Jump to content

napokon preveden


Kratki

Preporučene objave

evo da se javim svim onima koji nestrpljivo ćekaju prevođenje naknade. preveden sam sa naknade plaće u invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnost za rad kumulirani iznos 60%- 40% u korist rata,pošto je naknada veća od izraćuna mirovine ostaje mi iznos koji sam imao na naknadi i taj iznos prelazi u invalidsku mirovinu sa 1.05.2005g, i onda još idu povećenja za svaku godinu,sveu svemu jako sam zadovoljan. Tako da znate da vam mirovina neće biti manja od naknade pozdrav svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kratki je napisao:

... pošto je naknada veća od izraćuna mirovine ostaje mi iznos koji sam imao na naknadi i taj iznos prelazi u invalidsku mirovinu sa 1.05.2005g, i onda još idu povećenja za svaku godinu,sveu svemu jako sam zadovoljan. Tako da znate da vam mirovina neće biti manja od naknade pozdrav svima.

Molim vas da kod ovakvih postova navedete koja naknada je prevođena ili barem po kojem članku ZOPHBDR je prevođenje izvršeno.

Naime, naknade koje je neko dobivao zbog nezaposlenosti, pa je na temelju preostale radne sposobnosti primao naknadu plaće zbog nezaposlenosti do zaposlenja (čl. 153.) ili je naknadu dobivao u iznosu razlike plaće između plaće koju prima kao zaposlenik i plaće koju bi primao kao pripadnik djelatnog sastava (čl. 154.) uvijek se prevode na mirovinu bez obzira da li je ista povoljnija ili nije u odnosu na iznos naknade. Naprotiv, ukoliko se naknada dobivala u vezi s ostvarivanjem prava na profesionalnu rehabilitaciju, a ta su prava ostvarena prema ZOPHBDR, odnosno propisima koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovoga novog Zakona, onda se naknada prevodi na novi iznos mirovine samo ako je to za HB povoljnije (čl. 155.).

Zato, ako ti nije teško, pogledaj u obrazloženju rješenja - u dijelu gdje se navodi (po tekstu iz tvojeg topica) "... pošto je naknada veća od izraćuna mirovine ostaje mi iznos koji sam imao na naknadi i taj iznos prelazi u invalidsku mirovinu sa 1.05.2005g" - na koje članke iz ZOPHBDR se pri tome HZMO poziva ili, još jednostavnije, napiši o kakvoj naknadi je riječ.

U protivnom, zaključna tvrdnja iz tvojeg topica: "Tako da znate da vam mirovina neće biti manja od naknade" shvatit će se na način da se svaka naknada prevodi na novi iznos mirovine ako je to za HB povoljnije, a ako nije, imat će iznos mirovine u visini naknade, što će, opet, izazvati lavinu pitanja i pogrešnih odgovora.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ovako piše u obrazloženju,postupak za prevođenje prava na naknadu plaće na temelju preostale radne sposobnosti na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, pokrenut je po službenoj dužnosti, prema članku 153.ZOPHBDR-a.Što se tiće naknade plaće nju sam primao kao nezaposlen,do određivanja na odgovarajuće radno mjesto.Ja mislim da bi to bilo to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moram sam sebe ispravit evo ovako to piše dalje, U postupku prevođenja je utvrđeno da je mirovina zbog opće nesposobnosti za rad manja od naknade plaće koja je u isplati te se neće obaviti prevođenjeprema članku 153 ZOPHBDR-a, već će se u svezi s ćlankom 158. stavkom 2 ZOPHBDR-a i člankom 55. ZOMO-a odrediti mirovina zbog opće nesposobnosti za rad u svoti naknade plaće koja se isplaćivala hrvatskom branitelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 158. ZOPHBDR

(1) ...

(2) Postupci započeti prema propisima koji su važili do stupanja na snagu ovoga Zakona, a nisu okončani pravomoćnim rješenjem okončat će se po odredbama ovoga Zakona ako je to hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata povoljnije.

 

Članak 55. ZOMO:

(1) Prava stečena na osnovi invalidnosti traju dok postoji stanje invalidnosti, prema kojoj je pravo određeno.

(2) Ako u stanju invalidnosti i preostale radne sposobnosti nastanu promjene zbog kojih se prema ovome Zakonu utvrđeno pravo mijenja ili zbog kojih nastanu uvjeti za stjecanje nekoga drugog prava na osnovi invalidnosti, pravo se mijenja, odnosno stječe se novo pravo od dana nastanka promjena u stanju invalidnosti.

(3) Ako u stanju invalidnosti i preostale radne sposobnosti nastanu promjene zbog kojih se prema ovome Zakonu utvrđeno pravo gubi, pravo se gubi od prvoga dana idućega mjeseca nakon donošenja rješenja o prestanku prava.

 

Po onome što si napisao da stoji u obrazloženju ("U postupku prevođenja je utvrđeno da je mirovina zbog opće nesposobnosti za rad manja od naknade plaće koja je u isplati te se neće obaviti prevođenjeprema članku 153 ZOPHBDR-a, već će se u svezi s ćlankom 158. stavkom 2 ZOPHBDR-a i člankom 55. ZOMO-a odrediti mirovina zbog opće nesposobnosti za rad u svoti naknade plaće koja se isplaćivala hrvatskom branitelju.") ispada da je postupak prevođenja započet po članku 153. ZOPHBDR (dakle, novi Zakon) pa je u postupku prevođenja utvrđeno da je mirovina manja od naknade, te je zaključeno da će se ipak primjeniti odredbe drugog članka, i to članka 158. stavka 2. istog Zakona i članka 55. ZOMO.

Sad je jasnije da je riječ o ranije neprevedenoj naknadi na odredbe "Pančićeva" zakona, odnosno o naknadi zbog nezaposlenosti koja je priznata prije 07.11.2001. godine.

U tom slučaju, ako je o tome riječ, mogle bi se primjeniti odredbe navedenog članka 158. stavka 2 novog ZOPHBDR-a, ali samo pod uvjetom da je u vašem predmetu HZMO bio započeo postupak prevođenja naknada na odredbe "Pančićeva" zakona (dakle, da je postupak prevođenja započeo u razdoblju od 07.11.2001. do 31.12.2004. godine). Slučajno znam da u tom razdoblju HZMO nije uopće započeo prevođenje naknada po članku 141. "Pančićeva" zakona. Svejedno, krivica je njihova, a ne vaša.

Dalje, kod vas je doista došlo do promjene u stanju invalidnosti, o kojem se govori u članku 55. stavku 2. ZOMO-a, jer se ranije utvrđena profesionalna nesposobnost zakonskom odredbom (čl. 153. novog ZOPHBDR) "pretvorila" u opću nesposobnost za rad. Međutim, ne bi trebao stajati datum 01.05.2005., kao dan nastanka promjena u stanju invalidnosti, već 01.01.2005. godine, odnosno dan stupanja na snagu novog ZOPHBDR-a.

;-)

(editirao morskywuk)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da pogreška nije slučajna, jer i ja imam problem da mi je naknada veća od buduće mirovine, a po objašnjenju referenta iz HZMO-a da se isčitati da traže način (zakonski) kako da mirovina ne bude manja od naknade. Vjerovatno je to razlog zašto riješenje od "Kratkog" tako glasi, a sam si rekao da ima nelogičnosti u istome, ali je izgleda to jedini način kako se ne bi izlazilo iz zakonskih okvira, a da se stečena prava ne moraju umanjivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija