Jump to content

PRENAMJENA KATASTARSKE CESTICE


Draga737

Preporučene objave

Postovani ,

sto je potrebno uciniti da se unutar posjedovnice na izvadku iz zemljisne knjige ,  pomocna zgrada     ( sajer ) od 57 m2 prenamijeni u stambenu jedinicu tako da se moze koristiti kao kuca i posljedicno dobiti kucni broj .

Ukoliko bi to bilo moguce onda bismo sa dvojne kuce koju imamo , i koja zahtijeva kompletnu adaptaciju , sto vjerovatno nije isplativo , prebacili na kat.cesticu gdje je pomocna zgrada i na toj cestici sagradili nekakvu vikendicu  u gabaritima postojece pomocen zgrade ( sajera ) .

Inace ove dvije cestice , gdje se nalaze kuca i pomocna zgrada , su susjedne cestice .

 

Zahvaljujem se na Vasim savjetima  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema ništa po kratkom postupku – potrebno je postupiti sukladno odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji - uz ishođenje građevinske dozvole ili za rekonstrukciju (promjenu namjene) pomoćne zgrade (sjenika) u stambenu jedinicu da dobije svoj kućni broj (iz prvog dijela upita) ili “sagradili nekakvu vikendicu u gabaritima postojece pomoćne zgrade (sajera)”. U oba slučaja čeka vas još hrpa upravnog posla, na koji ću se samo načelno osvrnuti.

  • Možete dobiti novi kućni broj i za prenamijenjenu pomoćnu zgradu u zgradu stambene namjene i za vikendicu, no nije moguće prebaciti kućni broj sa dvojne kuće dok ona postoji kao takva, stambene namjene.
  • Sada po važećem Zakonu o gradnji glavni projekt (koji je sastavni dio GD) treba biti izrađen za građevinu nZEB (doslovno prevedeno: zgrada gotovo nulte energije u doslovnom značenju je zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva), a vjerujte, postupak ishođenja GD vam se u svrhu dobivanja kućnog broja ne isplati, osim ako baš želite osposobiti postojeću pomoćnu zgradu za stambenu namjenu ili izgraditi vikendicu.
  • Prethodno rješavanje statusa postojeće pomoćne zgrade – da li je pomoćna zgrada izgrađena prije 15.02.1968. godine čime bi stekla zakonit/postojeći status ili nakon tog datuma čime se smatra nezakonito izgrađenom.
  • Da li je vlasništvo na katastarskoj čestici gdje se nalazi postojeći sjenik nedvojbeno riješeno?
  • Status vikendice, kao vrste stambene zgrade sekundarne namjene ovisi o odredbama za provođenje prostornog plana i grafičkom prikazu građevinskih područja na kartama prostornog plana, kao i o eventualno izdvojenim zonama označenim kao zone sekundarnog stanovanja (vikend naselja) ako građevine sekundarnog stanovanja nisu previđene općenito u obuhvatu cijelog građevinskog područja. Svaki prostorni plan ima drugačija sistemska rješenja za vikendice.
  • U svakom slučaju, prije podnošenja zahtjeva za GD potrebno je konzultirati nekog projektanta / arhitekta, te zatražiti izdavanje lokacijske informacije za sagledavanje namjeravanog zahvata u prostoru iz perspektive prostornog plana - sve ovisi o vašim konkretnim namjerama i planovima, kao i o redosljedu ostvarivanja tih namjera i planova
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana ,

opet je Vas odgovor bio strucan i temeljit i zahvaljujem Vam se zbog toga . Neke stvari su nam sad jasnije . Svjesni smo da nema nista po kratkom postupku  . Ali iskreno  , nase znanje o ovoj temi nije dovoljno tako da cemo uzeti nekog dobrog geodetu koji ce nam pokusati sve ovo rijesiti na terenu i u samom katastru .

Nasa glavna ideja je da postojeci sajer srusimo i na istom mjestu i istim gabaritima napravimo montaznu kucicu koja bi nama sluzila kao vikendica za nase potrebe ali i za iznajmljivanje. Ekonomsku isplativost tog zahvata ce procijeniti geodet i gradevinar . Ako se isplati onda cemo ipak morati  ishodovatii GD za sajer .

Pomocna zgrada – sajer kao i dvojna kuca sa koje smo mislili preseliti kucni broj , napravljeni su prije 15.02.1968 , ovdje govorimo  o starim gradevinama u Gorskom Kotaru .

Vlasnistvo pomocne zgrade i katastarske cestice  je u svakom pogledu cisto . Pomocna zgrada-sajer nalazi se na  20m od dvojne kuce , u gradevinskom je podrucju .

Svakako cemo prihvatiti Vas savjet u svezi projektanta/arhitekta . Oni ce isto tako biti ukljuceni u procjenu isplativosti samog projekta . Ako procjena troskova bude u nasem budzetu  , projektant/arhitekt ce odraditi svoj dio posla prema nasim zamislima postujuci zakonske okvire .

Jos jedanput hvala Vam puno na savjetima .    

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Draga737 je napisao:

Nasa glavna ideja je da postojeci sajer srusimo i na istom mjestu i istim gabaritima napravimo montaznu kucicu koja bi nama sluzila kao vikendica za nase potrebe ali i za iznajmljivanje.

I za montažnu kućicu treba građevinska dozvola s glavnim projektom. Glavni projekt kod montažnih kuća može zamijeniti tipski projekt. Tipski projekt NIJE projekt iz tzv. kataloga tipskih projekata montažnih kuća nego projekt izrađen u skladu s odredbama članka 46. Pravilnika o obveznom sadržaju i opremanju projekata građevina i za koji je za koji je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izdalo Rješenje o tipskom projektu.

prije 6 sati , Draga737 je napisao:

Ako se isplati onda cemo ipak morati  ishodovatii GD za sajer .

Za sajer (sjenik) možete eventualno ishoditi uporabnu dozvolu za građevine izgrađene do 15.02.1968. s propisanim prilozima uz zahtjev za izdavanje uporabne dozvole sukladno odredbama članka 184. Zakona o gradnji (dokaz da je građevina izgrađena prije tog datuma s kopijom katastarskog plana) budući da se građevine izgrađene do 15.02.1968. smatraju izgrađenim na temelju građevinske dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija