nam nisu bili jasni?

Dobili smo odgovor da se radi o tome da je nasa kuca u pozadni kapelice/crkve, te da kada bi netko slikao, kuca bi narusavala izgled sela te da svaka kuca mora pratiti pravila (u selu ima drvenih prozora no svi koji imaju PVC imaju bijelo). Za mene to znaci da moram kompletnu stolariju mjenjat, no odlucio sam, ponovno, preko arhitekta odgovoriti, tocnije pitati da li bi bilo prihvaljivo za njih da se odradi sve kako oni zele, ali umjesto crijepa da se stavi imitacija crijepa (lim) - na sto su oni ponovno odgvorili ne. Inace u selu kuce koje stradaju tokom tuce/nevremena su one sa crijepom... i stvarno ne bi zeljeli crijep. Taj argument je arhitekt prenio njima te smo im rekli da bi prihvatili bilokoju imitaciju crijepa koju oni izaberu. Oni su to odbili.

I to je trenutna situacija - doslovno vise ne znam sta dalje. Od projekta koji je trebao biti adaptacija mi se vec 2 godine mucimo s papirima jer su uzasno spori i ceka se odgovor dosta dugo. Sto vise razmisljam o tome ne razumijem zasto je potkrovlje problem.. zasto je boja problem, sve prihvatim i sad mi ne daju 1 stavku a to je imitacija crijepa. Doslo je do te mjere da mislim da su nerazumni. Pa me zanima Vase misljenje cijele situacije. Ako sam ja taj koji je nerazuman - onda cu to prihvatiti jer naravno postoji mogucnost da su mi oci "zamagljene" jer je ovo osobni "projekt" pa ne vidim tu situaciju sa nekim normalnim razumjevanjem.. Ako nisam, volio bih savjet sto dalje?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu samo dati svoj minimalan doprinos kako bih bar pokušao razjasniti u kakvoj se nezavidnoj situaciji nalazite, izloženi teroru nečega što jedna odvjetnica naziva birokratskom mafijom. Meni je za praznu parcelu kupac nudio 30 tisuća eura. Čovjek je nastupio sa stavom da će graditi legalno ili nikako. Kad je uvidom u lokacijsku informaciju saznao da se radi o kulturnom dobru RH, samo se zahvalio. Jednostavno, njegov komentar je bio da bi za ama baš sve što želi graditi morao za pristanak pitati Ministarstvo ili tko je već tamo negdje nadležan. Parcela je pak prazna, kao i gotovo sve ostale oko nje, ni na koji način ne možeš shvatiti po čemu bi i na koji način mogle biti važne za državu. Na jedinoj izgrađenoj se čak nalazi ilegalna kuća, ali podignuta par godina prije nego što je cijeli taj kompleks proglašen kulturnim dobrom, bez bilo kakve prethodne obavijesti vlasnicima. Pravo na žalbu, u snovima. Do spoznaje da ti gradilište vrijedno par desetaka tisuća eura više ne vrijedi koliko je crnog pod noktom dolaziš nakon petnaestak godina, i to čistom slučajnošću, jer u Gruntovnici, koliko god periodički kontrolirao stanje vlastite imovine ( preporuka odvjetnika, zna struka u kakvoj državi živimo), i dalje nema nikakve formalne zabilježbe, bar ne u dijelu koji je dostupan na internetskoj stranici Gruntovnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija