Jump to content

trošak naplate potraživanja


sportbilly

Preporučene objave

Molim Vas odgovor ako netko može pomoći, a radi se o sljedećem:

kao vlasnik poduzeća sklopio sam ugovor sa leasing kućom i uzeo vozila na leasing. Prvih godinu dana uredno sam plaćao rate,a kada su nastali neki problemi u naplati mojih potraživanja došlo je do problema i u plaćanju obaveza prema leasing kući. Desila se situacija da sam kasnio sa tri mjesečne rate prema leasingu i nazvao me čovjek koji se predstavio kao zove iz firme koju je angažirala ta leasing kuća za naplatu potraživanja i ukoliko ne platim u roku o 8 dana da će oduzeti vozila. Ja sam prikupio novce i uplatio zakašnjele rate kao i zatezne kamate koje su mi poslali iz leasinga. No, nakon određenog vremena dobio sam iz leasinga fakturu na iznos od cca 2000 Kn uz objašnjenje da je to trošak prisilne naplate potraživanja. Ja sam zvao u leasing i rekli su mi da oni angažiraju određenu firmu da vrši prisilnu naplatu i da je to njihov trošak koji ja moram platiti te da to stoji u općim uvjetima poslovanja na koja sam pristao potpisom ugovora o leasingu. E sad, ja sam provjerio te opće uvjete, i to tamo zaista piše (u stilu da mogu angažirati treće osobe za naplatu potraživanja i sl....) ali ne piše koji iznos mogu naplatiti za to. Ponovno sam ih nazvao i pitao zašto taj iznos i oni su se opet pozvali na te opće ovjete poslovanja i sl... Pitao sam ih da li to znači da oni po tome mogu naplatiti i npr. 50 000 Kn trošak potraživanja i oni su mi rekli - DA.

 

E sada mene zanima, iako sam svjestan da su se oni osigurali kroz te opće uvjete psolovanja na koje sam ja pristao potpisom ugovora bla bla, da li se mogu samo tako naplaćivati kojekakvi troškovi naplate potraživanja i da li ja imam ikakva prava da to osporim? Napominjem da dug koji su mi zaračunali (3 mjesečne rate) nije sporan.

 

Zahvaljujem na odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali mene zanima kako ja mogu utvrditi što je opravdani trošak i da li postoji neki način da se to ospori. Nitko mi ne može reći da je opravdani trošak to što me je lik jedanput nazvao i rekao da platim dug u roku 8 dana i za to su mi zaračunali 2000 Kn. Hajde još bi razumio da su oni morali odvesti vozila pa ih negdje smjestiti pa da moram platiti neku ležarinu i sl... Ovako mi je to malo pretjerano i ponovno pitam da li postoji način kako se to otvrđuje što je opravdani trošak i kako ja to mogu osporiti, ako mogu.

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija