Jump to content

Otkaz! Hitno!


sandravu

Preporučene objave

Rekla sam poslodavcu da zelim raskinut ugovor o radu jer sam našla novi posao. takodjer sam rekla da zelim sporazumni rakid ugovora o radu. poslodavac je na to rekao ok . nakon toga sam dobila-odluku o osobno uvetovanom otkazu- u kojoj ni manje ni vise pise da sam trajno nesposobna obavljati poslove na koje sam primljena i sl. gadosti.ugl.zvuci grozno.

zanima me dal da inzistiram na sporazumnom raskidu kao na početku .radi se o ugovoru na neodredjeno vrijeme. jel ovakva vrsta otkaza omogucuje prijavu na zdravstveno ukoliko me novi poslodavac odmah ne prijavi.kakve su opcenito posljedice ovakvog otkaza? hvala na odgovoru. jako bitno za napomenut -ja nisam potpisala ovaj osobno uvjetovani otkaz, poslodavac mi ga je samo dao i napravio odjavu s mirovinskog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro jutro....

 

Mislim da Vam je poslodavac u kompleksu sam sa sobom i mislim da je jako nekorektno s njegove strane što Vam je uručio ovakav otkaz.

 

Svakako nije lijepo da takvo što piše o vama i mislim da nije lijepo imati traga o tome u poslovnom dosjeu, i ja bi na vašem mjestu reagirala. Imate pravo u roku od 15 dana da mu podnesete pravni lijek i ja bi ga iskoristila. Ujedno, da li ste poštom zaprimili takav otkaz?

 

Svakako neznam koliko ste u dobro s novim poslodavcem, da mu objasnite situaciju, jer pitanje je koliko će trajati

 

Ja bi mu napisala da mu podnosim pritužbu....ali da ne želim povratak na radno mjesto, već samo da izmjeni otkaz, odnosno stavi izvan snage napisani i zamijeni ga s drugim, odnosno da mu vi dajte otkaz.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa vi niti ne potpisujete otkaz koji vam daje poslodavac :-), to je njegova jednostrana izjava volje. potpisujete samo sporazumni otkaz.

 

u ovom slucaju (osobno uvjetovani otkaz) imate pravo na otpremninu ukoliko ste kod poslodavca radili neprekidno dulje od 2 godine, u iznosu koji se odredjuje s obzirom na duzinu prethodnoga neprekidnoga trajanja radnog odnosa s poslodavcem. otpremnina ne moze biti u manjem iznosu od 1/3 prosjecne mjesecne place koju ste ostvarili u 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navrsenu godinu dana rada kod poslodavca.

 

ako kod vas pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom (ako uopce postoje kod vaseg poslodavca) ili ugovorom o radu nije odredjeno drukcije, ukupan iznos otpremnine ne moze biti veci od 6 prosjecnih mjesecnih placa koje ste ostvarili u 3 mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

 

na hzzo se morate prijaviti u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa.

 

inace, imali biste pravo i na novcanu naknadu preko hzz-a kao nezaposlena osoba, ukoliko se ne zaposlite kod novog poslodavca, ali se morate prijaviti na hzz i predati zahtjev isto tako u roku od 30 dana te morate imati najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca.

 

 

naposljetku, u obvezi ste odraditi otkazni rok ovisno o o vremenu provedenom u radnom odnosu kod tog poslodavca. jedino u tom pogledu sporazumni otkaz moze biti povoljniji jer se u tom slucaju o otkaznom roku (duljini i hoce li ga uopce biti) mozete dogovoriti, dok kod redovitog otkaza (kakav je i osobno uvjetovani otkaz) morate postivati odredbe zakona o radu (koji uredjuje najmanje trajanje otkaznih rokova, sto znaci da pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom moze biti odredjen i duzi rok).

 

ali, vama ovdje taj otkaz zapravo odgovara jer vas je poslodavac vec odjavio s mirovinskog - znaci, vi niste vise u radnom odnosu i poslodavac se odrekao otkaznog roka!

 

ukoliko bas ne zelite takav otkaz, mozete u roku od 15 dana podnijeti zahtjev za zastitu prava poslodavcu jer vam je to uvjet ostvarivanja zastite pred sudom. no, smatram da je ovo povoljnije za vas jer ne morate uopce odraditi otkazni rok, a imate i pravo na otpremninu ;-) (iako se o tome hoce li vam poslodavac isplatiti i u kojem iznosu otpremninu mozete dogovoriti i u sporazumnom otkazu) , samo pazite da se zaposlite kod novog poslodavca u roku od 8 dana jer inace cete steci pravo na puni godisnji tek nakon 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima...mislim ne smeta mene sto je ispalo kao da je on meni dao otkaz ali mi smeta sto pise da sam trajno nesposobna obavljati taj posao.tko je on da odlucuje o mojoj sposobnosti za rad i sl. nije zgodno da ubuduce to netko procita.na pitanje zasto je to tako, odgovorio je da je takva spranca za kupit u narodnim novinama.jos jedna stvar, ova sva prava koja ja imam a koja ste naveli , in reality, to je moguce ostvariti samo ako radite u drzavnoj ili javnoj sluzbi a ne i ako ste konobar kod privatnog poslodavca prijavljen na pol radnog vremena.zar svaki privatni poslodavac mora biti takav shithead da ti kad kazes da ces otic naljepi etiketu nesposobnjakovica.nazalost ne ispunjavam uvjete za otpremninu.iskreno zahvaljujem na brzim i iscrpnim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija