Jump to content

dsi


anika7

Preporučene objave

Anika, ove ti odgovore sve pišem iz glave, ujedno ponavljam tako, pa evo da pokušam i ovo:

IZVRŠNOST RJEŠENJA: dakle, prvostupanjsko rješenje postaje izvršeno istekom roka za žalbu ako ona nije izjevljena, zatim, dostavom stranci tog rješenja ako nije žalba dopuštena, ako žalba ne odgađa izvršenje rješenja i dostavom stranci rješenja kojim se žalba odbacuje/odbija.

ALI: ako je u rješenju službena osoba dala neki rok u kojem stranci npr. naređuje da otkloni neke nedostatke, onda će rješenje postati izvršno danom isteka tog roka. Taj rok može biti određen od strane službene osobe.

Razlika od PRAVOMOĆNOSTI: to su ona rješenja kada se više ne može osporavati zakonitost redovnim pravnim ljekovima (ni žalbom u upravnom postupku, ni tužbom u upravnom sporu!). ALI izvršnost i pravomoćnost mogu nastupit zajedno. Važno je da se rješenje donesneo u upravnom postupku ne smije izvršit prije nego je postalo izvršno. Evo gle ovako: npr. doneseš rješenje u kom stranci narediš da otkloni nedostatke u poslovanju u roku od npr. mjesec dana. Rok za žalbu ti je 15 dana, a recimo da je izvršenje u javnom interesu i da žalba na njega ne odgađa izvršenje rješenja. Zamisli da se stranka nije žalila, dakle istekom roka za žalbu rješenje ti je postalo prvaomoćno, ali još uvijek nije prošlo tih mjesec dana koje si mu dala da otkloni nedostatke, stoga to rješenje još uvijek nije izvršno jer će izvršno postati istekom tog roka od mjesec dana!

AMNESTIJA: daje ju Sabor skupini ljudi kad je počinjeno neko kazneno djelo

POMILOVANJE: daje Predsjednik Republike jednoj osobi, imenom i prezimenom, isto za kazneno djelo! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija