Jump to content

Pomoć


paničar

Preporučene objave

Molim pomoć jer smo se sin i ja našli u totalno suludoj situaciji nakon što mi je mama umrla.

Mama, moj sin i moj brat su živjeli zajedno. Mama je oboljela od karcinoma i pod sam kraj ja sam uzela bolovanje i došla u kuću da joj pomognem koliko mogu, da pomognem sinu koji ima 30 godina i nije vičan kuhanju, nekim kućanskim poslovima ….Nas dvoje smo sve radili da joj to zadnje vrijeme olakšamo ( od hranjenja, pelena - na dalje ).Naravno, mi smo to radili iz ljubavi i s ljubavlju, a količinu tuge i nemoći može razumjeti samo netko tko je bio u takvoj situaciji. Cijelo vrijeme brinem i o bratu ( tj. moj sin o svom ujaku ) – kuhamo, peremo, dodajemo…, a to nastavljamo i nakon što je mama umrla.

Mama, moj sin i moj brat su živjeli zajedno 24 godine. Mama je prije mjesec dana umrla, a brat je počeo lagati – da je , gladan i žedan, da mu smanjujemo doze lijekova, da mu uzimamo novce, da mu prijetimo… Mamina sestra ( moja i bratova teta ) dolazi u ''spas'' bratu – viče na nas, traži da mu damo njegov novac ( novac je u banci, na njegovom računu ), odlazi kod doktora po još lijekova ( pa samo liječnici i mogu propisivati lijekove, a ne članovi obitelji ), odlazi u centar za socijalnu skrb i prijavljuje nas.

Gospođe iz socijalne skrbi automatski zauzimaju stranu i podrazumijevaju da je sve što on kaže istina, a sve što sin i ja kažemo ne. Uopće ne slušaju što im mi pokušavamo reći i govore i traže od nas neke potpuno bezumne stvari ( na primjer: ostavite otključanu kuću tako da kad god i tko god dođe bratu – dostavne službe, dostavljači iz restorana, poštari mogu ući, bez obzira na činjenicu da nikog nema kod kuće, da je van pameti stavljati imovinu, ali i sigurnost u ruke potpunim strancima ). U jednom trenu kažu da nemamo pravo raspolagati njegovim sredstvima,a u drugoj rečenici da mu kupimo klimu jer je vruće, u jednoj rečenici da mi nemamo nikakva prava jer mu nismo skrbnici, a onda nas pita što smo mu dali jesti???

Sljedeći dan teta odlazi, moj sin u banci uzima ispis transakcija na kojem se vidi da nismo dirali novce osim podigli mu mirovinu, sin kod javnog bilježnika daje i ovjerava izjavu kojom se odriče punomoći na bratov ( tj.ujakov) račun i želi mu dati sve te papire i bankovnu karticu, ali moj brat kaže:“Reći ću da niste dali.“ Ne znajući što dalje, odmah sam nazvala bratovu socijalnu radnicu ( istu onu koja je bila u nadzoru ) i ona kaže da ide na godišnji, te da karticu ostavim kod sebe dok se ne vrati.( ?? )

Za 3 dana,moj brat zahtjeva od mog sina da gerontodomaćici da sve – bankovnu karticu, pin, osobnu, zdravstvenu i dopunsko, što je moj sin i napravio.

Cijelo to vrijeme ja i dalje kuham, brat odbija sve, peremo fekalije koje on ostavi na wc-u , na podu i na zidovima jer ne opere ruke, dezinficiramo i provjetravamo taj smrad, dočekujemo dostavljače robe koju on naruči i sto drugih stvari u kući i oko kuće.

Potpuno smo neispavani, psihički i fizički gotovi i totalno izbezumljeni jer je on jučer gerontodomaćici rekao da je ovo njegova kuća. Pa ostavinska još nije bila, a  zaboravio je da i ja postojim.??

Pa ako je sve tako kako tvrdi-zašto odbija smještaj ( da ne bude gladan i žedan, da ima lijekova koliko želi…). Socijalna kaže da je on mentalno i radno sposoban i da se mi nemamo pravo miješati- a istovremeno je očito da se ni fizički ne može sam za sebe brinuti. Pa jel' može živjeti sam ili ne ? Pije skoro duplu dozu opioida ( jer ima bolove!!??) Ukolicima je, ali iz kuće nije izašao 15 godina. Pa koja mentalno zdrava osoba tako odluči? Nikad ne ide doktoru, otjerao  je patronažnu sestru kad mu ju je još mama dogovorila, ventilator ( po ljeti ) i grijalica ( po zimi ) rade bez prekida, nikada nije da za hranu, od režija je mama uspjela s njim dogovoriti jedino Internet, nikada nije sudjelovao u održavanju kuće i kućanstva, nije davao ni novčića za svoju odjeću…Mamu je nazivao prostim i pogrdnim riječima, psovao ju, prijetio fizički, nasrtao na nju…Mi znamo i samo još  mamine najbolje prijateljice.

Kako dalje? Što on ( socijalna skrb, zakon….) mogu? Što da moj sin i ja napravimo kako bi sve to prestalo?Kako se možemo zaštititi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Tko je vlasnik kuće, postoje li kakvi ugovori o udržavanju i jeste li pokrenuli postupak (djelomičnog) lišenja poslovne sposobnosti?

Znam da je teško, ali morate surađivati s Centrom, a ako vam je nepodnošljiv suživot s bratom onda se barem privremeno preselite negdje (ne predaleko) da možete imati cijelu situaciju pod kontrolom i da ne bi bilo da niste u posjedu nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija