Jump to content

naplata štete od lovačkog društva


pjevo

Preporučene objave

12.11.2007 sam pokupila srnu ili bolje rečeno ona mene.. Nije bilo prekoračenja brzine ni alkohola, u potpunosti njena krivnja. Došla policija, lovci, obavili zapisnik, alkotestiranje, procjenitelja, došla i procjena štete i onda šok !!!! Dolazi obavijest od osiguranja da su "isplatili naknadu do limita osigurateljskog pokrića" i da mi jedno mogu savjetovati da se obratim Lovačkom društvu!! Mene zanima šta sad, dali su mi dužni isplatiti štetu, po kojem zakonu, kako, pao mi je mrak na oči kad sam vidjela dopis.... :-o Pomozite!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može biti da je osiguranje u pravu, što ne znači da nećete dobiti pravičnu naknadu u potpunom iznosu.

Naime, možda se radi o polici sa franšizom. E sad, što je to?

Ovako; lovačko društvo koje se osigurava odluči se na plaćanje manje premije osiguranja, ali pri tome se obvezuje da će u određenom postotku( taj postotak je franšiza) sudjelovati u naknadi štete. Njihova računica je u tome da se pažljivije brinu da štetni događaj ne nastane i tada im takva polica odgovara; plaćaju manju premiju, a kako će i oni odgovarati za dio štete, više im je stalo da do nje ne dođe.

Ako imate policu kod sebe, pogledajte piše li što o tome. Ako piše, mora pisati ili postotak ili točan iznos u kunama.

E sad, uzmimo da je vaša šteta 10 000 kn, a franšiza je 1 000 kn. Osiguranje će Vam isplatiti 9 000, a za ostatak se obratite lovačkom društvu, odnesete im sklopljenu nagodbu i nikakvih problema ne bi smjelo biti.

A moguće je i da je maksimalni limit po toj polici recimo 9 000 kn ( to isto mora pisati na polici kojom se lovačko društvo osigurava), a vaša šteta je 10 000. Ako Vam osiguranje isplati 9 000, ostatak opet morate tražiti od osiguranika, tj lovačkog društva.

U oba slučaja osiguranje postupa potpuno ispravno i zakonito.

 

Nije baš uputno uspoređivati nalet srne s nečijom smrću, ali sličan primjer je Slučaj Žužić. Imali ste prilike čitati( evo link:http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=368523, pri dnu) da postoji mogućnost da odštetni zahtjevi obitelji nastradalih premaše 3 milijuna kuna, i ako se to dogodi, ostatak neće platiti njegov osiguravatelj, nego sam Žužić.

Eto, toliko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija